Ψtalk: “Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου!”
Ψtalk: “Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου!”

Ψtalk: “Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου!”

Καλησπέρα. Ονομάζομαι μαρια και ειμαι 20 ετών.! Από μικρή είχα μια σχέση αγάπης από απόσταση με τον μπαμπά μου. Οι γονείς ου είναι μαζί και είμαστε σχετικά καλά μεταξύ μας. Αλλα με τον μπαμπά μου παντα είχαμε απόσταση! Πλεον μένω μόνη μου. Έχω το χώρο μου το σπίτι μου που το αγαπώ πολύ. Όμως αυτή η απόσταση με τον πατέρα μου πλεον εχει χαραχθεί! Και δε ξέρω αν μπορούμε να το αλλάξουμε. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που εχω είναι με τους άντρες. Δεν αφήνομαι σε σχέσεις γιατι φοβάμαι Και όταν εκανα με πλήγωσε πολύ. Πλεον όμως νιώθω ότι δε μ βγαίνει να αφαιθω. Πέρα από όλα αυτά εχω θεμα με το σώμα μου. Όχι με την εμφάνιση μου μου αρέσει πολύ αυτό που ειμαι αλλα το μεγάλο. Ου όνειρο είναι να χάσω κάποια κιλά να εχω το σώμα που ονειρεύομαι. Όμως όταν προσπαθώ νιώθω ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα και νιώθω πολύ άσχημα με αυτό νιώθω ένα κενό ότι δεν θα κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου και θελω τοσο πολυ να εχω ενέργεια πάθος για ο,τι κανω και να μη σκέφτομαι κανέναν και τίποτα! Να ειμαι χαμογελαστή. Βαρέθηκα κάθε φορά που βγαίνω έξω να προσπαθώ να είμαι συγκρατημένη σε όλα. Δεν το θέλω άλλο αυτό! Θελω να αλλάξω τη ζωή μου! Ριζικά! Να ζω την κάθε μέρα αλλα δε ξέρω ποιος είναι ο τρόπος και το χειρότερο είναι.. θα καταφέρω να βρω τον τροπο; να κανω αυτά τ όνειρα μου πραγματικοτητα; να ζω μέσα σε ένα ωραίο σώμα και να χαμογελάω πιο συχνα;

Από τον/την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Καταρχήν, θα ήθελα να σε συγχαρώ για το θάρρος σου να γράψεις για όλα αυτά που σε προβληματίζουν. Αν έχω καταλάβει καλά σε απασχολούν διάφορα θέματα που αφορούν τόσο την σχέση σου με τους άλλους (όπως τον πατέρα σου, το άλλο φύλο) όσο και την σχέση σου με τον εαυτό σου. Ωστόσο, αυτό που αισθάνομαι διαβάζοντας την ιστορία σου είναι ότι βιώνεις μια αμφιθυμία, καθώς αποδέχεσαι ότι δεν σου αρέσουν κάποιες καταστάσεις και θα ήθελες να ήταν αλλιώς αλλά ταυτόχρονα πιστεύεις ότι έχουν ήδη καθοριστεί και είναι δεδομένες, περιορίζοντας την ελπίδα σου για αλλαγή (π.χ. “η απόσταση με τον πατέρα μου έχει χαραχθεί”,” δεν μου βγαίνει να αφεθώ”, “νιώθω ότι η προσπάθεια μου δεν έχει αποτέλεσμα”, κ.α.). Μοιάζει να προσπαθείς πολύ και να έχεις κουραστεί και ίσως για αυτό τον λόγο να νιώθεις ότι δεν μπορείς να βρείς το πάθος που αναζητάς, ή να γίνεις όσο ανέμελη θα ήθελες. Καταλαβαίνεις ότι θέλεις μια αλλαγή και σε προβληματίζει το πώς θα γίνει και αν τελικά θα είναι για το καλό σου.

Όσον αφορά τη σχέση σου με τον πατέρα σου, από τις πληροφορίες που γράφεις, αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι θα επιθυμούσες να τον νιώθεις πιο κοντά σου σε συναισθηματικό επίπεδο και ότι η υπάρχουσα σχέση που έχετε νιώθεις ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που θα μπορούσα να σου προτείνω βάση των παραπάνω είναι ότι οι σχέσεις είναι μεταβαλλόμενες και όχι στάτικες. Οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, διατηρούνται για όσο διάστημα το επιθυμούν τα συμβαλλόμενα μέλη και διαμορφώνονται όπως αυτά το θέλουν. Ως ενήλικη θα μπορούσες να μιλήσεις με τον πατέρα σου και να του εκφράσεις το συναισθημα που νιώθεις αλλά και την επιθυμία σου να γεφυρώσετε την απόσταση που αισθάνεσαι ότι έχετε. Εφόσων όπως λές υπάρχει αγάπη στη σχέση σας υπάρχει η βάση για συζήτηση. Απέφυγε ντετερμινιστικές απόψεις που το μόνο που σου προσφέρουν είναι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Όσον αφορά την σχέση με το άλλο φύλο, ειναι αναμενόμενο και λογικό εφόσων είχες μια δυσάρεστη εμπειρία, όπου εμπιστεύτηκες κάποιον και πληγώθηκες να φοβάσαι να ξανααφεθείς. Ωστόσο, μην αναλαμβάνεις την συνολική ευθύνη για την δυσκολία σου να αφεθείς γιατί οι σχέσεις είναι αμφίδρομες. Όταν θα βρεθεί ο άνθρωπος που θα σε κάνει να τον εμπιστευτείς θα νιώσεις έτοιμη να αφεθείς ξανά, άλλωστε δεν μπορείς να έχεις την ίδια ποιότητα και τα ίδια συναισθήματα σε όλες τις σχέσεις που κάνεις.

Όσον αφορά το σώμα σου, είναι πολύ σημαντικό που σου αρέσει ο εαυτός σου. Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες να χασεις κάποια κιλά γιατί πίστευεις ότι τότε θα έχεις το ιδανικό σώμα που ονειρευεσαι. Με ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής σε συνδιασμό με άσκηση θα μπορούσες να επιτύχεις ένα υγιές αποτέλεσμα, κατάλληλο για εσένα. Σε κάθε περίπτωση όμως είσαι μοναδική και φαίνεται να το αναγνωρίζεις αυτό αφού νιώθεις ωραία με αυτό που είσαι. Θα σου πρότεινα να μην αποθαρρύνεσαι και να αναζητήσεις βοήθεια από κάποιον επαγγελματία διατροφολόγο σε αυτό το θέμα γιατί ίσως δεν έχεις βρει ακόμα τον τρόπο να χάσεις κίλα, τον τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του οργανισμού σου.

Ωστόσο, Μαρία έχει υπόψην ότι αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου είναι και αυτό που εκπέμπεις προς τα έξω. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θέλεις να επιφέρεις αλλαγές στη ζωή σου με σκοπό να την βελτιώσεις, αλλά καλό είναι να λάβεις υπόψην ότι όλες οι αλλαγές εμπεριέχουν μέσα την αστάθεια. Δεν μπορείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα μιας αλλαγής ούτε να έχεις τον έλεγχο όλης της κατάστασης. Επομένως, αυτό που θα σου πρότεινα ως αρχή είναι να σκέφτεσαι περισσότερο θετικά , να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και να φέρεσαι στον εαυτό σου με συμπόνοια. Ο μόνος τρόπος να βρείς το χαμόγελο σου είναι να απασχολείσαι με πράγματα που σου αρέσουν, να θέτεις στόχους μικρούς και μεγάλους και να φτιάχνεις πλανα, πολλά, ώστε πάντα να έχεις εναλλακτικές και να μην εγκλωβίζεσαι σε κακά σενάρια. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φοβάσαι τόσο τι θα γίνει αν κάποιο πλάνο δεν πάει όπως το σχεδίαζες. Η αναζήτηση νοήματος είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους της ηλικίας σου και είναι ενδεικτικό της ωρίμανσης σου. Ένα πρώτο βήμα για να βρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις του είναι να αρχίσεις να πιστεύεις σε εσενα και στα δυνατά σου σημεία, που ο κάθε άνρθωπος έχει.

Τέλος, θα ήθελα να σου πώ ότι εκτιμώ πολύ την δύναμη σου να μοιραστείς αυτά που σε προβληματίζουν και την πρόθεση σου να αναζητήσεις τρόπους με τους οποίους θα μπρέσεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. Είναι σημαντικό καθώς μεγαλώνεις να νιώθεις περήφανη για όσα έχεις καταφέρει γιατί αυτά τα επιτεύγματα σε κάνουν να πατάς γερά στα πόδια και να συνεχίσεις την προσπάθεια για βελτίωση. Αυτή η κίνηση από μόνη της δείχνει ότι έχεις μέσα σου δύναμη να εντοπίσεις τα θετικά σου στοιχεία και να στηριχθείς σε αυτά.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories