in

Ψtalk: “Ενθουσιάζομαι εύκολα, αλλά βαριέμαι γρήγορα”

Απαντά η Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγος

Το πρόβλημα μου είναι ότι ενθουσιάζομαι εύκολα και τόσο εύκολα μου φεύγει ο ενθουσιασμός και αρχίζω να βαριέμαι. Ψάχνω συνέχεια να κάνω καινούργια πράγματα και αυτό δεν με βοηθάει επαγγελματικά γιατί δεν έχω μείνει σε δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα και είμαι ήδη 31.Κανείς πλέον δεν με παίρνει στα σοβαρά όταν λέω ότι θα ξεκινήσω ή θα κάνω κάτι, όμως ότι κάνω το κάνω καλά για όσο διαρκεί ο ενθουσιασμός.Έχει να κάνει καθαρά με την προσωπικότητα μου ή μπορεί να παίζουν ρόλο τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που έχω τα τελευταία 10 χρόνια?

Από τον/την: Νεφέλη


Αγαπητή Νεφέλη,

σε ευχαριστούμε που πήρες την απόφαση να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία και τις σκέψεις που σε προβληματίζουν.

Από την περιγραφή των όσων μας λες, μου έδωσες την εντύπωση ότι είσαι ένας άνθρωπος που αναζητά συνεχώς να καταπιάνεται με καινούρια και διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται σε κρατάει σε εγρήγορση και σου δημιουργεί αισθήματα περιέργειας και ενθουσιασμού για καθετί νέο που επιλέγεις να κάνεις. Δεν σου κρύβω ότι το συναίσθημα του “καινούριου” και του “διαφορετικού” είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς και κάτι το οποίο εσύ φαίνεται να κυνηγάς συνεχώς.

Ωστόσο, θα πρέπει να σου πω ότι με προβληματίζει το γεγονός ότι, όπως μας λες, αρχίζεις να βαριέσαι εύκολα όταν περάσει το στάδιο του ενθουσιασμού και της περιέργειας και μεταβείς σε ένα επόμενο στάδιο στο οποίο αρχίζεις να συνηθίζεις και να εξοικειώνεσαι με αυτό που προηγουμένως ήταν για εσένα ενδιαφέρον και καινούριο. Επίσης, προβληματισμό μου δημιουργεί το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στον επαγγελματικό τομέα και ,συνεπώς, κατανοώ ότι βιώνεις κάποιες συνέπειες από την κατάσταση αυτή που δεν σου είναι και τόσο ευχάριστες. Δεν σου κρύβω ότι, διαβάζοντας την περιγραφή της ιστορίας σου, μου δημιουργήθηκε ένα αίσθημα άγχους που συνοδεύει αυτήν την αδιάκοπη αναζήτηση του καινούριου. Ενδεχομένως να αισθάνεσαι και εσύ παρόμοια συναισθήματα.

Στην ερώτησή σου αν η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται με την προσωπικότητά σου ή με τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που έχεις τα τελευταία δέκα χρόνια δεν μπορώ να σου δώσω μια σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς δεν γνωρίζω αρκετές πληροφορίες σχετικά με εσένα, έτσι ώστε να οδηγηθώ στο σωστό συμπέρασμα. Αυτό που έχω να σου δώσω εγώ σαν συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να μετριάσεις αυτήν σου την τάση προς καθετί καινούριο, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι δεν σε βοηθάει και πολύ ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά ούτε και σαν άνθρωπο γενικότερα. Φαντάζομαι ότι θα σου προκαλεί ένα αίσθημα αναστάτωσης όλο αυτό.

Συνεπώς, πιστεύω ότι θα σε ωφελούσε περισσότερο να δίνεις χρόνο στο καθετί με το οποίο καταπιάνεσαι και να μην βιάζεσαι να το εγκαταλείψεις, προκειμένου να δοκιμάσεις κάτι επόμενο. Ο χρόνος θα σου φανερώσει αν κάτι σου αρέσει ή όχι και αν αξίζει να ασχοληθείς με αυτό, οπότε θα σου πρότεινα να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή σε ό,τι κι αν κάνεις από εδώ και στο εξής.

Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο και σου εύχομαι να βρεις λύση σε ό,τι σε προβληματίζει. Μην ξεχνάς να χαμογελάς!

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Μοναξιά: Ευεργέτημα ή Εφιάλτης;

Τύποι προσωπικότητας στο εργασιακό περιβάλλον και επιπτώσεις στον οργανισμό