in

Ψtalk: “Έχω δυσκολίες δέσμευσης. Δεν έχω κάνει ποτέ κάποια μακροχρόνια σχέση”

Απαντά η Έφη Αμπατζόγλου, Ψυχολόγος

Καλησπέρα.Είμαι 27 ετών και νομίζω ότι έχω δυσκολίες δέσμευσης.Δεν έχω κάνει ποτέ κάποια μακροχρόνια σχέση,παρά μόνο σχέσεις που κρατούσαν μερικούς μήνες και τίποτα παραπάνω.Ενώ νιώθω ότι θέλω σχέση και βγαίνω πολλά ραντεβού,σχεδόν πάντα γνωρίζω άτομα ακατάλληλα για σχέση που δε ζητούν κάτι παραπάνω από απλές σεξουαλικές συναντήσεις.Από την άλλη βέβαια όταν γνώριζα κάποιο άτομο το οποίο μου δήλωνε ξεκάθαρα με τον τρόπο του ότι έψαχνε κάτι σοβαρό και καθορισμένο,κάτι μέσα μου κόμπλαρε και ένιωθα την επιθυμία φυγής,έναν πανικό που δε μπορούσα να εξηγήσω ενώ εγώ η ίδια υποστήριζα πως ήθελα σχέση.Φοβάμαι τον γάμο και την απόκτηση παιδιών,σκέφτομαι ότι δε μπορώ να διαχειριστώ τέτοιες ευθύνες,ότι μπορεί με τα χρόνια να βαρεθώ και να γίνω δυστυχισμένη.Θεωρώ πως το οικογενειακό μου πλαίσιο έχει παίξει καταλυτικό ρόλο καθώς μεγάλωσα σε μια οικογενεια που μου εδωσε το τέλειο παράδειγμα δυστυχισμένου γάμου.Μια ζωή έβλεπα δυο ανθρώπους που δεν ήταν ευτυχισμένοι μαζί,μια ζωή τσακωμοί,διαφωνίες και εντάσεις από τη πιο σημαντική αιτία μέχρι την πιο ασήμαντη.Μέχρι και εξωσυγυζικές σχέσεις έζησα,και παρ όλα αυτά ποτέ δεν το έπαιρναν απόφαση να χωρίσουν γιατί φοβούνταν λέει τα σχόλια των συγγενών και του κόσμου.Έχω πάει σε ψυχολόγο που απλά μου έδινε συμβουλές που θα μπορούσε να μου δώσει και μια φίλη,λόγια σωστά που όμως δεν είναι ικανά να νικήσουν το υποσυνείδητο.Λαχταράω πολύ μια σχέση γεμάτη αγάπη,χαρά και τρυφερότητα όμως ταυτόχρονα φοβάμαι το κάτι παραπάνω,κάτι πιο μελλοντικό..Τι να κάνω;

Από τον/την: Δ.


Γεια σου,

Θα ήθελα, αρχικά, να σε ευχαριστήσω που πήρες την απόφαση να μας γράψεις και να μοιραστείς μαζί μας όλα όσα σε προβληματίζουν. Το ζήτημα των σχέσεων απασχολεί πολύ κόσμο και  σύναψη σχέσεων δείχνει να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η δυσκολία αυτή, όμως, είναι πιθανό να στηρίζεται σε βασικούς παράγοντες της ζωής του ατόμου.

Μπορώ να καταλάβω από όσα μας περιέγραψες ότι επιθυμείς ή ίσως και επιδιώκεις τη σύναψη σοβαρών σχέσεων. Νιώθω ότι αυτή η κατάσταση σε καταβάλλει συναισθηματικά, καθώς εσύ προσπαθείς να δεσμευτείς, αλλά αυτό συναντά εμπόδια αφού, όπως αναφέρεις, εμπλέκεσαι με ανθρώπους που δεν έχουν τα ίδια σχέδια με εσένα. Ωστόσο, παρατηρώ ότι και στις περιπτώσεις που κατόρθωσες να βρεις αυτό τον άνθρωπο, με τον οποίο είχατε πρόθεση για κοινή πορεία, η σχέση αυτή δεν μπόρεσε να διατηρηθεί λόγω του δικού του αισθήματος φυγής. Μάλιστα, κάνεις σκέψεις σχετικά με την απόκτηση οικογένειας και παιδιών, συνθήκες οι οποίες φαίνεται να σε αγχώνουν. Δε χρειάζεται, όμως, να εμμένεις πολύ σε αυτά. Ένα βήμα τη φορά. Θα ήταν καλό να μη φορτώνεις τον εαυτό σου με επιπρόσθετα άγχη που δεν είναι του παρόντος.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεις ότι οι σχέσεις των γονιών σου έπαιξαν το ρόλο τους στην κατάσταση που βιώνεις. Βλέπω ότι η οικογένειά σου αντιμετώπιζε ποικίλες προκλήσεις. Έχει φανεί ότι άτομα που μεγαλώνουν σε ανάλογα οικογενειακά περιβάλλοντα με το δικό σου έχουν στην πορεία ανάλογες δυσκολίες στη σύναψη ερωτικών σχέσεων. Η αγάπη και το δέσιμο που βιώνουμε ως παιδιά μέσα στην οικογένεια είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις μετέπειτα σχέσεις.

Πιθανά η απορία σου να είναι γιατί, αφού το αναγνωρίζεις, σε επηρεάζει στην επιλογή συντρόφων και στην πορεία των σχέσεων σου. Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση είναι κάπως πολύπλοκη. Δεν αποκλείεται να ακολουθείς ένα ανάλογο μοτίβο με αυτό της οικογένειάς σου. Ίσως ακούγεται παράλογο, αλλά δεν είναι σπάνιες οι φορές που μια οικεία κατάσταση είναι πιο ασφαλής και βολική. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και η εξήγηση ότι συχνά επαναλαμβάνουμε τα γεγονότα του παρελθόντος στην προσπάθειά μας να τα κατανοήσουμε και να διασχίσουμε όλα τα στάδια μέχρι να τα ξεπεράσουμε. Δεν είναι απίθανο να ισχύει και το αντίθετο. Δηλαδή, μπορεί να επιλέγουμε σύντροφο με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει από τους γονείς μας. Κι αυτή, όμως, πιθανά να είναι μια περιοριστική κι ίσως τελικά λανθασμένη λύση.

Όπως αναφέρεις, επίσης, δεν είχες μείνει ικανοποιημένη από την επίσκεψή σου σε ψυχολόγο. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να επισκεφτείς εκ νέου έναν ψυχολόγο.  Συμβαίνει σε πολλούς να μην ταιριάζουν με τον ειδικό που επιλέγουν. Αξίζει να το προσπαθήσεις ξανά. Πιο συγκεκριμένα, θα σου πρότεινα να αναζητήσεις έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα έχει εκπαιδευτεί στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Σε εκείνον θα μπορέσεις να αναπτύξεις όλα όσα σε βασανίζουν αναφορικά με τις σχέσεις σου, αλλά κυρίως το ρόλο που έχει διαδραματίσει η οικογένειά σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να βρεις τα πατήματά σου. Καλή συνέχεια!

What do you think?

19 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Πώς oι οργανικές ασθένειες προκαλούν την εκδήλωση των ψυχικών

Πέντε Σπάνιες Ψυχικές Διαταραχές