Ψtalk: “Τα χέρια μου παγώνουν και τρέμουν από το άγχος”
Ψtalk: “Τα χέρια μου παγώνουν και τρέμουν από το άγχος”

Ψtalk: “Τα χέρια μου παγώνουν και τρέμουν από το άγχος”

Αγχώνομαι πάρα πολύ ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα… Αυτό τον καιρό αγχώνομαι αρκετά στα διαδικτυακά μαθηματα, ακόμα και αν έχω διαβάσει τέλεια εγώ θα είμαι αγχωμενη μέχρι και τα χέρια μου θα έχουν παγώσει και θα τρέμουν από το άγχος…

Από τον/την: Α


Αγαπητή Α, 

Ευχαριστούμε για το μοίρασμα σου. Το άγχος φαίνεται να απασχολεί πολύ κόσμο, επομένως μου δίνεις την ευκαιρία να μοιραστώ κάποια λόγια που ενδεχομένως να βοηθήσουν και άλλα άτομα. 

Το άγχος αποτελεί έναν μηχανισμό του οργανισμού μας, που μας προετοιμάζει, μας κινητοποιεί και μας δίνει σήμα να αντιδράσουμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή ή έναν κίνδυνο. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετώπισουμε τις απειλές του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση δεν θα επιβιώναμε. Επομένως, είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι μια αντίδραση του ανθρώπου απέναντι σε στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα είναι και οι εξετάσεις. Και οι εξετάσεις, αποτελούν μια τέτοια συνθήκη, γιατί γνωρίζουμε ότι θα αξιολογηθούμε, ερχόμαστε ενδεχομένως αντιμέτωποι με την αμφιβολία και το φόβο για το αν θα τα καταφέρουμε, μήπως απογοητεύσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους (πχ. γονείς, καθηγητές κλπ). Συνήθως τα χαμηλά επίπεδα άγχους, βοηθούν στην κινητοποίηση και εγρήγορση του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση μας. Ωστόσο, το άγχος γίνεται δυσλειτουργικό όταν μας καταβάλλει, όταν δεν μπορούμε να είμαστε πλήρως αποδοτικοί και λειουργικοί, όταν βιώνουμε έντονο ή υπερβολικό άγχος σε καταστάσεις που αντικειμενικά δεν αποτελούν πραγματική απειλή, αλλά για εμάς φαντάζει ως τέτοια. 

Αναφέρεις πως αγχώνεσαι για πολλά και απλά πράγματα. Δεν διευκρινίζεις βέβαια, ποια είναι αυτά, πόσο σε επηρεάζει το άγχος αυτό, πόσο έντονο είναι και πόσο διαρκεί. Θα παραμείνω στο ότι σε αγχώνουν τα διαδικτυακά μαθήματα και παρά το γεγονός ότι έχεις προετοιμαστεί τέλεια, έχεις συμπτώματα άγχους. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι καταστάσεις που εμπεριέχουν την αξιολόγηση της επίδοσης μας ή του εαυτού μας γενικότερα, πυροδοτούν άγχος. Προκειμένου να μπορέσεις να το διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς, χρειάζεται να παρατηρήσεις τί είναι αυτό που σε αγχώνει ακρίβώς και να το καταγράψεις. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που θα νιώσεις άγχος προσπάθησε να παρατηρήσεις τι στο δημιούργησε..Συνήθως οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας προκαλούν και ένα αντίστοιχο συναίσθημα. Πχ αγχώθηκα όταν σκέφτηκα πως μπορεί να μην περάσω το μάθημα. Σε αυτό το παράδειγμα, το άγχος (συναίσθημα) προέρχεται από το την σκέψη «μπορεί να μην περάσω το μάθημα». Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διερευνήσεις και να ασχοληθείς με την σκέψη αυτή. Πού οφείλεται η σκέψη αυτή; (σε κάποια προηγούμενη εμπειρία ή συνήθως όταν έχω εξεταστική σκέφτομαι έτσι;)Γιατί την έκανα;( διάβαζα ένα κομμάτι της ύλης που δεν κατάλαβα καλά,ή συνήθως έτσι σκέφτομαι;) Πού την βασίζω; ( έχει ρεαλιστικές βάσεις ή οχι.Δηλαδή αν δεν έχεις διαβάσει καθόλου, η σκέψη αυτή έχει πολλές πιθανότητες να βγει αληθινη. Αν όμως έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, οι πιθανότητες μειώνονται αρεκτά). Να προσπαθείς να αντικρούεις και να αμφισβητείς σκέψεις που δεν σε βοηθάνε, που δεν σε ωθούν στο καλύτερο, σκέψεις αρνητικές, μη βασισμένες στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα. Όταν θα σου έρθει μια αντίστοιχη σκέψη θα την γράψεις και θα προσπαθήσεις να την αμφισβητήσεις. Τί προετοιμασία έχω κάνει εγώ για το μάθημα; Eίμαι ικανοποιημένη με το διάβασμα μου; Με οφελεί κάπου η σκέψη αυτή; Συνήθως περνάω τα μαθήματα; Aν ναι, που οφείλεται αυτό; Πέρα από το προσωπικό μου διάβασμα, τί αλλοι παράγοντες οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα; Αν όντως, δεν περάσω το μάθημα ,τι θα συμβεί; Τί συνέπειες θα έχει στη ζωή μου; Έχει συμβεί πάλι να μην περάσω μάθημα; Πώς το διαχειρίστηκα; 

Οι παραπάνω ερωτήσεις αποσκοπούν στο να καταλάβεις αν συνηθίζεις να κάνεις σκέψεις τέτοιες, τόσο σε περιόδους εξεταστικής περιόδου όσο και γενικότερα. Αν θεωρείς πως τείνεις να κάνεις συνεχώς αρνητικές σκέψεις, που σε οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα, μη διαχειρίσιμα και σε ένα συνεχές άγχος που σε δυσκολεύει να προσαρμοστείς στην καθημερινότητα σου, θα ήταν βοηθητικό να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, κυρίως γνωσιακής προσέγγισης. 

Κάποιες γενικότερες συμβουλές για διαχείριση άγχους κατά την διάρκεια εξετάσεων είναι : 

Nα λες ‘στοπ’ όταν έρχονται οι αρνητικές σκέψεις. Να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο γραπτό σου. 

Να παίρνεις βαθιές εισπνοές και εκπνοές, σκεπτόμενη μια όμορφη εικόνα ή μια όμορφη εμπειρία σου. 

Να ξεκινάς με τα θέματα που γνωρίζεις καλύτερα. 

Να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα άγχους αλλά μην δίνεις σημασία, καθώς θα γίνονται εντονότερα. 

Μπορείς να εχεις γράψει σε μια κάρτα, κάποια βοηθητική φράση ή σκέψη και να την διαβάζεις όταν διακατέχεσαι από το άγχος. Πχ «ξέρω πως έχω κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά αξιζει να έχω στο μυαλό μου, πως για το αποτέλεσμα, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η φύση των ερωτήσεων,το πως ειμαι ψυχικά ή σωματικά την ώρα της εξέτασης, πως κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ κλπ.» Ή μπορείς να γράψεις κάτι σχετικά με τα συμπτώματα άγχους, πχ «ξέρω πως τα χέρια μου έχουν παγώσει από το άγχος, το αποδέχομαι και δεν το αφήνω όμως να με αποσπάσει από την προσοχή μου. Εγώ ελέγχω το σώμα μου και το μυαλό μου». Μπορείς να σκεφτείς και πολλά ακόμη που σε βοηθούν πραγματικά να αισθάνεσαι καλύτερα. 

Γενικότερα, μην ξεχνάς να διατηρείς ένα καλό πρόγραμμα επαρκούς ύπνου, να τρέφεσαι υγιεινά και να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου κάνοντας πράγματα που σε γεμίζουν ενέργεια, ικανοποίηση και σε χαλαρώνουν. Όταν αφιερώνεις χρόνο σε σένα, μετά επανέρχεσαι με περισσότερη όρεξη, διάθεση και λιγότερο άγχος. Προσπάθησε να φτιάξεις μια ρουτίνα που σου αρέσει και σε ικανοποιεί. Να εντάξεις σε αυτήν δραστηριότητες και χαλαρωτικές ασκήσεις ή yoga.Τέτοιες συνήθειες βοηθούν καταλυτικά στην μείωση του στρες και στην αύξηση της ευεξίας. Μια συνήθεια βέβαια χρειάζεται χρόνο να εδραιωθεί. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και οπλίσου με επιμονή και υπομονή! Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια ! 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories