in

Ψtalk: ”Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί το θέμα των συντροφικών μου σχέσεων”

Απαντά η Μαρία Διονυσία Γεωργουδάκη, Ψυχολόγος

Καλησπέρα σας,

Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί το θέμα των συντροφικών μου σχέσεων, καθώς θέλω να αναπτύξω μια υγιή και σταθερή σχέση στη ζωή μου αλλά το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει να είναι μια σχέση μη λειτουργική, τοξική ή που δε καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου και ο χωρισμός γίνεται μονόδρομος.

Με αποτέλεσμα να μαζεύω διαρκείς απογοητεύσεις, να νιώθω ότι έχω αποκτήσει έναν εύθραυστο χαρακτήρα, να έχω έλλειψη αυτοπεποίθησης που επιτείνεται από αυτή την κατάσταση ή να έχω σκαμπανεβάσματα, να μαζεύω μέσα μου θυμό λόγω της μη επίτευξης της επιθυμίας μου. Ή άλλοτε να μένω σε μια σχέση που βλέπω ότι δεν είναι καλή π.χ. έλλειψη σεβασμού και καλής επικοινωνίας, για να μη χωρίσω και μείνω μόνη ή πρέπει να ξεκινάω από την αρχή γνωρίζοντας ένα νέο πρόσωπο.

Θα ήθελα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αλλά δε γνωρίζω σε ειδικό ψυχοθεραπευτη ποιού κλάδου να απευθυνθώ (π.χ. γνωστικής, συμπεριφορικής ψυχολογίας) για να με βοηθήσει καλύτερα γιατί νιώθω πως θέλω περισσότερη αυτογνωσία, ενδυνάμωση εαυτού και ίσως κάποιες αλλαγές σε εμένα που θα με οδηγήσουν να έχω μια υγιή συντροφική σχέση.

Από την: Μελίνα


Αγαπητή Μελίνα, αρχικά σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι μαζί μου το θέμα σου.

Σχέσεις, οι σχέσεις είναι ένα δύσκολο θέμα. Μία υγιής και σταθερή σχέση χρειάζεται να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: αρχικά προσωπικό χώρο και χρόνο, προσωπική εξέλιξη, συναισθηματική ουσιαστική επαφή μεταξύ των μελών, επικοινωνία, καθώς και από κοινού εξέλιξη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να τα επιτύχω σε μία σχέση, όποτε χρειάζεται μία συνεχής προσπάθεια και επικοινωνία απο τα μέλη της. Αυτή η  διαδικασία γίνεται  πάνω σε ένα συνεχές. Με αυτό εννοώ ότι δεν το επιτυγχάνω μία φορά και έχω την τέλεια σχέση, συγκρούσεις πάντοτε συμβαίνουν στις σχέσεις και αυτό που χρειάζεται είναι να κινούμαστε προς την ισορροπία, η επικοινωνία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε όλοι τέτοιες σχέσεις πιθανόν  διαφέρουν λίγο ή πολυ από αυτές που έχουμε εμπλακεί μεγαλώνοντας και μάθαμε να σχετιζόμαστε. Όταν σχετίζομαι με ένα άτομο που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο που χρειάζομαι καταλήγω να ματαιώνομαι από τις προσδοκίες μου και να νιώθω μοναξιά. Στεναχωριέμαι πολύ σκεπτόμενη πόση μοναξιά μπορεί να έχεις αισθανθεί εκεί καθώς και στο πως έχει επηρεάσει την αυτοπεποίθηση σου. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

Η συναναστροφή με τα κατάλληλα άτομα ξεκινάει από την προσωπική αυτογνωσία, δηλαδή όταν γνωρίζω ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ψάχνω , είναι πιο εύκολο να το αναγνωρίσω σε ένα άτομο.  Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι η προσωπική ψυχοθεραπεία και πιθανότατα και η ομαδική ψυχοθεραπεία, όπου είναι ο κλάδος που δουλεύετε η επικοινωνία με τους άλλους και οι τρόποι της .

Κατά την προσωπική μου άποψη μία τέτοια προσέγγιση, είναι μία προσέγγιση που επικεντρώνεται στη σχέση με το θεραπευτή,  τέτοιες προσεγγίσεις είναι για παράδειγμα η προσέγγιση gestalt, η προσωποκεντρική, η συνθετική, η συστημική και άλλες.

Σου εύχομαι καλή αρχή σε αυτό το προσωπικό ταξίδι, και να θυμάσαι το ταξίδι αυτό είναι που μετράει και όχι τόσο ο προορισμός. Απόλαυσε το!

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Γράφει η Ραφαέλα Ζαχαριά, Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Τα 9 Πράγματα, που θα ήθελα να γνωρίζω, πριν επισκεφθώ ψυχολόγο.