Ψtalk: ”Kάθε φορά που μένω μόνη σε εξωτερικό χώρο παθαίνω κρίσεις πανικού.”

Ψtalk: ”Kάθε φορά που μένω μόνη σε εξωτερικό χώρο παθαίνω κρίσεις πανικού.”

Λιποθύμησα στη στάση του λεωφορείου ενώ ήμουν μόνη. Το πρόβλημα υγείας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί και κάθε φορά που μένω μόνη σε εξωτερικό χώρο παθαίνω κρίσεις πανικού. Πως μπορώ να αρχίσω να κυκλοφορώ πάλι χωρίς φόβο;

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

Καταρχάς θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε, που μοιράστηκες τη δυσκολία σου μαζί μας. Θέλει θάρρος να γράψεις για κάτι τόσο επίπονο, όσο είναι οι κρίσεις πανικού και η κίνηση σου βοηθά και άλλους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να αναζητήσουν βοήθεια.

Όσον αφορά το πρόβλημα υγείας που σε έκανε να λιποθυμήσεις, σου εύχομαι να το εντοπίσεις σύντομα και να είναι κάτι περαστικό. Όσον αφορά όμως τον φόβο που νιώθεις θεωρώ, ότι είναι χρήσιμο να σου δώσω έναν σύντομο ορισμό των κρίσεων πανικού, για να σε διευκολύνω να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που γράφεις ότι σου συμβαίνει.

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους, που συνοδεύεται από σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Αυτός που την παθαίνει νιώθει, ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του. Θέλω να ξέρεις, ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού.

Αν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού και πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Η ίδια η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της, καθώς πολύ συχνά το άτομο νιώθει το φόβο ότι μπορεί να ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του ή να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, όπως περιγράφεις και εσύ, ότι συμβαίνει κάθε φορά που μένεις μόνη σε εξωτερικό χώρο.

Εσύ, από αυτά που γράφεις, βλέπω ότι έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να αρχίσεις να κυκλοφορείς πάλι χωρίς φόβο. Έχεις εντοπίσει τί είναι αυτό που μπορεί να ευθύνεται για την κρίση πανικού, πιθανώς το ψυχοπιεστικό γεγονός της λιποθυμιάς, που νιώθεις ότι καθορίζει το τελευταίο διάστημα τη ζωή σου. Μπορείς να συνεχίσεις εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου στη μείωση των σκέψεων με καταστροφολογικό περιεχόμενο και στην αύξηση της πίστης στις δυνάμεις σου σχετικά με την αντιμετώπιση της επικείμενης απειλής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απειλή του να βγεις έξω.

Εξέτασε όλα τα στοιχεία, σε όσο μπορείς πιο ρεαλιστική βάση, και συνειδητοποίησε πως ο κίνδυνος από τον οποίο νομίζεις ότι απειλείσαι, δεν είναι και τόσο μεγάλος. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να σε βοηθήσει να πειραματιστείς με εναλλακτικές, μη καταστροφολογικές σκέψεις, που στηρίζονται σε δεδομένα της πραγματικότητας. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις να αποφεύγεις να βγαίνεις έξω, καθώς όσο αποφεύγεις μία κατάσταση, την οποία φοβάσαι ότι θα σε οδηγήσει σε μια κρίση πανικού, τόσο αυξάνεται το άγχος σου και η πεποίθηση πως κινδυνεύεις. Η αποφυγή βραχυπρόθεσμα και μόνο μειώνει το αίσθημα του φόβου και του άγχους, ενώ μακροπρόθεσμα τα τροφοδοτεί.

Ακόμη, μπορείς να βελτιώσεις τον  ρυθμό της αναπνοής σου.  Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα έτσι ώστε η πλάτη σου να βρίσκεται σε ορθή γωνία και τα πόδια σου να ακουμπούν στο πάτωμα. Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4 (σαν να φουσκώνεις ξεφουσκώνεις μπαλόνι). Συνέχισε για τουλάχιστον 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ).

Επιπλέον, μπορείς να δουλέψεις με την προσοχή σου. Όταν νιώσεις ότι το άγχος σε κατακλύζει, στρέψε την προσοχή σου σε ένα ουδέτερο γεγονός. Όσο περισσότερο εστιάζεις την προσοχή σου σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. συζήτηση με έναν φίλο), τόσο θα μειώνεται η δυσφορία που νιώθεις στο σώμα σου λόγω άγχους, καθώς ουσιαστικά αγνοείς τις αρνητικές σκέψεις που σε αγχώνουν.

Αν δεν έχεις κάποιον άνθρωπο και είσαι μόνη φέρε στο μυαλό σου μια χαλαρωτική εικόνα. Δημιούργησε νοερά ένα μέρος όπου θα νιώθεις ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση. Άδειασε το μυαλό σου από κάθε είδους σκέψη και άσε όλες τις αισθήσεις σου να ζωντανέψουν μέσω της φαντασίας σου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν η παραπάνω κατάσταση επιδεινωθεί, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσεις κάποια ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Ειδικά μέσω της γνωσιακής ψυχοθεραπείας μπορεί κανείς να  οδηγηθεί σε πιο μόνιμα αποτελέσματα, ως προς τη διαχείριση του άγχους και του φόβου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories