Ψtalk: “Προσπαθώ να απομακρύνω τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή μου.”

Ψtalk: “Προσπαθώ να απομακρύνω τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή μου.”

Προσπαθώ να φερομαι όσο καλύτερα στους ανθρώπους είτε φίλοι είτε γκόμενο είτε άγνωστοι .Αντιθετα αυτοί με απογοητεύουν με τις πράξεις τους και με πληγώνουν.Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος, καμία συμβουλή για να το σταματήσω ολο αυτο και να μου φέρονται όπως μου αξίζει; Θεωρείτε πως δεν αγαπώ Εγώ αρκετά τον εαυτό μου και τους το επιτρέπω;(Ηδη προσπαθώ να τους απομακρυνω τους τοξικους ανθρώπους από την ζωή μου και να ειμαι ξινή και αυστηρή κάνω καλα;)

Από τον/την:Εφουλα


Αγαπητή Εφούλα,

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το μοίρασμά σου, καθώς μέσα από την ιστορία σου δίνεις τη δυνατότητα να συνδεθούν κι άλλα πρόσωπα με παρόμοιες εμπειρίες, κι όχι μόνο! Η σύνδεση που δημιουργείται είναι σπουδαία.

Μοιράζεσαι τον προβληματισμό σου σχετικά με τον τρόπο που σχετίζεσαι με τους ανθρώπους γύρω σου, είτε οι σχέσεις αυτές είναι φιλικές, είτε συντροφικές, είτε γνωριμίες σε όχι και τόσο βαθύ σχεσιακό επίπεδο. Φαίνεται να παρατηρείς λοιπόν, ότι ενώ έχεις την πρόθεση να συμπεριφέρεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους ανθρώπους, συχνά η ανταπόκριση δεν είναι η ίδια. Φαντάζομαι πως ενδεχομένως νιώθεις αδικία, εκμετάλλευση, θυμό, ματαίωση, ενώ δεν απολαμβάνεις τις σχέσεις σου, αφού δεν λαμβάνεις την αντιμετώπιση που προσδοκείς κι αξίζεις. Αναρωτιέσαι λοιπόν, τι κάνεις λάθος ενώ όπως μας λες, τα μέτρα που έχεις αρχίσει να λαμβάνεις είναι η απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων από τη ζωή σου, ενώ παράλληλα δοκιμάζεις να γίνεσαι ξινή και αυστηρή. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ότι ο τρόπος που σχετιζόμαστε μπορεί να μας δώσει πολύ χρήσιμο υλικό και πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Τι χρειάζεσαι από τους ανθρώπους? Τι σημαίνει  σχέση για εσένα? Θα σου πρότεινα επομένως σε ένα πρώτο στάδιο να κάνεις μία διερεύνηση γύρω από αυτό, και να δώσεις όνομα στις ανάγκες και στα νοήματά τους! Εμένα οι λέξεις που μου έρχονται πρώτα-πρώτα είναι ασφάλεια, αποδοχή, επαφή, κι αναρωτιέμαι ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις πάνω σε αυτό…

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των σχέσεων είναι πως αποτελούνται από δύο πλευρές. Προκειμένου να κρατηθεί μία σχέση, όποιας μορφής είναι αυτή, χρειάζεται τα πρόσωπα να έχουν από κοινού την πρόθεση να κρατήσουν τη σχέση. Αν η διατήρηση της σχέσης είναι μια κοινή ανάγκη, τότε είναι χρήσιμο να μάθουν ίσως νέους τρόπους να επικοινωνούν. Οι νέοι τρόποι επικοινωνίας αφορούν στην έκφραση των αναγκών τους με περισσότερη αυθεντικότητα, και αυτό είναι το δεύτερο στάδιο, που για να πάει κανείς χρειάζεται να έχει περάσει από το προηγούμενο που συζητήσαμε παραπάνω!

Εάν λοιπόν έχεις εντοπίσει τοξικές σχέσεις στη ζωή σου, έχεις κάνει πολύ καλά που έχεις απομακρυνθεί. Επίσης, το να δοκιμάσεις να γίνεις αυστηρή και ξινή, εμένα μου ακούγεται ως ένας τρόπος οριοθέτησης του εαυτού σου, και ως ένα τρόπος να δοκιμάσεις να εκφράζεσαι με περισσότερη αυθεντικότητα! Στα δικά μου μάτια αυτό είναι πολύ γενναίο αλλά και πολύ ειλικρινές, τόσο απέναντι στον εαυτό σου, όσο και απέναντι στους άλλους!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως ένας πολύ όμορφος τρόπος να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου, το πώς σχετίζεσαι, το πώς οριοθετείσαι και άλλα πολλά, είναι η ψυχοθεραπεία. Η θεραπευτική σχέση καθρεφτίζει όλα αυτά τα οποία επεξεργάζεσαι αυτόν τον καιρό και θα μπορούσε να ήταν μία πολύτιμη και πλούσια εμπειρία για εσένα.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories