Ψtalk: “Πώς μπορώ να βοηθήσω την φίλη μου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;”

Ψtalk: “Πώς μπορώ να βοηθήσω την φίλη μου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;”

Γεια σααααςςς Είμαι η Αννα και είμαι 16 χρόνων και ζω σε ένα νησί, εχω μια παιδική φίλη η οποία αφού γύρω στα 6της χώρισαν οι γονείς της μετακόμισε με τη μητέρα της στην Αθήνα. Όταν λοιπόν φτάσαμε Δευτέρα γυμνασίου ξανά ήρθε στο νησί και ζούσε με τον πατέρα της ενώ πήγαινε στο σχολείο εδώ. Περίπου στη μέση της χρόνιας έκανε σχέση με ένα αγόρι που πήγαινε Τρίτη λυκείου και άρχισε να κάνει παρέα με την παρέα του που ήταν κυρίως παιδιά του λυκείου και έτσι κάπως με απομάκρυνε και μου μιλούσε ελάχιστα( είχαν προχωρησει) . Κάποια στιγμή χώρισαν και μετά άρχισε να έχει διάφορες περίπου σχέσεις με πολύ λάθος άτομα και έκανε πολύ λάθος γνωριμίες και συν του οτι δεν είχε ιδιαίτερο έλεγχο απο τον πατέρα της και οι βαθμοί της ήταν πολύ χαμηλοί. (αυτά τα αναφέρω μήπως βοηθήσουν να καταλάβετε την κατάσταση).Τα Χριστούγεννα πήγε στην μαμά της στην Αθήνα και μου είπε οτι με μια φίλη της και έναν ακόμα έκαναν καναβη. Με τον καιρό εθιστηκε και συνέχισε να κάνει κακές επιλογές να συναναστρεφεται με επίσης λάθος άτομα και ακόμη και σήμερα συνεχίζει να κάνει σπάνια χρήση λόγο ψυχοσωματικων προβλημάτων κυρίως.Το ερώτημα μου ειναι πως μπορώ εγω να τη βοηθήσω όταν οι γονείς της είναι αδιάφοροι και το περιβάλλον της φεν βοηθάει

Απο τον/την: Αννα9691


Αγαπητή Άννα,

σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου, δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να αναλογιστούμε την κατάσταση που βιώνεις την δεδομένη περίοδο της ζωής σου.

Από όσα μας περιγράφεις, αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα της φιλίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή σου από παλιά. Είναι αναμφισβήτητο ότι η ύπαρξη φίλων στην ζωή μας είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς μαζί τους μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε οτιδήποτε μας απασχολεί και γενικότερα να αλληλεπιδράσουμε με έναν τρόπο που να μας γεμίζει και να μας ολοκληρώνει σαν ανθρώπους.  Μάλιστα, διαβάζοντας την ιστορία σου, ένιωσα ότι ήσουν αρκετά κοντά με την συγκεκριμένη φίλη σου και νοιαζόσουν για αυτή σε μεγάλο βαθμό. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και σπάνιο στις μέρες μας να έχεις κοντά σου ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εσένα αληθινά και μπράβο σου για αυτή σου την στάση.

Όμως, δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερα για το ποια ήταν η στάση της φίλης σου απέναντι σε εσένα για όσο διάστημα ήσασταν κοντά η μία με την άλλη, έτσι ώστε να μπορέσω να αντιληφθώ το γενικότερο πλαίσιο της φιλίας αυτής. Επίσης, το γεγονός ότι το οικογενειακό περιβάλλον της φίλης σου δεν είναι αρκετά υποστηρικτικό και βοηθητικό προς την ίδια σίγουρα δεν συμβάλλει στην διαχείριση των προβλημάτων που μας αναφέρεις ότι αντιμετωπίζει. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεσαι εσύ, ούτε βέβαια μπορείς να το αλλάξεις. Αυτό που μπορείς και θα σου πρότεινα να κάνεις, μιας και κατανοώ ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την φίλη σου, είναι να προσπαθήσεις να την προσεγγίσεις και να κάνεις μαζί της μια συζήτηση. Έτσι, θα μπορέσεις να της εκδηλώσεις το πόσο πολύ την νοιάζεσαι και δεν θα ήθελες ποτέ να πάθει κάτι κακό. Επιπλέον, αν και η ίδια είναι σύμφωνη, μπορείς να της προτείνεις να της προσφέρεις βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσει.

Τέλος, θα μπορούσες επίσης να της υπενθυμίσεις ότι για εσένα είναι πάντα ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνεσαι κοντά σου, ακόμα και όλα αυτά τα χρόνια που δεν κάνατε παρέα όπως παλιά. Εκφράζοντας όλα αυτά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σου στην φίλη σου είναι βέβαιο ότι θα νιώσεις ανακούφιση, απλά και μόνο επειδή τα έβγαλες από μέσα σου.

Ελπίζω να ήμουν βοηθητική και σου εύχομαι να μπορέσεις να βρεις μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο σας!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories