in

Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν μπορώ να αγαπήσω ολοκληρωτικά άτομα που έχω δίπλα μου”

Απαντά η Έφη Αμπατζόγλου, Ψυχολόγος

Νιωθω οτι δεν μπορώ να αγαπησω ολοκληρωτικά άτομα που εχω διπλα μου και πιστευω πως αυτος ειναι ο λογος που απομακρυνω απο διπλα μου δικα μου ατομα,νιωθω αρκετα μονη το τελευταίο διαστημα ενω ειμαι σε μια σχεση που περναω πολυ όμορφα και εχω και μια πολυ καλη φιλη.Απλα αισθανομαι πως εχω απομακρύνει αρκετα ατομα απο την ζωη μου και εχω κλειστει αρκετα στον εαυτο μου,βεβαια αυτο δεν το εχω συζητηση με καποιο δικο μου ανθρωπο διοτι νιωθω οτι τους φορτωνομαι,στην σκεψη οτι μπορει να μην εχω κανεναν με πιανει ενα σφυξιμο αυτο το συναισθημα μου περναει για λιγο αλλα μετα ξανα τα ιδια.

Από τον/την: Ξένια


Αγαπητή Ξένια,

Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους προβληματισμούς σου και σε ευχαριστώ πολύ που θέλησες να τους μοιραστείς μαζί μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη σύναψη στενών σχέσεων με τους άλλους. Όπως αναφέρεις, έχεις την τάση να απομακρύνεις από κοντά σου πρόσωπα, γιατί αισθάνεσαι αδυναμία να τους προσφέρεις ολοκληρωτικά την αγάπη σου. Όλο αυτό σε οδηγεί στο να αισθάνεσαι μοναξιά. Μπορώ να κατανοήσω ότι όλη αυτή η κατάσταση πρέπει να είναι δύσκολη για εσένα. Οι σχέσεις με τους άλλους είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στη ζωή των ανθρώπων. Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε όσα περισσότερα γίνεται. Την ίδια ανάγκη φαίνεται να έχεις κι εσύ.

Θα ήθελα να ήξερα, όμως, τι είναι αυτό που έχει ξεχωρίσει την καλή σου φίλη και το σύντροφό σου, ώστε να αποτελούν τους μοναδικούς ανθρώπους που κρατάς κοντά σου; Η αγάπη και τα συναισθήματα που διατηρούμε για τα κοντινά μας πρόσωπα δεν προέρχονται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Πολλές φορές αυτά τα έντονα συναισθήματα αναδύονται και από την στάση των άλλων προς εμάς. Κατά κάποιο τρόπο αυτά είναι αλληλένδετα. Μπορεί να θέλουμε να εκφράσουμε τα πιο βαθιά μας συναισθήματα, αλλά αυτή η επιθυμία να παρακωλύεται από τη στάση των άλλων. Επομένως, σε καμία περίπτωση δε θέλω να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Αναρωτιέμαι, μάλιστα, αν έχεις αναλογιστεί το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν να απομακρύνεις αυτούς τους ανθρώπους από κοντά σου. Φαίνεσαι γενικά να έχεις την ανάγκη να έχεις ανθρώπους δίπλα σου, γι’ αυτό και ενδεχομένως κατακλύζεσαι από αρνητικά συναισθήματα όταν σκέφτεσαι ότι μπορεί να μείνεις μόνη σου. Θα προτιμούσα, όμως, αντί να κάνεις αρνητικές σκέψεις για το ενδεχόμενο να απομακρυνθείς από όλους, να προσπαθούσες να συζητήσεις μαζί τους. Για εκείνους τι μπορεί να σημαίνει το να είναι μακριά σου; Βλέπουν κάποιο ψεγάδι στη σχέση  σας ή θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς; Κι εσύ, όμως, θα ήταν καλό να ανακαλύψεις πώς βιώνεις τη σχέση σου μαζί τους. Έχεις κάποιο παράπονο, θα ήθελες κάτι να γίνεται διαφορετικά; Αυτά θα μπορούσαν να είναι ερωτήματα που θα ήταν χρήσιμο να “ρίξεις στο τραπέζι” πριν αποφασίσεις να απομακρύνεις κάποιον από τη ζωή σου. Είναι πιθανό να σου συμπληρωθούν κάποια κενά, τα οποία μπορεί να μην είχες καν φανταστεί. Ο διάλογος μπορεί να δώσει λύσεις και να ξεκαθαρίσει καταστάσεις που πριν έμοιαζαν αδιέξοδες.

Αντιλαμβανόμενη, λοιπόν, πόσο σε επηρεάζει η κατάσταση που βιώνεις, νιώθω ότι κι εσύ η ίδια θα ήθελες να βρεις ένα τρόπο να την αλλάξεις. Επομένως, θα σε προέτρεπα να ακολουθήσεις, έστω δοκιμαστικά, τη συμβουλή μου αρχικά να σκέφτεσαι διεξοδικά τους πραγματικούς λόγους που σε οδηγούν σε αποστασιοποίηση από κάποιος και έπειτα να συζητάς τους προβληματισμούς σου μαζί του. Μπορεί να βγει μια άκρη από εκεί που δεν το περιμένεις.

Ελπίζω να ανακουφιστείς και οι σχέσεις να βελτιώνονται όλο και περισσότερο από εδώ και πέρα. Και να θυμάσαι… δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Θα χαρώ να μάθω νέα σου.

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Συναισθηματική στέρηση: “Εγκατάλειψε την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν”

Να Δημιουργείς