Ψtalk: “Νιώθω υπερβολικό άγχος, χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο.”

Ψtalk: “Νιώθω υπερβολικό άγχος, χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο.”

Νιώθω υπερβολικό άγχος. Χωρίς να βλέπω κάποιον ουσιαστικό λόγο. Χαλάω πολλά λεφτά και δεν μπορώ να κρατηθώ. Προσπαθώ μετά να κλαίω από το άγχος μου.

Από τον/την: Άννα..


Αγαπητή Άννα,

Σε ευχαριστώ που θέλησες να μας στείλεις και να μοιραστείς την ιστορία σου μαζί μας.

Καταλαβαίνω διαβάζοντας τα λεγόμενά σου ότι η κατάσταση που βιώνεις με το άγχος που αισθάνεσαι είναι δύσκολη για σένα. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα γνώριμο στους περισσότερους. Αποτελεί μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Το άγχος μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό μέχρι ένα βαθμό. Σε περιπτώσεις, όμως, που είναι αυξημένο μπορεί να συντελέσει σε υπολειτουργία στις δραστηριότητες του ατόμου. Συνήθως το προκαλούν εσωτερικά ή διαπροσωπικά ερεθίσματα, όπως σκέψεις, συγκρούσεις κ.ά.

Βλέπω ότι αντιμετωπίζεις το άγχος σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα δίχως να συνειδητοποιείς από πού μπορεί να προέρχεται. Θα ήθελα να σκεφτείς και να ψάξεις βαθιά προκειμένου να κατανοήσεις αν υπάρχουν συνθήκες στη ζωή σου που σου προκαλούν αυτή την αναστάτωση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι που συμβαίνει στο παρόν. Υπάρχει πιθανότητα το άγχος αυτό να είναι αποτέλεσμα ενός παρελθοντικού γεγονότος, το οποίο άφησες στην άκρη και θεώρησες ασήμαντο όταν συνέβη, αλλά παρ’ όλα αυτά παρέμεινε στο υποσυνείδητό σου.

Φαίνεται πως βιώνεις το άγχος σου σε έντονο επίπεδο. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρεί και η προσπάθειά σου να κλαις. Νομίζω ότι χρησιμοποιείς το κλάμα ως ένα μέσο έκφρασης αυτού του συναισθήματος που σε βαραίνει. Νιώθω ότι έχεις την ανάγκη να “ξεθυμάνεις” από αυτό το δύσκολο συναίσθημα που σε κατακλύζει.

Κάτι ανάλογο  πιστεύω ότι ισχύει και για την έντονη τάση σου να ξοδεύεις πολλά χρήματα χωρίς να μπορείς να συγκρατηθείς. Ίσως η ενέργειά σου αυτή να είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις έστω και για λίγο από το άγχος σου. Έχεις σκεφτεί μήπως είναι η διέξοδος σου από μια κατάσταση που αδυνατείς να διαχειριστείς;

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι μπορείς να βρεις ανακούφιση στο πρόβλημα κι έτσι να αρχίσεις να ζεις μια πιο ήρεμη καθημερινότητα. Θα σου ήταν χρήσιμο να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός/μιας ψυχολόγου. Ο/Η ειδικός θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ποιο ή ποια είναι αυτά τα γεγονότα που σου προκαλούν άγχος. Πέρα από αυτό και σε δεύτερο στάδιο θα βρείτε λύσεις προκειμένου να το μετριάσετε. Δε θέλω να σου πω να το αντιμετωπίσεις, γιατί αυτό θα γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αν μπορούσα να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα σου πρότεινα να κλείσεις ένα ραντεβού με έναν/μία ψυχοθεραπευτή/τρια που ειδικεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, καθώς η συγκεκριμένη κατεύθυνση συνίσταται και είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του άγχους.

Ελπίζω να σε βοήθησα να ανακουφιστείς έστω και λίγο. Σου εύχομαι να βρεις σύντομα λύσεις σε ό,τι σε απασχολεί. Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις και είμαι στη διάθεσή σου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories