Ψtalk: ”Να μπορούσα να χαρίσω την ζωή μου σε κάποιον την χρειάζεται περισσότερο από εμένα.”

Ψtalk: ”Να μπορούσα να χαρίσω την ζωή μου σε κάποιον την χρειάζεται περισσότερο από εμένα.”

Εμ, δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Ίσως το λαμβάνετε συχνά αυτό. Για να δούμε. Αισθάνομαι αδύναμη, θλιμμένη διαρκώς, το μυαλό μου συχνά, μέσα στη μέρα, γεμίζει από κακές σκέψεις και νιώθω ότι πονάω πολύ και μόνο που αναπνέω. Συχνά έχω σκέψεις όπως το να μπορούσα να χαρίσω την ζωή μου σε κάποιον που θα την αξιοποιήσει ή την χρειάζεται περισσότερο από εμένα. Ο μόνος λόγος που δεν σκέφτομαι να την τελείωσω είναι επειδή θεωρώ πως είναι αχαριστία και επειδή δεν θα ήθελα να πονέσω τους ανθρώπους που με αγαπούν. Το αίσθημα αυτό πάει και έρχεται για να είμαι ειλικρινής ανά περιόδους, θεωρώ πως έχω καταφέρει να το αντιμετωπίσω, ώσπου ξαφνικά επανέρχεται, συνήθως όταν πληρωθώ συναισθηματικά. Συνειδητοποίησα ότι είναι πρόβλημα πρόσφατα και αφού διάβασα κάποιες σελίδες που έγραψα στο παρελθόν. Δεν είχα καταλάβει ότι μου συμβαίνει, δεν ξέρω καν τί είναι και πώς ονομάζεται. Πρόσφατα υπήρξαν πολλά πράγματα ταυτόχρονα που με έπληξαν και χάθηκα ξανά σε αυτή την δύνη της θλίψης και της μιζέριας. Κλαίω διαρκώς στα ξαφνικά και παντού. Ο πόνος αφορά κυρίως ερωτικό. Και λέω κυρίως, διότι έχω κι άλλα βάρη. Στο επίκεντρο όμως, είναι ο έρωτας. Πονάω, ξέρω τί να κάνω και τί να ακολουθήσω για να ηρεμήσω, αλλά δεν μπορώ να το σταματήσω, θέλω μόνο να σταματήσει ο πόνος και δεν σταματάει. Μου δίνει μικρά διαλείμματα και μετά ξανά αρχίζει. Προσπαθώ να βάλω μια τάξη, να οργανωθώ και να στρώσω ξανά την ζωή μου σε μια σειρά, όμως τα κάνω ακόμα χειρότερα και όλο αυτό απλά δεν σταματάει. Νιώθω εγκλωβισμένη σε μια ζωή που δεν μπορώ να αξιοποιήσω σωστά και μακάρι να μπορούσα να την προσφέρω σε κάποιον που την χρειάζεται. Μέχρι στιγμής το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να την βελτιώσω και ειλικρινά το προσπαθώ. Χωρίς επιτυχία. Well. Βοήθεια.

Από την: Αντωνία


Αγαπητή Αντωνία,

Ήσουν αρκετά περιγραφική και αισθάνθηκα την ανάγκη σου να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και να γίνεις λειτουργική.

Σου προτείνω λοιπόν τα παρακάτω:

  1. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου, ότι σύντομα θα νιώθεις καλύτερα. Ότι δεν πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο θα καταπραΰνεις τους φόβους και την απελπισία σου.
  2. Να σου μιλάς με ευγένεια. Χρησιμοποίησε ήρεμο τόνο, γεμάτο κατανόηση και εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσες για να βοηθήσεις μια φίλη- φίλο σου. Ειναι σημαντικό να γίνεις καλή φίλη και σύμβουλος του εαυτού σου.
  3. Συζήτησε με κοντινούς σου ανθρώπους. Όσο περισσότερο εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου, τόσο περισσότερο τα εκλογικεύεις και θα τα διαχειρίζεσαι καλύτερα.
  4. Πρόσεξε τον ιδεομηρυκασμό. Το να αναμασάς στο μυαλό σου ολα τα αρνητικά, δεν προσφέρει λύση, αντιθέτως καταστέλλεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και συντηρούνται καταθλιπτικά συμπτώματα.
  5. Εστίασε σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Φρόντισε να γράφεις κάθε βράδυ σε ένα τετράδιο 3 πράγματα που κάνεις ή έκανες καλά.
  6. Αναζήτησε θεραπεία και συγκεκριμένα γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, προκειμένου να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να ανακουφιστείς συναισθηματικά.

Να θυμάσαι: τα χρώματα γύρω σου, εξακολουθούν να υπάρχουν.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories