Ψtalk: ”Έχω σχέση εδώ και ένα χρόνο, συχνά μου έχει φερθεί πιο σκληρά…”

Ψtalk: ”Έχω σχέση εδώ και ένα χρόνο, συχνά μου έχει φερθεί πιο σκληρά…”

Έχω σχέση εδώ και ένα χρόνο, με το αγόρι μου μαλώνουμε, συχνά μου έχει φερθεί πιο σκληρά, κρατώντας με σφιχτά ή με έχει αποθησει δυνατά. Προχθές, πάνω σε νεύρα, άρχισε την πρόταση “Σταματά αυτό που λες να μην σου…” Δεν την τελείωσε, παραδέχτηκε ότι πήγε να πει ότι θα μου ρίξει σφαλιάρα. Μου είπε ότι ήταν λάθος και κάναμε μια συζήτηση, επίσης από ό.τι κατάλαβα, υπήρχε βία στην οικογένειά του. Και οι δύο έχουμε πει πολλά άλλα σε αυτό, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω.

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις σκέψεις σου μαζί μας. Η κατάσταση που μας περιγράφεις σίγουρα είναι πολύ ψυχοφθόρα για σένα. Η άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση έναν ολόκληρο χρόνο.

Από τα λεγόμενά σου καταλαβαίνω, πως προσπαθείς να δικαιολογήσεις τον σύντροφό σου. «Πάνω σε νεύρα…», «Βίαιη οικογένεια…», «Δεν τελείωσε την φράση…» Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες καταστάσεις, συχνά τις μετατρέπει σε φυσιολογικές και αποδεκτές, χωρίς φυσικά να είναι. Θέλω να θυμάσαι, ότι εννοείται πως τα βιώματά μας, διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας, όμως δεν μας δίνουν το δικαίωμα να δημιουργούμε τραύματα σε ανθρώπους γύρω μας. Τα ψυχολογικά μας «βάρη» είναι μόνο δικά μας και εμείς έχουμε την ευθύνη τους. Σκοπός μας πάντα πρέπει να είναι η αυτοβελτίωση.

Θα σου πρότεινα, να ωθήσεις τον σύντροφό σου στην ψυχοθεραπεία. Τα δικά του δύσκολα βιώματα, δεν θα πρέπει να δημιουργούν δυσκολίες στα δικά σου. Συζήτα το μαζί του ειλικρινά, μίλα για τους φόβους σου και εάν δείξει κατανόηση και θέληση για βελτίωση της κατάστασης, αυτό είναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Καταλαβαίνω πως θες να είσαι δίπλα του, όμως σκέψου λίγο και το τί βάρος κουβαλάς εσύ μέσα σε όλο αυτό.

Άλλωστε, δεν ξέρεις ποτέ, πού μπορεί να οδηγηθεί μια τέτοια κατάσταση. Πότε θα χαθεί ο έλεγχος. Πότε τα νεύρα θα είναι υπερβολικά πολλά και ο τσακωμός μεγάλος. Κι αν σε σφίξει πιο δυνατά; Κι αν τελικά ρίξει τη σφαλιάρα; Και πόσο θα αντέξεις ψυχολογικά μέσα σε αυτή τη σχέση;

Η ψυχοθεραπεία θα βοηθούσε σίγουρα και εσένα στη διαχείριση της κατάστασης. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα μικρότερο βήμα, παρόμοιο με αυτό που έκανες, γράφοντας σε εμάς, να μιλήσεις σε μία γραμμή υποστήριξης για παράδειγμα και έπειτα να αναζητήσεις τον κατάλληλο ειδικό.

Μην αγνοείς μικρά σημάδια και φρόντισε εσύ πρώτα τον εαυτό σου!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories