Ψtalk: ”Έχω Ptsd, παίρνω φάρμακα αλλά δεν νιώθω καλύτερα”

Ψtalk: ”Έχω Ptsd, παίρνω φάρμακα αλλά δεν νιώθω καλύτερα”

Είμαι 17 χρονών και δεν κάνω τίποτα όλη την μέρα. Δεν έχω δύναμη ούτε τα μάτια μου να ανοίξω το πρωί. Έχω Ptsd και παίρνω φάρμακα αλλά δεν νιώθω καλύτερα. Έχω πάρει αρκετά κιλά από τότε που τα ξεκίνησα και δεν ξέρω τί να κάνω.

Από την: Λόρα


Γεια σου Λόρα,

φαίνεται ότι βιώνεις κάτι βαρύ αυτό τον καιρό και μία μεγάλη αίσθηση κούρασης.

Δεν ξέρω πόσο καιρό παίρνεις τα φάρμακα αλλά θα μπορούσε να είναι και μία παρενέργεια από αυτά. Θα σου πρότεινα, όλα αυτά να τα συζητήσεις με τον γιατρό σου, γιατί είναι ο μόνος κατάλληλος να σε βοηθήσει σε σχέση με την αγωγή και με το πώς την αισθάνεσαι.

Ένα άλλο μέρος, αυτού που βιώνεις, ενδέχεται να είναι συναισθηματικό. Δεν είναι εύκολο να κουβαλάμε μία διάγνωση. Είναι βαρύ και κάποιες φορές περιοριστικό. Μέσα σε αυτό μπορεί να αισθανόμαστε μόνοι και φοβισμένοι, μπορεί να βλέπουμε τον εαυτό μας ως διαφορετικό, ως ασθενή ή ακόμα να νιώθουμε ότι αυτό που έχουμε, δεν αλλάζει.

Όλα τα παραπάνω είναι δυστυχώς μία επίδραση της διάγνωσης. Όμως ταυτόχρονα, θέλω να σου πω, ότι δεν είναι και αλήθεια. Δεν είσαι μόνο αυτό, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ζωής σου.

Πέρα από τα φάρμακα και την διάγνωση, μπορούμε να κοιτάξουμε την Ptsd σαν ένα σύμπτωμα, σαν την κορυφή ενός παγόβουνου μέσα στη θάλασσα. Το σύμπτωμα εμφανίζεται και είναι στην ουσία αυτό που φαίνεται, όμως, αν κοιτάξουμε βαθύτερα, μπορεί να ανακαλύψουμε όλο το μηχανισμό. Συχνά, ένα σύμπτωμα εμφανίζεται γιατί θέλει κάτι να μας πει, εμφανίζεται για να μας επιστήσει την προσοχή σε κάτι, κάτι θέλει να μας δείξει μέσα μας και στον τρόπο που λειτουργούμε. Κάθε λειτουργία μας, ακόμα και αυτή της Ptsd κάτι εξυπηρετεί μέσα μας και όταν το ανακαλύψουμε, τότε ίσως μπορούμε και να το αλλάξουμε.

Για μένα λοιπόν, συνδυαστικά με την αγωγή σου θα είχε νόημα να κάνεις και ψυχοθεραπεία και δουλειά με τον εαυτό σου σε πιο προσωπικό επίπεδο. Θα σε βοηθήσει να σε καταλάβεις καλύτερα, να σε ακούς περισσότερο, να μπορείς να σε συνοδεύεις, όπως χρειάζεσαι και να εμπεριέχεις όλα όσα νιώθεις. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς αυτό που περνάς και να νιώσεις καλύτερα και λιγότερο μόνη.

Εύχομαι καλή συνέχεια και να σε φροντίζεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories