Ψtalk: ”Είχα περάσει κάποτε, ένα ελαφρύ στάδιο Νευρικής Ανορεξίας”

Ψtalk: ”Είχα περάσει κάποτε, ένα ελαφρύ στάδιο Νευρικής Ανορεξίας”

Δεν έχω πρόβλημα με το φαγητό, είχα περάσει κάποτε ένα ελαφρύ στάδιο νευρικής ανορεξίας αλλά ήταν 2 μήνες. Tο ξεπέρασα γρήγορα. Mετά έπεσα στο φαγητό, δηλαδή βουλιμία. Έτρωγα συνέχεια, ακόμα και αν δεν πείναγα. Κάποια στιγμή, είχα ένα σχετικά καλό σώμα, τώρα όμως, είμαι 62 κιλά και θέλω να αδυνάτισω, με αποτέλεσμα να κάνω ό,τι δίαιτα υπάρχει και να φτάσω και στο σημείο να μην τρώω. Τί λέτε να είναι; Θέλω βοήθεια. Βλέπω να χάνω κιλά, όχι βέβαια με ευκολία, αλλά το σώμα μου, δεν είναι έτσι όπως το θέλω. Βλέπω τα κόκαλά μου να φαίνονται… Πρέπει να ανησυχώ;

Από τον/την: Ανώνυμα δεν θέλω να πω τα στοιχεία μου, είμαι σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.


Αγαπητό πρόσωπο,

Να σε ευχαριστήσουμε αρχικά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις, να μοιραστείς την ευαίσθητη εμπειρία σου μαζί μας. Περιγράφεις μια πράγματι πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, είναι εμφανές τουλάχιστον σε εμένα, το πόσο σε δυσκολεύει και σε αποδιοργανώνει όλο αυτό, και μπορώ να το νιώσω μέσα από το λόγο σου. Εγώ χαίρομαι και συγκινούμαι που μέσα σε όλο αυτό απευθύνεσαι σε εμάς και θέλω πολύ να αγκαλιάσω και να συμπεριλάβω όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τις τόσες αντιθέσεις της.

Παλεύεις με κάτι πολύ μεγάλο και δύσκολο και χρειάζεται πολύ μεγάλη φροντίδα από πολλές πηγές. Μίλησε στην οικογένειά σου και στους κοντινούς σου ανθρώπους για αυτό που συμβαίνει, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Συζήτησε με ένα πρόσωπο που εμπιστεύεσαι και νιώθεις άνετα για το θέμα αυτό, κι αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο πρόσωπο στον κύκλο σου, ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μοιραστείς αυτά τα κομμάτια μαζί του σε ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, να δείτε μαζί τί σημαίνει για εσένα η αποχή σου από το φαγητό ή η υπερεξάρτηση από αυτό, να εξερευνήσετε ποια είναι η ψυχική μετάφραση της ανάγκης σου να ελέγχεις το βάρος σου και την εικόνα σου, να κατανοήσεις εν τέλει με τί ακριβώς παλεύεις και να δώσεις νόημα στην τόσο αποδιοργανωμένη εμπειρία που βιώνεις. Θα χρειαστεί επίσης να επικοινωνήσεις και με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής, ώστε να σε καθοδηγήσει στα πρακτικά κομμάτια αυτού του θέματος και μαζί να χτίσετε μια σωστή διατροφή και μετέπειτα εικόνα σώματος.

Θα ήθελα να σου πω επίσης ότι ακούω την ανησυχία σου και τη φωνή μέσα σου, που αναρωτιέται, αν πρέπει να ανησυχήσεις και θέλω να τιμήσω αυτό το φόβο και την αγωνία που μπορεί να υπάρχει εκεί. Και θα ήθελα να ανακουφίσω αυτό το φόβο με το να σου φωτίσω ακριβώς αυτή την προοπτική της επαφής με ανθρώπους που ξέρουν πώς να σε υποστηρίξουν με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς πράγματι μοιάζει τρομακτικό να είσαι μόνη αντιμέτωπη με όλα αυτά!

Ελπίζω το άνοιγμα που έκανες σε εμάς να είναι η αρχή ενός ανοίγματος προς τους ανθρώπους που θα σε υποστηρίξουν κατάλληλα, γιατί το αξίζεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories