Ψtalk: “Είμαι φοιτήτρια, σπουδάζω σε άλλη πόλη και τσακώνομαι καθημερινά με τους γονείς μου”
Ψtalk: “Είμαι φοιτήτρια, σπουδάζω σε άλλη πόλη και τσακώνομαι καθημερινά με τους γονείς μου”

Ψtalk: “Είμαι φοιτήτρια, σπουδάζω σε άλλη πόλη και τσακώνομαι καθημερινά με τους γονείς μου”

Είμαι φοιτήτρια 20 χρόνων σπουδάζω σε άλλη πόλη και τσακώνομαι καθημερινά με τους γονείς μου…. Με απειλούν που άμα δεν περνάω τα μαθήματα θα μου στέλνουν όλο και λιγότερα λεφτά και με κάνουν να νιώθω καθημερινα άχρηστη καθώς με βρίζουν με άσχημο τρόπο χωρίς να τους κάνω τίποτα …το ξέρω ότι η λύση είναι να βρω μια δουλειά αλλά δεν ξέρω πως και τι δουλειά γιατί δεν μπορώ να συνδυάσω σχολή και δουλειά

Μαρία


Αγαπητή Μαρία, θα ήθελα αρχικά να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες μαζί μας το ζήτημα που σε απασχολεί και να σου επισημάνω πως κατανοώ απόλυτα τον προβληματισμό σου.

Η εποχή που διανύουμε έχει, δυστυχώς,  καλλιεργήσει έδαφος αβεβαιότητας και ανασφάλειας, κυρίως οικονομικής. Είναι σημαντικό επομένως να λάβουμε υπόψιν πως οι γονείς σου, όπως όλοι, ενδέχεται να είναι επηρεασμένοι από τις συνθήκες και να ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές σου μέχρι την ολοκλήρωση τους.

Η κατάσταση που περιγράφεις ωστόσο, ακούγεται πράγματι δυσάρεστη δεδομένου του ότι έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με εντάσεις και σκληρή αντιμετώπιση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως η προσωπική αξία ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται μόνο από την επίτευξη στόχων, ούτε από την ανταπόκριση του σε προσδοκίες είτε προσωπικές είτε του ευρύτερου περιβάλλοντος. Συνεπώς, η ακαδημαϊκή σου επίδοση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ικανοποιητικό παράγοντα για να αξιολογήσεις τον εαυτό σου.

Όσον αφορά την εύρεση εργασίας ως απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, το να συνδυάσει κανείς τις σπουδές του με επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι πράγματι δύσκολο, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο. Θα μπορούσες για παράδειγμα να αναζητήσεις εργασία μερικής απασχόλησης, ευέλικτου ωραρίου ή εργασία απο το σπίτι. Ακόμη και να ξεκινήσεις κάποια πρακτική στο αντικείμενο σου, η οποία σε βάθος χρόνου σου προσφέρει και επαγγελματική αποκατάσταση.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα σου πρότεινα να αφιερώσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου κατά κύριο λόγο στις σπουδές σου. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχεις την ολοκλήρωση τους και θα μπορέσεις ευκολότερα να εργαστείς σε έναν τομέα σχετικό με το αντικείμενο σου, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστούν ενδεχομένως και οι καυγάδες με τους γονείς σου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories