Ψtalk: “Πρόσφατα έπαθα δύο κρίσεις πανικού”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Πρόσφατα έπαθα δύο κρίσεις πανικού”

Θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου:Είμαι 19 ετών, φοιτήτρια, εξαιρετικά αγχώδης τύπος και πρόσφατα έπαθα 2 γερές κρίσεις πανικού τις οποίες συνόδευσε η χειροτέρευση της υγείας μου χωρίς λόγο και αιτία.

Από τον/την:Φίλη 11


Αγαπητή Φίλη 11,

Οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται χωρίς λόγο και αιτία, αλλά τις προκαλούν συγκεκριμένες σκέψεις σου ή συναισθήματα, και η συμπεριφορά σου συνδέεται άμεσα με γεγονότα. Ο πανικός είναι στην ουσία ένας μίμος! Παρουσιάζει τα σωματικά συμπτώματα που φοβάσαι πιο πολύ. Υπήρξε  λοιπόν, ένα στρεσογόνο ερέθισμα που πυροδότησε τις κρίσεις πανικού που βίωσες.

Η συχνότητα και η ένταση των κρίσεων πανικού εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής καθώς και τα στρεσσογόνα ερεθίσματα.

Το κλειδί είναι η διαχείριση του άγχους και για να το πετύχει κανείς αυτό συχνά χρειάζεται βοήθεια.

Επομένως:

– Μείωσε τις σκέψεις με καταστροφολογικό περιεχόμενο αυξάνοντας τη σιγουριά στις δυνάμεις σου.

– Φέρε στο μυαλό σου μια χαλαρωτική εικόνα. Δημιούργησε νοερά ένα μέρος όπου θα νιώθεις ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση.

– Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.

-Τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριέψει

Να θυμάσαι πως: Η  εμπειρία της κρίσης πανικού αποτελεί το «καμπανάκι» που σου υπενθυμίζει  ότι έχεις πιέσει αρκετά τον εαυτό σου. Όταν αγχώνεσαι για μια επικείμενη κρίση πανικού, την προσκαλείς-προκαλείς! Η  σωστή αντιμετώπιση είναι η θεραπευτική παρέμβαση από Κλινικό Ψυχολόγο ή/και Ψυχίατρο.Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, ώστε να αλλάξεις την ερμηνεία που δίνεις στον εαυτό σου για τις κρίσεις πανικού.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories