Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc. – Ψυχοθεραπεύτρια
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc. – Ψυχοθεραπεύτρια

Τι είναι η Γυναικεία Οργασμική Διαταραχή;

Η οργασμική διαταραχή, η έλλειψη οργασμού, ορίζεται ως η μόνιμη, επαναλαμβανόμενη ή παροδική αναστολή του οργασμού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 ή περισσοτέρων μηνών.

Χαρακτηρίζεται από:

1. Αξιοσημείωτη καθυστέρηση, σπανιότητα  ή απουσία οργασμού.

2. σημαντική μείωση της έντασης οργασμικών αισθήσεων. 

Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα βιώνει ικανοποιητικά την φάση της διέγερσης, παραμένει εκεί, δυσκολεύεται να κορυφώσει ή καθυστερεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να χαθεί η ηδονή ανεπιστρεπτή.  Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανίζεται από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής-πρωτοπαθής, ή μετά από μια περίοδο φυσιολογικής λειτουργίας-δευτεροπαθής, να αφορά όλες τις σεξουαλικές της επαφές με όλους τους συντρόφους –γενικευμένη-, ή ορισμένες περιπτώσεις, άτομα και συνθήκες-περιστασιακή.

Τα ποσοστά επικράτησης των γυναικείων οργασμικών διαταραχών στις γυναίκες διαφέρουν σημαντικά, από 10% έως 42%, με βάση παράγοντες όπως , η ηλικία, το μορφωτικό – πολιτιστικό επίπεδο. Περίπου το 10% των γυναικών δεν βιώνουν οργασμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι  ΔΕΝ είναι η Γυναικεία Οργασμική Διαταραχή;

Η έλλειψη γυναικείου οργασμού δεν είναι απαραιτήτως ιατρικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που νιώθουν πληρότητα χωρίς να έχουν νιώσει ποτέ οργασμό ή έχοντας σπανίως οργασμούς. Πρόκειται για πρόβλημα μόνο αν εσείς θεωρείται ότι είναι έτσι.

Πολλές γυναίκες απαιτούν κλειτοριδική διέγερση για να φτάσουν σε οργασμό, και ένα σχετικά μικρό ποσοστό  αναφέρει ότι βιώνει πάντα οργασμό κατά τη διάρκεια τα σεξουαλικής πράξης. Επομένως, μια γυναίκα που μπορεί να βιώνει οργασμό μέσα από τη διέγερση της κλειτορίδας αλλά όχι κατά τη διάρκεια της συνουσίας δεν πληροί τα κριτήρια για την κλινική διάγνωση της γυναικείας οργασμικής διαταραχής. Είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί κατά πόσον οι οργασμικές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς σεξουαλικής διέγερσης.

Αίτια:

Ψυχογενή:

-Παραπληροφόρηση σε σεξουαλικά θέματα

-Αυστηρή ανατροφή και ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής- πολιτισμικοί / θρησκευτικοί παράγοντες (π.χ αναστολές που σχετίζονται με απαγορεύσεις ενάντια στη σεξουαλική δραστηριότητα, στάσεις απέναντι σεξουαλικότητα).

-Αρνητική εικόνα σώματος

-Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης

-Οικονομική δυσχέρεια και επαγγελματικές ανησυχίες

-Προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφο

-Πένθος

-Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, καθημερινό στρες

-Άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία (π.χ., μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διαταραχές του πόνου)

-Σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου (π.χ. στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση)

Οργανικά: 

-Οργανικές και νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροπάθειες)

-Ορμονικοί παράγοντες (π.χ., παθήσεις του θυρεοειδούς, περίοδος λοχείας, εμμηνόπαυση)

-Τοπικές φλεγμονές και δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων

-Γυναικολογικά προβλήματα (π.χ., ενδομητρίωση)

-Ατροφία του κόλπου

-Καρκίνος των γεννητικών οργάνων

-Τραυματισμός σε ιστούς / νεύρα γύρω από την περιοχή της πυέλου

-Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις)

-Ψυχιατρικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ., κατάθλιψη)

-Τοξικές και χημικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα, μαριχουάνα, ecstasy)

Πώς βιώνει η γυναίκα την Οργασμική Διαταραχή;

Η γυναίκα δεν αποδέχεται τη σεξουαλικής της εικόνα, υποβιβάζει τη θηλυκότητα της, δεν νιώθει ποθητή, δεν της αρέσει το σώμα της, μειώνεται η αυτοπεποίθηση της, και έτσι φυλακίζεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο άγχους, ανασφάλειας και απογοήτευσης που την κρατάει δέσμια. Τις περισσότερες φορές βλέποντας την απογοήτευση που βιώνει ο σύντροφός της, αρχίζει να δημιουργεί σκέψεις και σενάρια από φόβο, ότι ο σύντροφός της θα την αφήσει για κάποια άλλη.

Πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου;

 Γνωρίζω το σώμα μου.

Αρχικά, επικεντρωθείτε, αισθανθείτε και αφουγκραστείτε το σώμα σας, αγαπήστε το και φροντίστε το και τι θέλω να πω με αυτό: ανακαλύψτε τις ερωτογενείς σας ζώνες, λάβετε ηδονή μέσα από αυτές βιώνοντας την εμπειρία της αυτοϊκανοποίησης και όχι μόνο, ξεκινήστε οποιοδήποτε χόμπι, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή νιώστε την απόλαυση του χορού και της άθλησης, για μια καλύτερη εικόνα και αίσθηση εαυτού.

– Το ημερολόγιο του έρωτα.

Κρατήστε το ημερολόγιο της επιθυμίας, στο οποίο θα σημειώνετε, πότε, πόσες φορές και σε ποιο μέρος αισθανθήκατε επιθυμία για σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ήταν ελάχιστη. Στην περίπτωση που η απουσία οργασμού συνδέεται και με την μειωμένη επιθυμία, είναι μια ευκαιρία να μάθετε πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες.

– Η σχέση μου.

Συζητήστε με το σύντροφό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε μέσα στη σχέση, αναζητήστε τρόπους να απολαύσετε τις σεξουαλικές σας ανάγκες, είτε εμπλουτίζοντας το καθημερινό σας πρόγραμμα με περισσότερο σεξ.  Ακόμα, διαγράψτε την επίτευξη του οργασμού, ως το έπαθλο σε κάθε σεξουαλική επαφή, από την ερωτική σας ατζέντα. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό που σας προσφέρει ικανοποίηση την συγκεκριμένη στιγμή, εμποδίζοντας την ανησυχία και το άγχος να καταστρέψει την μαγική στιγμή. Αισθάνεστε ότι είστε κοντά στο να βιώσετε την κορύφωση; Υπάρχει τεταμένη ένταση και ξαφνικά για ένα ανεξήγητο λόγο απλά χάνεται; Η ανησυχία, σας κυρίευσε για άλλη μια φορά, απορροφώντας την απόλαυση.

– Φαντασιώσεις.

Το σεξ ξεκινάει από το μυαλό και η ενεργοποίηση μιας φαντασίωσης δείχνει πως είμαστε έτοιμοι γι’αυτό πριν ακόμα προκύψει κάποια σωματική διέγερση. Και όταν προκύψει, η επιθυμία και η απόλαυση έρχονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Άλλωστε, στην φαντασίωσή μας έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων, εκτός αν θέλουμε να αφήσουμε τον «έλεγχο» στον άλλον.. Επιπλέον, στην ψυχοσεξουαλική θεραπεία, η φαντασίωση χρησιμοποιείται συχνά για να μπλοκάρει αρνητικές σκέψεις. Αν, δηλαδή, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το μυαλό σας αποσπάται από δυσάρεστες, ή και άσχετες σκέψεις – εικόνες, η φαντασίωση αποτελεί έναν επιτυχημένο τρόπο συγκέντρωσης και εστίασης στην σεξουαλική απόλαυση.

– Προκαταρκτικά.

Ένα γρήγορο, βιαστικό και «φτωχό» ερωτικό παιχνίδι συνήθως δεν σας προσφέρει την ευκαιρία να εμπλακείτε ουσιαστικά στη σεξουαλική επαφή. Ειδικότερα, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 20 λεπτά περιποίησης – διέγερσης, προκειμένου να οδηγηθούν σε οργασμική επίτευξη, όταν η κλειτορίδα είναι περισσότερο ευαίσθητη και το σώμα άκρως διεγερμένο. Κατορθώνοντας να φτάσετε σε οργασμό κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να κορυφώσετε και κατά την σεξουαλική επαφή.

Πώς να βοηθήσω την σύντροφό μου;

– Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε.

– Κρατήστε υποστηρικτική στάση και όχι επικριτική.

– Η πίεση για την επίτευξη οργασμού δεν θα βοηθήσει, καθώς θα προκαλέσετε περισσότερο άγχος στη σύντροφό σας. Επομένως προσπαθήστε στις σεξουαλικές σας επαφές, να μην τίθεται ως κύριος  σκοπός.

-Αυξήστε τα προκαταρκτικά παιχνίδια και μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας.

– Επικοινωνήστε με ειλικρινή και ήρεμο τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που σας αρέσουν στις σεξουαλικές σας επαφές

Θεραπεία ΓΣΘ & Sex Therapy:

Προτείνονται: Ατομική ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική ζεύγους, Σεξουαλική θεραπεία, Φαρμακευτική αγωγή, ή  Συνδυαστική θεραπεία

Ειδικότερα στην ΓΣΘ-Sex Therapy:

-Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό, σεξουαλικό και ψυχολογικό ιστορικό.

-Γίνονται ορμονικές εξετάσεις ή και γυναικολογικός έλεγχος εάν κριθεί απαραίτητο.

– Σεξουαλική εκπαίδευση- δίνονται πληροφορίες γύρω από τη φυσιολογία της σεξουαλικής πράξης.

– Δίνονται οδηγίες που αφορούν τεχνικές εξοικείωσης, χαλάρωσης-ασκήσεις kegel, διερεύνησης του σώματος.

– Ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και διευκόλυνσης λεκτικής και εξωλεκτικής επικοινωνίας του ζεύγους γύρω από το σεξ.

Η ψυχοθεραπεία του ζεύγους περιλαμβάνει βήματα:

– Αρχικά η ευχαρίστηση προέρχεται από το χάδι, «αισθησιακός εστιασμός» του καθενός προς το σώμα του άλλου, εκτός από τα γεννητικά όργανα και τους μαστούς.

– Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για λεκτική και εξωλεκτική επικοινωνία του ζεύγους και προστίθενται στο προηγούμενο βήμα και οι γεννητικές περιοχές (genital sensate locus).

 

Βιβλιογραφία:

– Σεξουαλική Υγεία – Dr. Θάνος Ασκητής & Συνεργάτες, Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ

-RJ Levin – Sexual and Relationship Therapy, 2011 – Taylor & Francis

-The human female orgasm: A critical evaluation of its proposed reproductive functions

.-H. Alzate. (1985). Vaginal eroticism and female orgasm- A current appraisal. Journal of Sex & Marital therapy, vol.11, issue 4.

.-Goldstein, JR Berman. (1998). Vasculogenic female sexual disfunction: vaginal engogerment and clitoral erectile insufficiency syndromes. International Journal of Impotence Research.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories