in ,

Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc. – Ψυχοθεραπεύτρια

Τι είναι η Διαταραχή Γυναικείου Σεξουαλικού Ενδιαφέροντος  / Διέγερσης;

Χαρακτηρίζεται από επίμονη ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και επιθυμίας της γυναίκας, με αποτέλεσμα να μην έχει κολπική εφύγρανση και οργασμό.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία «κλειδώνει» τη γυναίκα, αλλά και τον σύντροφό της, που σε αρκετές περιπτώσεις το εκλαμβάνει και ως δική του αδυναμία, να διεγείρει τη σύντροφό του, ενώ μπορεί και να το εισπράξει και ως αδιαφορία της γι’ αυτόν.

Διακρίνεται σε:

Γενικευμένη: Η γυναίκα έχει ξεχάσει τελείως το σεξ.

Καταστασιακή: Αφορά έναν συγκεκριμένο σύντροφο στην περίοδο της ζωής της.

Πρωτοπαθής: Από την αρχή της σεξουαλικής ζωής της.

Δευτεροπαθής: Το πρόβλημα εμφανίζεται μετά από μία περίοδο φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής.

Η γυναίκα που δεν έχει διεγερθεί επαρκώς, δεν εκδηλώνει αυτές τις σωματικές αποκρίσεις ή αυτές δεν διαρκούν μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης:

 • εφύγρανση του κόλπου
 • διεύρυνση του κόλπου
 • υπεραιμική διόγκωση της κλειτορίδας
 • αύξηση του όγκου των μαστών και σκλήρυνση των θηλών
 • αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας
 • ελαφρά εφίδρωση όλων των σωματικών περιοχών
 • αίσθηση σωματικής εγρήγορσης και αυξημένη τάση ηδονής κατά την επαφή.

Το 20% των γυναικών  εκδηλώνουν προβλήματα σεξουαλικής διέγερσης. 

Η διαταραχή διέγερσης επηρεάζει σημαντικά την οργασμική κορύφωση της γυναίκας, αφού ουσιαστικά ο οργασμός προϋποθέτει την καλή συμμετοχή της.

Τι ΔΕΝ είναι η Διαταραχή Γυναικείου Σεξουαλικού Ενδιαφέροντος  /  Διέγερσης;

Η διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης δεν έχει διαγνωστικό κριτήριο όταν γίνεται χρήση τοξικών ουσιών, φαρμάκων ή υπάρχει κάποια άλλη οργανική νόσος.

Αίτια: 

Ψυχολογικοί παράγοντες :

 • Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
 • Αρνητική εικόνα σώματος
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση απόρριψης από το σύντροφό της
 • Άγχος σεξουαλικής απόδοσης
 • Αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως ο πόνος των γεννητικών οργάνων της
 • Ανεπαρκής σεξουαλική αγωγή
 • Αυστηρά οικογενειακά θρησκευτικά πρότυπα που στιγματίζουν το σεξ ως «βρώμικο» και «ένοχο»
 • Έλλειψη προκαταρκτικών παιχνιδιών πριν από τη διείσδυση
 • Προβλήματα στη σχέση της
 • Ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών του συντρόφου της, όπως: στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, μειωμένη ή ανεσταλμένη σεξουαλική επιθυμία του

Οργανικοί παράγοντες :

 • Ορμονικές διαταραχές (παθήσεις του θυρεοειδούς)
 • Μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης (κυρίως στην εμμηνόπαυση)
 • Αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης (περίοδος λοχείας)
 • Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις)
 • Κινητική αναπηρία με συνέπεια τη σωματική υπαισθησία
 • Ψυχιατρικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ., κατάθλιψη

Πώς βιώνει την διαταραχή η γυναίκα; 

Η ίδια βιώνει αίσθημα απαξίωσης και ότι μειονεκτεί ως γυναίκα.

Συχνά η γυναίκα με μειωμένη επιθυμία έχει διαμορφώσει στο μυαλό της μια άσχημη εικόνα για το πώς είναι η εξωτερική της εμφάνιση, κυρίως για το σώμα της.

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας συχνά της προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα ενώ μπορεί να επιφέρει και συγκρούσεις με το σύντροφό της που τη βιώνει ως άρνηση προς τον ίδιο. Παράλληλα, πολλές γυναίκες ανησυχούν και για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Κάποια από τα ερωτήματα που μπορεί να απευθύνουν στο γιατρό τους είναι «Είναι αρκετές οι φορές που έχω με το σύντροφό μου σεξουαλική επαφή;», «Είναι φυσιολογική η συχνότητα αυτή;», «Ποια είναι η ιδανική συχνότητα σεξουαλικών επαφών που πρέπει να υπάρχει;»

Η γυναίκα δυσκολεύεται να νιώσει ευχαρίστηση και συνήθως αναφέρει ότι ‘δεν νιώθει τίποτα’, ή ‘νιώθει αλλά της φεύγει’ ή ‘χάνει’ αυτή την αίσθηση, ή, ακόμη, ότι η σεξουαλική επαφή της είναι δυσάρεστη. Σταδιακά μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει με διάφορους τρόπους τη σεξουαλική επαφή. Η τελευταία περίπτωση συνήθως προκύπτει όταν το πρόβλημα έχει διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και η γυναίκα πλέον, πιθανόν και ο σύντροφός της, έχουν κουραστεί και απογοητευθεί από την εκδήλωση του προβλήματος.

Οι γυναίκες με διαταραχή αποστροφήςσεξουαλική αποστροφή  είναι μια ψυχική κατάσταση μέσα από την οποία η γυναίκα εκφράζει την αποστροφή της για τη σεξουαλική επαφή, ενώ αποφεύγει ακόμα και την απλή επαφή με τα γεννητικά όργανα. Η ιδέα της επαφής της δημιουργεί άγχος και δυσφορία και μόνο στη σκέψη της σεξουαλικής συνεύρεσης.) βιώνουν έντονο άγχος, το οποίο επιμένει και δεν εξαλείφεται εύκολα. Οι λόγοι ενδέχεται να είναι ψυχολογικοί ή ακόμα  και τραυματικές εμπειρίες της ζωής.

Παρουσιάζουν συχνά κρίσεις πανικού για τη σεξουαλική διαδικασία, με αποτέλεσμα να μένουν μόνες,  χωρίς σύντροφο και σιγά σιγά οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση. Η γυναίκα εμφανίζει ενοχική, καταθλιπτική συμπεριφορά ή προκαλεί σκέψεις θυμού και απογοήτευσης, χρεώνοντας τον σύντροφο ως μη ικανό να της προσφέρει σεξουαλική απόλαυση.

Πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου;

 • Γνωρίζω το σώμα μου.

Αρχικά, επικεντρωθείτε, αισθανθείτε και αφουγκραστείτε το σώμα σας, αγαπήστε το και φροντίστε το και τι θέλω να πω με αυτό: ανακαλύψτε τις ερωτογενείς σας ζώνες. Ξεκινήστε οποιοδήποτε χόμπι, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή νιώστε την απόλαυση του χορού και της άθλησης, για μια καλύτερη εικόνα και αίσθηση εαυτού. Είναι σημαντικό να αισθανθείτε όμορφα με τον εαυτό και το σώμα σας, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και μειώνοντας το στρες.

 • Ημερολόγιο.

Κρατήστε  ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε, πότε, πόσες φορές και σε ποιο μέρος αισθανθήκατε επιθυμία για σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ήταν ελάχιστη. Έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης.

 • Η σχέση μου.

Συζητήστε με το σύντροφό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε μέσα στη σχέση. Σκεφτείτε αν όντως είναι ο άνθρωπος που θέλετε να έχετε κοντά σας. Αν όντως σας αρέσει εμφανισιακά, ερωτικά. Επίσης αναρωτηθείτε αν είναι πρόβλημα μόνο για εσάς ή μονό για εκείνον;

– Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού, προκειμένου να επιλυθούν είτε ψυχολογικά είτε οργανικά θέματα. 

Πώς να βοηθήσω την σύντροφό μου; 

– Διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνετε.

– Κρατήστε υποστηρικτική στάση και όχι επικριτική.

– Αναρωτηθείτε αν είναι και για εκείνη πρόβλημα ή μόνο για εσάς;

– Μήπως με την συμπεριφορά σας την πιέζεται, -γεγονός που δεν βοηθά καθόλου-;

– Επικοινωνήστε με ειλικρινή και ήρεμο τρόπο, τονίζοντας τα σημεία που σας αρέσουν στη σχέση σας και στην ερωτική σας ζωή.

– Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό.

Θεραπεία:

-Γυναικολογική  αξιολόγηση,  Ενδοκρινολογική εκτίμηση,  Φαρμακολογικές παρεμβάσεις :

– Η γυναικολογική κλινική εκτίμηση, είναι αυτή που μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε περίπτωση όπου η μειωμένη ερωτική διέγερση οφείλεται σε κάποιου είδους κολπίτιδα ή σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

– Παράλληλα, η συνεργασία με ενδοκρινολόγο, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή στην εξισορρόπηση των προβλημάτων, που σχετίζονται με τον θυρεοειδή ή άλλες ορμονικές καταστάσεις και προκαλούν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία .

–  Άλλα φάρμακα που αυξάνουν την αιματική ροή στα γεννητικά όργανα, όπως gel που λέγεται προσταγλανδίνη E-1 ακόμα και η σιλδεναφίλη –και τα δύο έχουν εγκριθεί για τη χρήση τους σε άνδρες – μελετώνται στις γυναίκες.

Ατομική ψυχοθεραπεία:   Μαζί με τον θεραπευόμενο, αναζητείται  η  πηγή προέλευσης των αρνητικών συναισθημάτων και των λανθασμένων  πεποιθήσεων  γύρω από τη σεξουαλική  ζωή. Αναλύονται  τα βιώματα και οι  εμπειρίες του ατόμου και μέσω ειδικών ψυχοθεραπευτικών τεχνικών ανατρέπεται η  εικόνα του θεραπευόμενου για τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

Συμβουλευτική θεραπεία ζεύγους: Η αγωνία των γυναικών σχετικά με τη δυνατότητά τους να ικανοποιήσουν σεξουαλικά τον σύντροφό τους και να διατηρήσουν τη σχέση τους, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για την αναζήτηση θεραπείας.

Αφού προηγηθεί ένας αριθμός ατομικών συνεδριών, συνήθως, προτείνεται στους συντρόφους να συμμετέχουν μαζί στη θεραπεία του «κοινού» τους προβλήματος, το οποίο μπορεί να εκφράζεται τόσο μέσα από την επικοινωνία όσο και μέσα από την καθημερινή τριβή τους.

Σεξουαλική θεραπεία (Sex therapy):  Μέσω αυτής της μεθόδου, επιχειρείται το «χτίσιμο» της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού πάλι από την αρχή. Ο θεραπευτής αναθέτει συγκεκριμένες σεξουαλικές ασκήσεις και χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές, προκειμένου να «δοκιμάσει» την σεξουαλική επιθυμία και τα κίνητρα μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Πολλές φορές οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες  (τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα)  είναι αποτέλεσμα του παράγοντα «στρες» και των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που διαθέτουν γύρω από το σεξ και τις επιδόσεις τους.

 

Βιβλιογραφία:

Frank JE, et al. (2008). Diagnosis and treatment of female sexual dysfunction. aafp.org/afp/2008/0301/p635.html

Giraldi A, et al. (2013). Female sexual arousal disorders. DOI: 10.1111/j.1743-6109.2012.02820.x

Graham CA. (2010). The DSM diagnostic criteria for female sexual arousal disorder. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19777335

Weiss P, et al. (2009). Female sexual arousal disorder with and without a distress criterion: Prevalence and correlates in a representative Czech sample. DOI: 10.1111/j.1743-6109.2009.01498.x

What do you think?

Ψtalk: “Δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω, νομίζω ότι θα αποτύχω και θα πάνε όλα χαμένα”

Φροϋδικό ολίσθημα: Η νέα αγαπημένη σας έννοια!