Ψtalk: “Άρχισα να παθαίνω κρίση πανικού μετά από κάθε έντονο καβγά.”

Ψtalk: “Άρχισα να παθαίνω κρίση πανικού μετά από κάθε έντονο καβγά.”

Καλησπέρα! Πριν ενα χρονο βρισκόμουν σε μια σχεση με πολλες εντασεις και τσακωμούς. Άρχισα να παθαίνω κρίση πανικού μετα απο καθε εντονο καβγά. Παρόλο που εχω χωρίσει εδω και μηνες και οι εντασεις στη ζωη μου έχουν μειωθεί πολυ κάθε φορά που θα τσακωθω με καποιον και θα λογομαχισω με ένταση θα παθω κρίση πανικού ή θα φοβηθω μηπως παθω. Θα πρέπει να επισκεφτώ κάποιον ειδικό για να κε βοηθήσει να το ξεπερασω;
Ευχαριστώ πολύ.

Από τον/την: Ντορ


Αγαπητέ/ή Ντορ,

ο φόβος σου μπορεί να μειωθεί, είτε μειώνοντας τις σκέψεις με καταστροφολογικό περιεχόμενο είτε αυξάνοντας τη σιγουριά στις δυνάμεις σου σχετικά με την αντιμετώπιση της επικείμενης απειλής.

-Εξέτασε όλα τα στοιχεία, σε όσο μπορείς πιο ρεαλιστική βάση, και συνειδητοποίησε πως ο κίνδυνος από τον οποίο νομίζεις ότι απειλείσαι δεν είναι και τόσο μεγάλος. Θα σου πρότεινα τη βοήθεια από ειδικό και συγκεκριμένα τη ΓΣΘ-Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Με την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα ανακαλύψεις πως ο πανικός δεν έρχεται ξαφνικά αλλά τον προκαλούν συγκεκριμένες σκέψεις σου ή συναισθήματα, και η συμπεριφορά σου συνδέεται άμεσα με γεγονότα. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, ώστε να αλλάξεις την ερμηνεία που δίνεις στον εαυτό σου για τις κρίσεις πανικού. Το κλειδί είναι η διαχείριση και για να το πετύχει κανείς αυτό συχνά χρειάζεται βοήθεια.

Επίσης θα σε συμβούλευα τα παρακάτω:

– Απόφυγε την αποφυγή! Όσο αποφεύγεις μία κατάσταση η οποία φοβάσαι ότι θα σε οδηγήσει σε μια κρίση πανικού, τόσο αυξάνεται το άγχος σου και η πεποίθηση πως κινδυνεύεις.

– Φέρε στο μυαλό σου μια χαλαρωτική εικόνα. Δημιούργησε νοερά ένα μέρος όπου θα νιώθεις ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση.

– Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.

-Τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριέψει.

Θυμήσου: φυσάς τη φωτιά –με σκοπό να την σβήσεις- και την κάνεις πιο δυνατή. Επομένως όταν αγχώνεσαι για μια επικείμενη κρίση πανικού, την προσκαλείς-προκαλείς!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories