in

Ψtalk: “Στην καθημερινότητά μου δίνω πολλή σημασία στη γνώμη των άλλων”

Απαντά η Μαρία Μούτα, Ψυχολόγος

Καλησπέρα σας και μπράβο για όλη την δουλειά σας! Αυτό που θα ήθελε να μοιραστώ είναι ότι στη καθημερινότητά μου δίνω πολύ σημασία στη γνώμη των άλλων! Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη στη γνώμη των άλλων σε περιστατικά που αφορούν εμένα. Από κάτι πολύ μικρό όπως στο τι παπούτσι να πάρω. Και κάτι ακόμη πιο μεγάλο και σημαντικό όπως στο τι γιατρό θα επιλέξω για κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Ενώ είμαι ανεξάρτητη και προσπαθώ πολύ να έχω τη γνώμη για πολλά ζητήματα κοινωνικού περιεχομένου και γίνομαι πολύ καλή ακροατής και σύμβουλος για κάποιον, όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσω, κυρίως κάτι σημαντικό, με ενοχλεί που με επηρεάζει η γνώμη κάποιων ανθρώπων! Μπορεί να μην ακολουθήσω τη δική τους άποψη αλλά θα με επηρεάσει αρκετά στην ψυχολογία μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

Από την: Έφη


Αγαπητή μου Έφη,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις με την απόφασή σου να μοιραστείς μαζί μας πληροφορίες για ένα θέμα, το οποίο φαίνεται να σε προβληματίζει. Στο μήνυμά σου αναφέρεις, αν έχω καταλάβει σωστά, ότι είσαι ένα άτομο αρκετά ανεξάρτητο και στην καθημερινότητά σου λαμβάνεις αποφάσεις για διάφορα θέματα, από τα απλά μέχρι και τα πιο σημαντικά, για εσένα. Αυτό το οποίο, όμως, από ότι περιγράφεις σε απασχολεί, είναι ότι η ψυχολογία σου επηρεάζεται από τις απόψεις που εκφράζουν σε αυτά τα θέματα οι οικείοι σου, άσχετα από το εάν θα ακολουθήσεις τις συμβουλές/ απόψεις τους ή όχι. Θα ήθελα, αν μου επιτρέπεις στο σημείο αυτό, να κάνω κάποιες ερωτήσεις, με τις οποίες ίσως και εσύ να μπορέσεις να διευκολύνεις τη ροή των σκέψεών σου.

Αρχικά, όταν λες ότι “επηρεάζεται η ψυχολογία μου”, τι σημαίνει για εσένα αυτό; Με ποιόν ακριβώς τρόπο η συνθήκη αυτή σε επηρεάζει; Τι σκέψεις και τι συναισθήματα σού προκαλούνται; Αυτό το οποίο σε επηρεάζει είναι το γεγονός ότι κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να εκφράσει την άποψή του για ένα θέμα, ίσως και με έναν τρόπο που εσύ δεν εγκρίνεις ή θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο της άποψης και χάσμα, που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που εσύ η ίδια θα ήθελες να κάνεις και σε αυτό το οποίο το περιβάλλον σου φαίνεται να θεωρεί “σωστό” και ίσως και καλύτερο; Επίσης, θα ήθελα να μάθω (και ίσως να σκεφτείς  και εσύ) με ποιόν τρόπο η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει την ζωή σου και τις επιλογές. Ακόμα, θα ήθελα να ρωτήσω αν εσύ η ίδια, ενδεχομένως, με την στάση σου ευνοείς την στάση των άλλων να μπουν σε μια διαδικασία να σου δίνουν συμβουλές.

Αγαπητή μου Έφη, μέχρι στιγμής (αφού σε βομβάρδισα με μια σειρά ερωτήσεων) προσπάθησα  να σε βοηθήσω να δεις το ζήτημα που σε απασχολεί με έναν τρόπο, που ενδεχομένως να σε βοηθήσει να καθορίσεις το στοιχείο εκείνο που σε κάνει να αλλάζεις την ψυχολογία σου. Θα ήταν βοηθητικό για εσένα σε μια πρώτη φάση να μπεις για λίγο στο ρόλο του ντεντέκτιβ και να αρχίσεις να παρατηρείς πιο προσεκτικά τον εαυτό σου και να καταγράφεις τα όσα ανακαλύπτεις. Θα μπορούσες για παράδειγμα να δεις πότε η ψυχολογία σου αλλάζει, πότε η αλλαγή αυτή είναι πιο έντονη. Στη συνέχεια, προσπάθησε να καταγράψεις τις σκέψεις που σου περνούν από το μυαλό. Η ύπαρξη συναισθημάτων, είναι ένας αρκετά έγκυρος δείκτης για να καταλάβεις την ύπαρξη μιας σκέψης.

Επίσης, θα ήθελα να σου πω ότι το να ακούμε τις απόψεις των οικείων μας, δεδομένου ότι είναι άτομα τα οποία εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε, είναι κάτι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) αρκετά σύνηθες. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένας αρκετά προσαρμοστικός τρόπος για να επιλύσουμε κάποιο πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως για εμάς να είναι πρωτόγνωρο, να μην έχουμε την απαραίτητη γνώση ή και τις δεξιότητες. Αρκεί, όμως να υπάρχει ένα όριο σε αυτό· δηλαδή καλό θα ήταν όταν μπαίνεις σε μια διαδικασία να πάρεις την γνώμη των άλλων πχ για το ποιον ιατρό να επιλέξεις, να μπεις στη διαδικασία αυτή έχοντας θέσει η ίδια τα προσωπικά σου όρια πχ  μέχρι ποιο σημείο είσαι διατεθειμένη να ακούσεις. Ίσως, αν εσύ η ίδια νιώθεις ότι “έχεις ακούσει αρκετά”, μπορείς πάντα με ευγένεια να επικοινωνείς στους άλλους ότι δεν θα επιθυμούσες να ακούσεις περαιτέρω πληροφορίες για αυτό το ζήτημα. Επίσης, ίσως  να σε βοηθούσε να υπενθυμίζεις τον εαυτό σου, ότι στο τέλος της ημέρας, οποιαδήποτε απόφαση παρθεί είναι επί της ουσίας δική σου. Επομένως, τον έλεγχο τον έχεις εσύ η ίδια. Αν αισθάνεσαι ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ίσως να προσπαθούσες να δεις την όλη διαδικασία με μια απόσταση και να μην συνδέεις την αξία και τις ικανότητές σου με αυτό. Σκέψου ότι επιδιώκεις να συλλέξεις περαιτέρω πληροφορίες από το άμεσο κοινωνικό σου δίκτυο και αυτός είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Τις πληροφορίες αυτές τις φιλτράρεις, ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά της εκάστοτε λύσης και με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες επιλέγεις μια από αυτές.

Ακόμα, αν το να ζητάς τις συμβουλές είναι κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων νιώθεις ότι σε περιορίζει με κάποιον τρόπο, προσπάθησε να θέσεις ένα όριο στη στάση σου αυτή. Ίσως να φρόντιζες το όριο αυτό να είναι ξεκάθαρο τόσο σε εσένα όσο και στους άλλους (δεδομένου ότι μιλάμε για ένα είδος κοινωνικής και αμοιβαίας αλληλεπίδρασης). Ενδεχομένως, να αναζητούσες πληροφορίες για θέματα τα οποία σε απασχολούσαν από άλλες πηγές, όπως πχ, το διαδίκτυο και να ακολουθούσες την παραπάνω διαδικασία που σου περιέγραψα: ορίζεις το πρόβλημα/ ερώτημα που υπάρχει κάθε φορά, καταγράφεις τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις, κρίνεις τα υπέρ και τα κατά της κάθε μια επιλογής και κοιτάς αν είναι κάτι που  εσύ μπορείς να υποστηρίξεις με τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτεις κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως θα μπορούσες να περιορίσεις τις φορές και την έκταση του να ακούς τις συμβουλές των άλλων. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση σε πληροφορίες που προέρχονται από τους άλλους, δεδομένου του ότι από ένα σημείο και μετά, το να αποκτάς ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών μπορεί να είναι αρκετά μπερδευτικό και περίπλοκο για ‘σένα. Τέλος, ίσως θα μπορούσες να εκφράσεις τους προβληματισμούς και στις σκέψεις σου, σχετικά με αυτό το θέμα, με κάποιο κοντινό σου άτομο. Ενδεχομένως, το μοίρασμα από μόνο του αλλά και η έκθεση σε μια διαφορετική οπτική του θέματος, να σου δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Πληροφορίες τις οποίες, αν το κρίνεις απαραίτητο, θα μπορούσες να αξιοποιήσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε δύο πράγματα τα οποία ανέφερες: ότι είσαι ένα αυτόνομο άτομο και ότι είσαι καλή σύμβουλος. Τα στοιχεία αυτά με κάνουν να σκέφτομαι ότι είσαι ένας άνθρωπος, που μπορεί να βρει λύσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του. Στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχεις στο νου σου όταν ακούς τις συμβουλές από τους άλλους και η ψυχολογία σου αλλάζει.

Αγαπητή μου Έφη, για οτιδήποτε περαιτέρω χρειαστείς, είμαστε στη διάθεση σου! Καλή συνέχεια σου εύχομαι και ελπίζω σύντομα να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.

What do you think?

30 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Νιώθω πως με την ευτυχία μου προκαλώ δυστυχία στους άλλους”

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ