Ψtalk:Είμαι ένα άτομο με αναπηρία έχω ψύχωση

Ψtalk:Είμαι ένα άτομο με αναπηρία έχω ψύχωση

Είμαι ένα άτομο με αναπηρία. Έχω ψύχωση, δεν μπορώ να οδηγήσω, νιώθω ότι ο κόσμος γύρω μου εξελίσσεται και εγώ μένω στάσιμη. Νιώθω αβοήθητη, μόνη. Η μητέρα μου είναι άρρωστη και δεν μπορώ να την πάω στο γιατρό, γιατί δεν έχω αυτοκίνητο. Είμαι 28 χρόνων και βλέπω τις κοπέλες γύρω μου που έχουν αγόρια, άλλες παντρεύονται. Δεν κατάφερα να σπουδάσω τι να κάνω?
Από τον/την: Ειρήνη

Αγαπημένη μου Ειρήνη,

Πρωτίστως, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το μήνυμά σου και τη δύναμή σου να μοιραστείς μαζί μας κάτι τόσο σημαντικό για εσένα. Θα ήθελα, ωστόσο, να σου υπενθυμίσω το ρόλο της σελίδας και την επικοινωνία μας, καθώς δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ψυχοθεραπείας, αλλά διαθέτει ρόλο συμβουλευτικό!

Καθώς διαβάζω το μήνυμά σου, αισθάνομαι έντονα τη λύπη σου και την ανάγκη σου για συναισθηματική θαλπωρή. Λυπάμαι πολύ που νιώθεις έτσι, όμως θα ήθελα να σου επισημάνω ότι οι καταστάσεις δεν σε ορίζουν σαν άνθρωπο και είσαι πολύ πιο δυνατή από αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου. Οι καταστάσεις που βιώνουμε, είναι πολύ πιθανό, να μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα, κυρίως αρνητικά, όμως η αξία μας δεν εξαρτάται από τις συγκεκριμένες δυσκολίες. Εμείς ορίζουμε τη δύναμή μας και την προσπάθειά μας για να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας απασχολούν.

Ωστόσο, σε πρώτο επίπεδο, θα ήταν εύλογο να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να μπορέσεις να εξωτερικεύσεις βαθύτερα τα συναισθήματά σου και τους φόβους σου, και με αυτόν τον τρόπο να διαχειριστείς με περισσότερη ευλάβεια την ψύχωση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα σε βοηθήσει μέσω στρατηγικών αντιμετώπισης και υποστήριξης να ενισχύσεις τη δύναμή σου σε μεγάλο βαθμό και να εξομαλύνεις τις φοβίες και τις δυσκολίες σου.

Εξίσου, είναι πολύ σημαντικό να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες, έχει τη δική του πορεία και τις δικές του προτεραιότητες. Εκείνα που βλέπεις στους άλλους ανθρώπους είναι επιφανειακά. Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του κάθε ατόμου και πώς είναι η ψυχική του κατάσταση. Επιπλέον, η σύγκριση με τους άλλους  ανθρώπους μας κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά και αναπτύσσει σε εμάς αυτόματα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, ανασφάλεια και την αίσθηση γενικότερα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά όσο οι άλλοι.

Μπορεί να αισθάνεσαι πως τα πράγματα γύρω σου εξελίσσονται και εσύ μένεις στάσιμη, ωστόσο είναι σημαντικό να μην υποτιμάς τη δύναμη των μικρών βημάτων, καθώς τα μικρά βήματα είναι και τα πιο σπουδαία. Κάθε πράξη φροντίδας, κάθε λύση που βρίσκουμε για τον εαυτό μας για να ανταπεξέλθουμε, είναι τελικά ένα σπουδαίο βήμα προς έναν καλύτερο και δυνατότερο εαυτό. Η φροντίδα του εαυτού σου αποτελεί και το πιο σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και την αυτοπεποίθησή σου.

Πώς μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου; 

Αναγνώρισε και αποδέξου τα συναισθήματα σου: Είναι πολύ σημαντικό, να αποδεχτείς ό,τι αισθάνεσαι. Αγκάλιασε τον εαυτό σου, φρόντισέ τον, όταν αισθάνεσαι φόβο. Μην πιέζεις και μην κρίνεις τα συναισθήματά σου !
Επιπλέον, φρόντισε την σωματική σου υγεία, πιο συγκεκριμένα, να τρέφεσαι σωστά, να περπατάς και να φροντίζεις την προσωπική σου υγιεινή. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας και την ανάκτηση των θετικών συναισθημάτων. Επιπρόσθετα, η επαφή με άλλους ανθρώπους, η κοινωνικοποίηση και η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητες. Καθώς, αν αισθάνεσαι μοναξιά η επικοινωνία με φίλους και συγγενείς θα σου προσφέρει ψυχική δύναμη και θα νιώσεις ψυχική ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, εάν δεν έχεις σπουδάσει, θα μπορούσες να παρακολουθήσεις οτιδήποτε σε ενδιαφέρει μέσω του διαδικτύου ή να εκπαιδευτείς σε κάτι που σου κεντρίζει την προσοχή. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν ποικίλες επιλογές και δυνατότητες για να αναπτυχθείς χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσεις τους παραδοσιακούς τρόπους εκπαίδευσης.

Σχετικά με την μητέρα σου και το ζήτημα της μετακίνησης, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Μπορείς να απευθυνθείς σε δημόσιες συγκοινωνίες ή σε αυτοκίνητα ειδικά που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία. Με τη βοήθεια των μέσων μαζικής δικτύωσης, μπορείς να βρεις πολλές επιλογές και λύσεις και σίγουρα θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν τελικά πολλές!!!

Είναι δύσκολο, όμως μην ξεχνάς τις ικανότητές σου να προχωρήσεις μπροστά και να φτιάξεις τη ζωή σου όπως εσύ επιθυμείς, ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα επιθυμείς τώρα!!!

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, ό,τι άλλο χρειάζεσαι είμαι/είμαστε στη διάθεση σου !

*H στήλη Ψtalk έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης

Στείλε και εσύ το δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια άρθρου : Κελεσίδη Ελένη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Στέλλα Αμάραντου-Ψυχολόγος
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com