in

Ψtalk: “Που πρέπει να απευθυνθώ για ΔΕΠΥ και τριχοτιλλομανία σε ενήλικα;”

Aπαντά η Μαρία Μούτα, Ψυχολόγος

Καλησπέρα, για ΔΕΠΥ και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (τριχοτιλλομανία) σε ενήλικα πού θα έπρεπε να απευθυνθώ;

Από τον/την: Α


Αγαπητέ/ή Α,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις μέσα από την απόφασή σου να μοιραστείς μαζί μας, αυτό το οποίο σε απασχολεί. Πριν σου δώσω κάποιες πληροφορίες σε σχέση με το αίτημά σου, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις, έτσι ώστε να μπορέσω να σου δώσω όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται μια απάντηση.

Πρώτον, θα ήθελα να μάθω σε σχέση με τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας). Το άτομο στο οποίο αναφέρεσαι έχει κάποια διάγνωση από την παιδική ηλικία; Του έχει δοθεί κάποια διάγνωση, τώρα όντας ενήλικας ή έχει να κάνει με δική σου εκτίμηση; Το ρωτώ αυτό, διότι είναι σημαντικό να δούμε  εάν έχει δοθεί διάγνωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιου είδους διάγνωση, αλλά υποψία, καλό θα ήταν να απευθυνθεί το άτομο αυτό σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (κλινικό ψυχολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο) ή κάποιον ιατρό με ειδίκευση στη ΔΕΠΥ ενηλίκων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη η διάγνωση σε ενήλικο πληθυσμό, για αυτό και δεν υπάρχουν πολλές δομές για ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Δεν γνωρίζω την περιοχή στην οποία διαμένεις. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να απευθυνθείς (αν αφορά εσένα ή κάποιο δικό σου άτομο) στον ιατρό της περιοχής σου (γενικό ιατρό ή οικογενειακό ιατρό) ώστε να ρωτήσεις για να γίνει κάποιου είδους παραπομπή. Θα μπορούσες, επίσης, να επικοινωνήσεις με το Τμήμα Ιατρικής του κοντινότερου από τον τόπο διαμονής σου πανεπιστημίου ή με κάποιο νοσοκομείο, ώστε να σου δώσουν πληροφορίες. Σε οποιονδήποτε και αν αποφασίσεις τελικά να απευθυνθείς, φρόντισε να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για να προβεί σε διάγωση της ΔΕΠΥ και σε ενήλικες. Θα σου αφήσω τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του Πανελληνίου Σωματείου ατόμων με ΔΕΠΥ. Μπορείς, ενδεχομένως να στείλεις κάποιο e-mail εκεί και να σε παραπέμψουν είτε ακόμα να ρωτήσεις και για την ομάδα αυτοβοήθειας που έχουν.

Αν εδνιαφέρεσαι σε σχέση με τη ΔΕΠΥ σε επίπεδο παρέμβασης, θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχίατρο ή/και νευρολόγο για να συζητήσετε το κατά πόσο χρειάζεται η φαρμακευτική αγωγή και για να σε παρακολουθεί σε σχέση με την ρύθμιση της δόσης. Εκτός από την φαρμακευτική παρέμβαση, αν τυχόν σε ενδιαφέρει, μπορείς να έρθεις και σε επαφή με κάποιον ψυχοθεραπευτή, που να έχει γνώση σε σχέση με την ΔΕΠΥ και να σε βοηθήσει σε ένα άλλο επίπεδο όπως ψυχοεκπαίδευση για την ΔΕΠΥ, σε επίπεδο αυτοεκτίμησης, εκμάθησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως οργάνωση χρόνου και επίλυση προβλημάτων κλπ. Θα σε συμβούλευα να αναζητήσεις ένα γνωστικό – συμπεριφορικό ψυχοθεραπευτή σε μια α’ φάση.

Τώρα, σε σχέση με την τριχοτιλλομανία καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και πάλι, όπως ψυχίατρο, κλινικό ψυχολόγο, πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, φαίνεται ότι μια αρκετά αποτελεσματική μορφή παρέμβασης είναι η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Η τριχοτιλλομανία, ανήκει στο ευρύτερο φάσμα των καταναγκασμών. Σύμφωνα με το DSM-5 ανήκει στις «Ιδεοψυχαναγκαστικές και Συνδεόμενες Διαταραχές».

Κάτι που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι, αν αγαπητέ/ή  Α, ενδιαφέρεσαι για κάποιο άλλο άτομο, δεδομένου ότι είναι ενήλικας, θα πρέπει ο ίδιος να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή ιατρό τόσο για τη ΔΕΠΥ όσο και για την τριχοτιλλομανία. Κατανοώ και σέβομαι την αγωνία και την προσπάθεια σου. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση ο ρόλος σου περιορίζεται στην ενθάρρυνση, ενημέρωση και κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της λήψης βοήθειας.

Αγαπητέ/ή  Α, μπορείς να επικοινωνήσεις όποτε και αν θελήσεις ξανά είτε μαζί μου είτε με την σελίδα! Θα είμαστε στη διάθεσή σου.

Σου αφήνω τη σελίδα από το Σωματείο: https://www.adhdhellas.org/


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

What do you think?

12 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ποιες είναι οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;

Ψtalk: “Δεν με χωράει ο τόπος”