in

Ψtalk: “Eίμαι 30 και δεν ξέρω τι μου γίνεται”

Απαντά η Μαρία Μούτα, Ψυχολόγος

Καλησπέρα σας θα ήθελα να εκφράσω ότι στα 30 μου δεν ξέρω τί μου γίνετε, νιώθω χαμένος. Τα τελευταία 3 χρόνια της ζωής μ είναι καταστροφικά Αρχηκά από το 2018 όπου και χώρισα με την πρώτη μ σχέση 6 χρόνια μαζί από τότε δεν εχω πλησιάσει άλλη κοπέλα δεν εχω ξανά κάνει σχέση. Ενώ ασχολιόμουν με τρέξιμο μεγάλον αποστάσεων το παράτησα και είναι σαν να έχω ένα μεγάλο κενό μέσα μ Κλείνοντας 3 χρόνια και κάτι στην παλιά εταιρία ξαφθνικά με άλλαξαν ομάδα και έργο, τα οποίο δεν μου άρεσαν και καταπιεζόμουν για 3 μήνες κατάφερα να βάλω 20 κιλά και ψυχικά να είμαι χάλια. Ευτυχώς, θέλω να πιστεύω, βρήκα άλλη εταιρία προσπαθώ να αρχίσω ξανά τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων να χάσω τα κιλά και να ξανά ας πληθωρισμό τον εθελοντισμό αλλά έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχω καταφέρει τίποτα. Έχω φτάσει σε σημείο να νιώθω χαμένος.

Υ.Γ. Συγνώμη για τυχών ορθωγραφικά η γραμματικά λάθοι, αλλά έχω δυσλεξία νομίζω είναι ένα αρνητικό μ που με πάει πίσω

Από τον:  Vagelis


***ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας, αλλά και σε συμφωνία με τους διαχειριστές της σελίδας psychoedu.gr, στο παραπάνω κείμενο δεν έγινε καμία επεξεργασία και διόρθωση των όποιων ορθογραφικών ή και συντακτικών λαθών. Η απόφασή αυτή γίνεται με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπο του Βαγγέλη αλλά και όποιου άλλου ατόμου, νιώθει άβολα με τον γραπτό λόγο, λόγω δυσλεξίας. Ο στόχος μας, μέσα από αυτή την κίνηση είναι να κάνουμε μια προσπάθεια για να  φυσιολογικοποιήσουμε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στον γραπτό λόγο και ο “Βαγγέλης”, όπως και κάθε άλλο άτομο να μην νιώθει άσχημα για αυτές. Αποδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο, ότι η εστίαση θα πρέπει να γίνεται σε όσα λέγονται και όχι τόσο στον τρόπο, που αυτά λέγονται. Αν αγαπητέ μας Βαγγέλη, για οποιονδήποτε λόγο δεν συμφωνείς με την κίνησή μας αυτή, σε παρακαλούμε πολύ και εγώ αλλά και η ομάδα, να μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας, για να γίνει η οποιαδήποτε επεξεργασία του μηνύματός σου άμεσα.

Με κάθε σεβασμό.


 

Αγαπητέ Βαγγέλη,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι αποφάσισες να μοιραστείς μαζί μας, τις δυσκολίες που φαίνεται να σε απασχολούν τα τελευταία χρόνια. Θα μου επιτρέψεις να αρχίσω από το τέλος, δηλαδή από την συγγνώμη που ζητάς σε σχέση με τα ορθογραφικά λάθη, λόγω της δυσλεξίας. Κατανοώ ότι αυτό μπορεί να σε φέρνει σε δύσκολη θέση και μάλιστα ο ίδιος μας αναφέρεις ότι πιστεύεις ότι είναι κάτι το οποίο σε κρατάει πίσω από πράγματα. Όμως, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι στην παρούσα, τουλάχιστον φάση, δεν έχει καμία σημασία η ύπαρξη ή όχι ορθογραφικών λαθών. Η εστίαση γίνεται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, δηλαδή στην εμπειρία σου και στα όσα περιγράφεις. Δεν μπορώ, όμως να παραβλέψω το γεγονός ότι, ενώ αισθάνεσαι άβολα με τον γραπτό λόγο, δεν δίστασες να επικοινωνήσεις μαζί μας, στην προσπάθειά σου να κάνεις κάτι για αυτό, που σε απασχολεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!

Ας επιστρέψουμε τώρα στο θέμα που φαίνεται να σε απασχολεί. Από ότι καταλαβαίνω, με βάση τα όσα εσύ αναφέρεις, από το 2018 έχεις έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά από αλλαγές, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Βγήκες από μια μακροχρόνια σχέση και άλλαξες ομάδα στον χώρο εργασίας σου. Αν καταλαβαίνω σωστά, μετά το χωρισμό σταμάτησες το τρέξιμο, ενώ μετά τις αλλαγές στον επαγγελματικό σου χώρο πήρες 20 κιλά και περιγράφεις ότι επηρεάστηκε και η ψυχολογία σου. Το καταλαβαίνω, ήταν μια περίοδος με σημαντικές αλλαγές που από ότι φαίνεται είχαν υψηλό κόστος για σένα. Διαβάζω στο γράμμα σου ακόμα ότι μέσα σε όλη αυτή την δυσκολία που βίωνες μπήκες στη διαδικασία να αλλάξεις την κατάσταση, περνώντας στην δράση. Βρήκες μια άλλη εταιρεία και άρχισες και πάλι την άθληση και τον εθελοντισμό. Ωστόσο, από ότι κατανοώ, δεν είσαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου και νιώθεις χαμένος. Προσπαθώ να καταλάβω τις σκέψεις που μπορεί αυτό να πυροδοτεί, όπως και τα συναισθήματα που μπορεί να σου γεννά η σκέψη ότι νιώθεις χαμένος. Ακόμα, λες ότι μετά τον χωρισμό με την πρώην κοπέλα σου, δεν έχεις προσεγγίσει ξανά άλλη κοπέλα.

Αγαπητέ μου Βαγγέλη, μέχρι στιγμής προσπάθησα να οργανώσω και να κάνω μια σύνοψη των όσων έχεις αναφέρει. Στη συνέχεια θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις. Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις (δεδομένης της ασύγχρονης επικοινωνίας μας) δεν επιζητώ απαντήσεις. Στόχος μου είναι να προσπαθήσω να σε βοηθήσω, ίσως, να δεις τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο ή/και να εστιάσεις σε ζητήματα, τα οποία θα σε πάνε ένα βήμα παραπέρα.  Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή.

Όσον αφορά το κομμάτι των ερωτικών/ συντροφικών σχέσεων. Ανέφερες ότι βγήκες από μια μακροχρόνια σχέση. Τι ήταν αυτό το οποίο οδήγησε στο τέλος της σχέσης; Τι σκέψεις κάνεις γύρω από τον χωρισμό; Οι σκέψεις αυτές, τι συναίσθημα σου προκαλούν; Είπες ότι δεν έχεις πλησιάσει άλλη κοπέλα και δεν έχεις κάνει από τότε κάποια άλλη σχέση. Τι ακριβώς εννοείς με αυτό; Δεν έχεις γνωρίσει κάποια κοπέλα που να την δεις ερωτικά; Έχεις γνωρίσει κάποια κοπέλα, ωστόσο εσύ δεν το προχώρησες. Εσύ που το αποδίδεις αυτό; π.χ. έχει να κάνει με την στάση σου, την ύπαρξη ανασταλτικών σκέψεων γύρω από το θέμα ή με κάποια συμπεριφορά σου, π.χ., να αποφεύγεις τέτοιου είδους συναναστροφές; Το ότι δεν έχεις κάποια σύντροφο, τι σκέψεις σου γεννά; Οι σκέψεις αυτές πώς σε κάνουν να νιώθεις; Αν θέλεις για δική σου διευκόλυνση και για να είναι πιο αποτελεσματικό, ίσως θα μπορούσες να καταγράψεις σε ένα χαρτί τις σκέψεις που κάνεις γύρω από αυτό το θέμα και τα συναισθήματα που γεννιούνται από τις σκέψεις αυτές. Προσπάθησε, μετά να δεις όσο πιο αντικειμενικά γίνεται αυτού του είδους τις σκέψεις. Αν πάλι η αποχή από τις συντροφικές/ ερωτικές σχέσεις είναι μια συνειδητή επιλογή, ίσως θα ήταν καλό να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου, ώστε να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητες και τα θέλω σου ώστε να πάρεις και τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα σε σχέση με την εργασία σου. Φαίνεται, ότι έχεις βρει λύση σε αυτό, με το να αποφασίσεις να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον. Προσπάθεια και ένα σχέδιο δράσης, που από ότι φαίνεται είχαν αποτέλεσμα. Προς το παρόν, αν καταλαβαίνω σωστά, η επιλογή αυτή φαίνεται να σε δικαιώνει και να σου βγήκε σε καλό. Εικάζω ότι σε επηρέασε θετικά, καθώς ήταν το έναυσμα για να αρχίσεις και πάλι να τρέχεις και να ασχολείσαι με τον εθελοντισμό. Σημαντικό, όπως προείπα. Το πρόβλημα, όμως από ότι φαίνεται είναι ότι δεν είσαι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα προσπάθειές σου. Θα μου επιτρέψεις να σταθώ σε αυτό.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία έχει φανεί ότι οι άνθρωποι για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως εν προκειμένω να χάσουν κιλά και να αρχίσουν την άθληση, περνούν από κάποια στάδια. Το 1992 οι Prochaska, DiClemente, και Norcross μίλησαν για το μοντέλο των «σταδίων αλλαγής». Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο υπάρχουν 5 διακριτά στάδια. Τα στάδια αυτά, μπορεί να παρουσιάζονται με μια σειρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι τα περνούν με γραμμικό τρόπο αυτά. Μπορεί να κάνουν κάποια βήματα ας το πούμε «μπροστά» και μετά κάποια βήματα «πίσω» και ούτω καθεξής. Τα στάδια είναι τα εξής:

Προπερίσκεψης:  το άτομο δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή
Περίσκεψης: το άτομο αρχίζει να πιστεύει ότι θα ήταν καλό να γίνει κάποια αλλαγή
Προετοιμασίας: το άτομο ενεργά αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιτύχει τις επιθυμητές αλλαγές, κάνει ένα «σχέδιο δράσης»
Δράσης: το άτομο πλέον ενεργά επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Συντήρησης: έχει γίνει η αλλαγή και το άτομο προσπαθεί να κάνει την νέα συμπεριφορά, μέσα από την επανάληψη συνήθεια.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μας και δεδομένου ότι εσύ έχεις πάρει ήδη την απόφαση για να κάνεις αλλαγές, θα ήταν σκόπιμο να εξετάσεις και να κάνεις όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο τον στόχο και τους στόχους που θέτεις. Αν είναι πάνω από δύο, ίσως θα ήταν σκόπιμο να κάνεις μια κατάταξη των στόχων αυτών. Με βάση το ποιος είναι πιο εύκολα να επιτευχθεί, ποιος θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και σε άλλους στόχους ή με βάση τις προτεραιότητές σου αυτήν την περίοδο. Επίσης, ίσως ήταν βοηθητικό το να σκεφτείς αν ο στόχος που θέτεις είναι εφικτός και ρεαλιστικός π.χ. είναι άλλο να πεις ότι θα χάνω 2-3 κιλά το μήνα και άλλο 3 κιλά την εβδομάδα! Προσπάθησε, αν θέλεις, να μην βάζεις μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά πιο βραχυπρόθεσμους (π.χ, όχι σε ένα μήνα, αλλά σε μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες). Σπάσε τους στόχους σε μικρότερα βήματα. Σκέψου και γράψε σε ένα χαρτί  τι χρειάζεται να κάνεις για να επιτύχεις ένα στόχο π.χ., «δεν θα τσιμπολογώ, θα πίνω νερό, θα αθλούμαι, δεν θα φάω από έξω κλπ»

Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με το μέχρι τώρα αποτέλεσμα, εξέτασε το «σχέδιο δράσης». Ίσως να χρειάζεται να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις σε αυτό το κομμάτι. Μπορείς να δεις το αποτέλεσμα που έχεις μέχρι στιγμής, σε ποιο βαθμό απέχει από αυτό που θέλεις να επιτύχεις. Και τι χρειάζεται να αλλάξεις για να γίνει αυτό. Ίσως να είχε κάποιο νόημα να σκεφτείς και να καταγράψεις σε ένα τετράδιο, τους παράγοντες εκείνους που μπορεί να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στις προσπάθειάς σου π.χ., άγχος, στρες, αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα, στάσεις για τον εαυτό, καθημερινότητα κλπ.

Ακούω και σέβομαι τις σκέψεις που κάνεις αυτή την περίοδο «ότι έχεις χαθεί». Είσαι σε μια φάση που έχουν φύγει οι σταθερές σου, έχουν γίνει αλλαγές που δεν ήταν και τόσο ευχάριστες. Μια εικόνα δημιουργείται στο μυαλό μου. Είναι λες και έχει περάσει ένας καταστροφικός τυφώνας, έχει παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Η σκόνη και η θύελλα δεν έχουν «κάτσει» ακόμα και εσύ προσπαθείς να κάνεις κάτι. Τώρα που έχει περάσει, δες τι έχει «γκρεμιστεί» και πάρε λίγο χρόνο να αποδεχθείς και να συνειδητοποιήσεις τις αλλαγές. Με βάσει τις ανάγκες σου, θέσε στόχους και κάνε ένα σχέδιο δράσης για να τους επιτύχεις.

Αν νιώθεις την ανάγκη, μοιράσου την εμπειρία σου αυτή με άτομα που εμπιστεύεσαι και ζήτα ίσως και την βοήθεια τους: είτε πρακτική είτε από επίπεδο πληροφοριών. Ίσως και το μοίρασμα από μόνο του να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Μπορείς, επίσης, αν τα οικονομικά σου το επιτρέπουν να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον διατροφολόγο ή/και γυμναστή για να έχεις την υποστήριξη και από έναν ειδικό στην προσπάθεια σου. Δεδομένου ότι έτρεχες μεγάλες αποστάσεις στο παρελθόν, φαντάζομαι ότι έχεις κάποιες γνώσεις γύρω από την σωστή διατροφή. Όμως, αν δοκίμαζες να συνεργαστείς με κάποιον ειδικό, με κάποιον τρόπο να σε βοηθούσε στην προσπάθειά σου την τωρινή.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ, αν μου επιτρέπεις, στην δυσλεξία. Λες ότι είναι κάτι το οποίο σε πηγαίνει πίσω. Τι εννοείς με αυτό; Με ποιόν τρόπο σε έχει επηρεάσει στη ζωή σου; Αν δεν υπήρχε η δυσλεξία στην ζωή σου, τι διαφορετικό θα είχε σήμερα η ζωή σου;

Βαγγέλη, κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ για ακόμα μια φορά και να υπογραμμίσω το γεγονός ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες προσπάθησες και προσπαθείς να αλλάξεις τα όσα σε δυσαρεστούν! Κάτι που από μόνο του είναι σημαντικό! Ίσως, απλά να χρειάζεται να κάνεις κάποιες τροποποιήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης, για να μπορείς να επιτύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Μην διστάσεις να αναζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη από τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και από επαγγελματίες που μπορεί να φανούν χρήσιμοι, στο να χάσεις τα κιλά. Επίσης, μπορείς αν θέλεις, να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, με τον οποίο θα μπορούσες να δουλέψεις το κομμάτι της απώλειας κιλών σε επίπεδο ψυχολογικών παραγόντων, που μπορεί να αναστέλλουν  ή να δυσκολεύουν την όποια προσπάθεια εσύ καταβάλλεις, να δεις το πώς η δυσλεξία σε έχει επηρεάσει αλλά και γενικότερα να σε συντροφεύσει σε αυτήν την ψυχοπιεστική περίοδο που διανύεις. Αν τίθεται οικονομικό θέμα, μπορείς να απευθυνθείς σε Κοινοτικές Δομές Ψυχικές Υγείας, σε Συμβουλευτικούς Σταθμούς των Δήμων αλλά και σε Δομές και Κέντρα, όπου φοιτητές και εκπαιδευόμενοι ψυχοθεραπευτές κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Σε αυτές τις δομές, ίσως να έχει λίστα αναμονής, όμως το κόστος είναι πιο χαμηλό.

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις, είτε μαζί μου είτε με την σελίδα εκ νέου! Αγαπητέ Βαγγέλη, ελπίζω να βοηθηθείς λίγο μέσα από την επικοινωνία μας αυτή όπως και να αρχίσεις σύντομα να νιώθεις καλύτερα. Να είσαι καλά!


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

What do you think?

19 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τα σχολεία αρχίζουν… άραγε θα τα καταφέρει το παιδί μου;

Κατάθλιψη: Η νέα έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα