Επιδειξιομανία ένα απλό…βίτσιο για κάποιους

Επιδειξιομανία ένα απλό…βίτσιο για κάποιους


Παρατηρώντας γύρω μας το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να μιλάνε, να καταγγέλλουν, να αφυπνίζουν. Με αφορμή το περιστατικό με τη νεαρή κοπέλα στη Νέα Σμύρνη, είναι πια ώρα να αποσαφηνιστούν κάποιες έννοιες, να διευκρινιστεί το βάρος του χαρακτηρισμού “απλό” για καθόλου απλές πράξεις, για πράξεις που στιγματίζουν, βασανίζουν και στοιχειώνουν ανθρώπινες ψυχές και ζωές.

ΕΠΙΔΕΙΞΙΟΜΑΝΙΑ
Πρόκειται για μία σεξουαλική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις ή συμπεριφορές που αφορούν την έκθεση των γεννητικών οργάνων του σε κάποια άγνωστη γυναίκα.  Μπορεί να αυνανίζεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης ή να φαντασιώνεται ότι εκθέτει τα γεννητικά του όργανα ενώ αυνανίζεται. Συνήθως συμβαίνει σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Ο πάσχων έχει ως πρόθεση  να αιφνιδιάσει, να «σοκάρει», να ταπεινώσει ή να διεγείρει σεξουαλικά άγνωστες γυναίκες. Εάν το θύμα σοκαριστεί τότε η διέγερση του επιδειξιομανή αυξάνεται το θύμα είτε θα εκσπερματώνει είτε αυνανίζεται. Ενώ εάν το θύμα δεν αντιδράσει, δεν θα πάρει κάποια ευχαρίστηση. Πέρα από την έκθεση συνήθως ΔΕΝ επιδιώκει σεξουαλική επαφή με το θύμα ούτε έχει σκοπό να τη βλάψει.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά λίγο πριν τα 18 έτη αλλά μπορεί να είναι αργότερα. Η διαταραχή τείνει να είναι χρόνια. Ακόμη και αν είναι παντρεμένοι δεν σταματούν την επιδειξιομανία.

Οι περισσότεροι πάσχοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ή αρνούνται τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η Επιδειξιομανία είναι ένα κλινικό σύνδρομο που κατατάσσεται στις παραφιλίες (παρά=παρέκκλιση και φιλία (κάτι που έλκει το άτομο). Και μάλιστα είναι από τις πιο συνηθισμένες παραφιλίες.

Άλλες παραφιλίες είναι :

Ηδονοβλεψία : Διέγερση από την παρατήρηση ανυποψίαστων άλλων που είναι γυμνοί ή βρίσκονται σε σεξουαλική συνεύρεση
Παιδοφιλία : Σεξουαλικές επιθυμίες , φαντασιώσεις ή δραστηριότητες με παιδιά
Φετιχισμός : 
Διέγερση από άψυχα αντικείμενα (παπούτσια, κάλτσες, εσώρουχα)
Εφαψιομανία : 
Διέγερση από άγγιγμα ή και τριβή πάνω σε άτομο που δεν συναινεί
Νεκροφιλία :
Διέγερση στη σκέψη, τη θέα ή τη σεξουαλική επαφή με πτώματα
Μαζοχισμός : 
Διέγερση από την ταπείνωση ή τον ξυλοδαρμό που δέχεται
Σαδισμός: Σεξουαλική ευχαρίστηση με ψυχική ή σωματική οδύνη και ταπείνωση του συντρόφου
Κτηνοβασία : Σεξουαλική επαφή με ζώα

Ήπιες μορφές επιδειξιομανίας, ηδονοβλεψίας και σαδομαδοχισμού χαρακτηρίζει τις περισσότερες σχέσεις. Αυτό που διαχωρίζει τις παραφιλίες από τη φυσιολογική σεξουαλικότητα είναι η επίμονη , καταναγκαστική, άκαμπτη και δυσπροσαρμοστική πράξη. Ένα επιπλέον κριτήριο είναι ότι δεν υπάρχει συναίνεση από το θύμα. Ορισμένες φορές είναι η βασική τους σεξουαλική δραστηριότητα.

Βιβλιογραφία
Χριστοπούλου, Α.,(2008) Εισαγωγή στην ψυχοπαθολογία του ενήλικα. Αθήνα :Τόπος

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories