Θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με σπουδές στην ψυχολογία/ ψυχοθεραπεία. Λόγω ηλικίας και οικονομικών, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ιδιωτική (χωρίς πανελλήνιες) οικονομική σχολή που να μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος παράλληλα με εργασία, που να προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, καλή γνώση του αντικειμένου και πτυχίο ισότιμο και ισοδύναμο με αυτά των κρατικών. Διαφορετικά αξίζει να επενδύσει κανείς σε σχολή συμβουλευτικής και αν ναι σε ποια; Ευχαριστώ!
Από την: Ανώνυμη
Αρχικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την επικοινωνία μας, αλλά και για το μοίρασμα του ζητήματος, που σε απασχολεί. Να υπενθυμίσω ότι η παρούσα σελίδα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν επιδιώκει την άμεση ή έμμεση διαφήμιση φορέων εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Για αυτό το λόγο θα αποφύγω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα Κολλέγια, αλλά θα σου αναφέρω το γενικό πλαίσιο.
Από ότι καταλαβαίνω ενδιαφέρεσαι να κάνεις σπουδές πάνω στην Ψυχολογία. Στην Ελλάδα, με βάση το νομικό πλαίσιο, για να φέρει κάποιος τον τίτλο του Ψυχολόγου, είναι απαραίτητο να διαθέτει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου. Η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου χορηγείται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας που ανήκει ο αιτών/ η αιτούσα. Βασική προϋπόθεση για την έκδοση της Άδειας Ασκήσεως είναι: ” απόκτηση πτυχίου τμήματος Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. ή απόφαση επαγγελματικής ισοτιμίας εκδοθείσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αντίγραφο πτυχίου του εξωτερικού με σφραγίδα της Χάγης (apostille), με επίσημη μετάφραση, καθώς και πράξη ισοτιμίας και αντιστοιχίας αυτού εκδοθείσα από τις αρμόδιες Yπηρεσίες αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)”.
Σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας και ως εκ τούτου άδεια ασκήσεως Ψυχολόγου, απαγορεύεται ρητά από το νόμο να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Ψυχολόγου. Επομένως, η φοίτηση σε μια Ιδιωτική Σχολή Συμβουλευτικής δε θα σου παρέχει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς, δεν οδηγεί στην λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών.
Στην Ελλάδα οι απόφοιτοι Κολλεγίων αποκτούν επαγγελματική ισοδυναμία στην Ελλάδα. Έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας με τους αποφοίτους των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων και μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο δημόσιο και να εγγράφονται σε επαγγελματικές ενώσεις και επιμελητήρια. Η αναγνώριση αυτή αφορά τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο 2019, αρμόδιο όργανο για την απόκτηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας). Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την επαγγελματική αναγνώριση στην Ελλάδα, απευθύνονται στο ΑΤΕΕΝ και ακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες που ορίζονται από το κράτος.
Στη χώρα μας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Κολλεγίων, που προσφέρουν σπουδές πάνω στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Φρόντισε αυτό που θα επιλέξεις να:
- παρέχει σπουδές τουλάχιστον 3 ετούς διάρκειας
- είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος
- προσφέρουν σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιοχρησίας (franchising) ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής
Κάνε αν θες μια αναζήτηση, μελέτησε τους οδηγούς σπουδών κάθε Κολλεγίου, ώστε να έχεις μια εικόνα των εκπαιδευτικών ωρών, αλλά και των μαθημάτων που διδάσκονται. Όσον αφορά τα ωράρια και την ευελιξία αυτών, το κόστος, δεν έχω κάποια εικόνα. Μπορείς να επικοινωνήσεις με το κάθε ίδρυμα και να σε ενημερώσουν σχετικά με αυτό. Επίσης, θα μπορούσες να ρωτήσεις άτομα, που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή σπουδάζουν για να έχεις μια καλύτερη και πιο αξιόπιστη εικόνα: της ποιότητας, των διαδικασιών και άλλων λεπτομερειών. Σύγκρινε τα προγράμματα και επίλεξε αυτό, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τα δεδομένα σου.
Αναφορικά με την ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία. Στην Ελλάδα το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή δεν αναγνωρίζεται. Η ψυχοθεραπεία ασκείται από Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) πιστοποιημένα κέντρα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία, δέχονται αποκλειστικά ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Υπάρχουν αρκετά κέντρα διαφόρων προσεγγίσεων, π.χ., ψυχανάλυση, ΓΣΘ, συστημική κ.ά.). Φρόντισε το κέντρο να έχει αναγνωριστεί από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς (π..χ., από την EABCT, για τη ΓΣΘ), ώστε να λάβεις την πιστοποίηση.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική, βάσει νόμου, η ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία, είναι απαραίτητη για την ορθή και αποτελεσματική άσκηση της ψυχοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα παροχής θεραπευτικής υποστήριξης.
Ελπίζω να απάντησα στο ερώτημά σου! Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία είμαι στη διάθεσή σου!
Επιμέλεια: Μαριάντζελα Μοιρέα