Ψtalk: “Μου έλεγε ψέματα και γενικά μου είχε κάνει λίγο δύσκολη την ζωή”.
Photo by mikoto.raw Photographer in pexels.com

Ψtalk: “Μου έλεγε ψέματα και γενικά μου είχε κάνει λίγο δύσκολη την ζωή”.

Λοιπόν, Η δική μου ιστορία ξεκινάει από την 3η λυκείου το 2022. Ήμουν ελεύθερη, είχα χωρίσει από ένα παιδί προς το καλοκαίρι, εγώ τον χώρισα, δεν του φέρθηκα πολύ καλά και το μετανιώνω ακόμα και σήμερα. Τέλος πάντων προς τον Νοέμβρη τότε, άρχισα να αισθάνομαι ένα αίσθημα μοναξιάς. Ήθελα ένα αγόρι οπωσδήποτε, για να καλύψω κάποια κενά μου λογικά, οπότε άρχισα να μιλάω με ένα άλλο παιδί, 7 χρόνια μεγαλύτερος, που είχαμε ξανά έρθει σε επαφή και μιλάγαμε όταν πήγαινα και 3η Γυμνασίου. Το θέμα είναι ότι αυτό το παιδί τις δικές του ανασφάλειες, τον άφησα να τις περάσει σε μένα. Και τι εννοώ με αυτό. Καθόταν και έστελνε σε άλλες όσο είμασταν μαζί. Μου έλεγε ψέματα και γενικά μου είχε κάνει λίγο δύσκολη την ζωή. Τελικά το καλοκαίρι χωρίσαμε, αυτός με χώρισε και όταν χωρίσαμε έκλαψα αλλά την άλλη μέρα ένιωθα απίστευτα ανάλαφρη. Το θέμα μου είναι, πως με έχει γεμίσει με ανασφάλειες αυτός ο τύπος, επειδή έχω τώρα μια σχέση σχεδόν 1.5 χρόνο του κάνω σχεδόν συνέχεια ζήλιες και δεν τον πιστεύω καθόλου. Ό,τι και να μου πει ενώ δεν μου έχει δώσει δικαιώματα, έφτασα σε σημείο να ψάχνω κινητό, που εγώ δεν το έκανα ποτέ αυτό. Πιο μικρή ήξερα τι μου γινόταν, ήμουν δυναμική ανεξάρτητη, ενώ αυτός ο 7 χρόνια διαφορά με έκανε να μην έχω άποψη και να μην λέω αυτό που με ενοχλεί γιατί παραλογίζομαι. Πως να ξεκινήσω να ξανά αποκτάω αυτή την δύναμη που είχα;
Από τον/την:  Isabella
 

Αγαπητή μου Ιζαμπέλα,

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείχνεις με το να μοιραστείς μαζί μας τη δυσκολία σου. Να υπενθυμίσω ότι η παρούσα σελίδα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη συμβουλευτική ή/και ψυχοθεραπεία.  

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τα όσα γράφεις, η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας το κείμενό σο, μου γεννήθηκαν αρκετές ερωτήσεις και μου λείπουν κομμάτια, για να μπορώ να πω ότι έχω μια σαφή εικόνα του τί έχει συμβεί/ συμβαίνει. Πράγμα απολύτως λογικό, λόγω και της φύσης που έχει η επικοινωνία μας αυτή. Αν έχω καταλάβει σωστά: στην παρούσα φάση είσαι σε μια σχέση, στο πλαίσιο της οποίας μοιάζει να μην νιώθεις ασφάλεια και να μην εμπιστεύεσαι το σύντροφο σου. Χωρίς, ωστόσο, να έχεις κάποια ένδειξη ότι δεν σου είναι πιστός. Αναφέρεις ότι για να μπορέσεις να νιώσεις ασφάλεια ψάχνεις το κινητό του. Κάτι που, όπως αναφέρεις, δεν το συνήθιζες σε άλλες σχέσεις στο παρελθόν. Επίσης, αναφέρεις ότι στο τώρα είσαι χαμένη, έχεις χάσει τη δυναμική που είχες στο παρελθόν. Σημείο αλλαγής, μοιάζει να είναι μια σχέση σου από το παρελθόν.
 

Με τον τρόπο που γράφεις για αυτήν τη σχέση, νιώθω ότι είναι μια σχέση που σε πλήγωσε και σε άλλαξε ριζικά. Μοιάζει εκτός από το κομμάτι της απιστίας, να υπήρχαν και άλλα ζητήματα, τα οποία σε έκαναν να μην νιώθεις ασφάλεια και αποδοχή: δεν είχες ένα χώρο να εκφράσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, σαν να έχασες τη φωνή σου μέσα στη σχέση αυτή. Όχι μόνο δεν είχες το χώρο, αλλά ακούγεται σαν να σε τιμωρούσε (με τα επικριτικά του σχόλια), κάθε φορά που το έκανες αυτό. Πρέπει να ήταν μια δύσκολη εμπειρία, να είσαι σε μια σχέση που δεν νιώθεις ασφάλεια και να σε υποτιμούν. Αναρωτιέμαι: πώς ένιωθες μέσα στη σχέση αυτή; Τί συναισθήματα είχες;  

Μια τέτοια δύσκολη εμπειρία είναι πιθανό να συνεχίσει να αφήνει τα σημάδια της και να σε επηρεάζει και στο τώρα. Πώς νιώθεις εσύ με αυτό; Με το γεγονός ότι με ένα τρόπο, έχεις αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τα πράγματα, το συναίσθημά σου αλλά και τον τρόπο που πράττεις. Ακούω μέσα σε όλα μια ανάγκη για αλλαγή, να βρεις ξανά τον εαυτό σου. Περιγράφεις κάποιες πτυχές, που έχουν αλλάξει. Ποιες άλλες αλλαγές εντοπίζεις; Πώς σε επηρεάζουν στο τώρα, είτε ως άτομο, είτε μέσα στην τωρινή σου σχέση; Ο σύντροφός σου πώς αντιδράει; Το έχετε συζητήσει ποτέ; 

Περιγράφεις ότι μπήκες στη σχέση με τον πρώην σου, καθώς ήθελες να βρεις ένα σύντροφο για να ικανοποιήσεις κάποιες ανάγκες. Τί ανάγκες είχες τότε; Στο τώρα παραμένουν οι ίδιες ανάγκες; Είναι σημαντικό να εντοπίσεις το τί έχεις ανάγκη και να σκεφτείς με ποιον τρόπο ή τρόπους προσπαθείς να τις ικανοποιήσεις. Π.χ., ποιος είναι ο λόγος που ψάχνεις το κινητό του; Οι τρόποι που χρησιμοποιείς, πιστεύεις ότι είναι αποτελεσματικοί; Κάποιες φορές οι άνθρωποι, στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε κάποια ανάγκη μας, π.χ., ασφάλεια, μπορεί να υιοθετήσουμε μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία για λίγο την ικανοποιούν- αλλά μακροπρόθεσμα μας δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα ή συντηρούν τις δυσκολίες μας.  

Μοιάζει να είσαι συνεχώς alert. Tί είναι αυτό που φοβάσαι; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που περνάει από το μυαλό σου. Είναι σημαντικό να εντοπίσεις τις σκέψεις σου. Οι σκέψεις είναι αυτές που δίνουν νόημα στις εμπειρίες μας, μας δείχνουν το πώς κατανοούμε το τί συμβαίνει γύρω μας. Επίσης, οι σκέψεις είναι αυτές που γεννούν το συναίσθημά μας. Συναίσθημα το οποίο με τη σειρά του, μας ωθεί σε δράση. Για παράδειγμα: Αν κάποιος δει το/τη σύντροφό του να κάθεται το βράδυ στο σαλόνι μέσα στο σκοτάδι και γράφει στον υπολογιστή, μπορεί να σκεφτεί “Τον έπιασα! Σίγουρα στέλνει μηνύματα και φλερτάρει”, είναι πιθανό να νιώσει θυμό και θλίψη, να φωνάξει και να αρχίσει να κατηγορεί. Αν, όμως, σκεφτεί “Τί κάνει βραδιάτικα; Δε θα τον/την παίρνει ο ύπνος”, θα έχει μια κάποια περιέργεια και θα πάει να ρωτήσει πώς είναι.  

Δε ξέρω κατά πόσο έχεις μιλήσει ανοιχτά με το σύντροφό σου: για το πώς νιώθεις, τί σε φοβίζει. Για το πώς η προηγούμενη σχέση σου, σε επηρέασε τόσο βαθιά. Για το τί, θα είχες εσύ, ενδεχομένως, ανάγκη στην παρούσα φάση και πώς θα μπορούσε ο ίδιος να σε βοηθήσει.  

Νιώθω ότι σε έχει φθείρει όλο αυτό, και έχεις κουραστεί. Ακούω την ανάγκη σου, να βρεις ξανά τον εαυτό σου. Ίσως, να μην έχει και τόσο νόημα να βρεις τον εαυτό σου όπως ήταν στο παρελθόν. Μέσα από τις εμπειρίες, οι άνθρωποι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε. H δύναμη που έχει ο καθένας αλλάζει και με τις φάσεις που περνάει στις μεταβάσεις του. Μετασχηματίζεται. Μπορεί και να μην είναι εφικτό να γίνεις εκείνος ο άνθρωπος. Θα είχε νόημα να προσπαθήσεις να αφομοιώσεις την εμπειρία σου αυτήν την τραυματική. Να την επεξεργαστείς και να επιλέξεις εσύ με ποιον τρόπο θα σε προσδιορίζει από εδώ και πέρα. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι τόσο εύκολο και άμεσο. Θέλει χρόνο και δουλειά. Ίσως θα μπορούσες να ζητήσεις τη βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να δεις το βίωμα και την εμπειρία σου από άλλη οπτική και να μπορέσεις να την επεξεργαστείς. Αν για λόγους οικονομίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορείς αν θες να απευθυνθείς σε δημόσιους φορείς ή να αναζητήσεις δομές/κέντρα τα οποία παρέχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Αρκετά από αυτά δέχονται κόσμο, με χαμηλές τιμές και υπάρχει σε ορισμένα από αυτά και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως θεραπεία.  

Για οτιδήποτε άλλο στη διάθεσή σου! Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις εκ νέου. Εύχομαι σύντομα να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα!

Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Μαρία Μούτα - Ψυχολόγος, Εκπ. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com