Ψtalk: “Ζω μια εφηβεία περίεργη, στεναχωριέμαι και κλαίω για όλα.”

Ψtalk: “Ζω μια εφηβεία περίεργη, στεναχωριέμαι και κλαίω για όλα.”

Ζω μια εφηβεία περίεργη,οι γονείς μου με διαχωρίζουν με την αδελφή μου, όλοι μου λένε ότι θα αποτύχω στην ζωή μου και δεν θα καταφέρω να σπουδάσω αυτό που θέλω εκτός από την ξαδέλφη μου που πιστεύει σε εμένα ομως και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πιστεύουν σε εμένα δεν ξέρω τι κάνω λάθος και απογοητεύω τους πάντες.Επίσης όταν κάποιος δικός μου άνθρωπος χρειαστεί την βοήθεια μου τρέχω να τον βοηθήσω πριν καν μου το ζητήσει ,είμαι μια κοπέλα που δεν μπορώ να βλέπω τον άλλον να στεναχωριέται και να βασανίζεται .όμως νιώθω πως όταν τους έχω εγώ ανάγκη κανείς δεν είναι δίπλα μου να με βοηθήσει .Όταν λέω εγώ κάποιο δικό μου θέμα όπως για αυτόν που θέλω το τι γίνεται, πως πάει ,λένε θα είχε κάνει κίνηση άμα ήθελε και ότι δεν σε θέλει είναι πολύ στενάχωρο να σου το λένε ενώ το ξέρεις αλλά κάτι μέσα σου θέλει να ελπίζει ακόμα .Το στενάχωρο για εμένα είναι ότι πάντα εγώ στεναχωριέμαι και κλαίω για όλα και κανείς δεν μου λέει τι κάνω λάθος και μου φέρονται έτσι .

Από τον/την:Άννα


 

Αγαπητή Άννα,

Αρχικά χαίρομαι που μοιράζεσαι την ιστορία σου για αυτό το ζήτημα που σε απασχολεί τόσο έντονα. Λυπάμαι που οι δηλώσεις του περιγύρου σου είναι αποθαρρυντικές για το μέλλον σου. Από αυτά που γράφεις, καταλαβαίνω ότι είσαι ένα άτομο βοηθητικό και υποστηρικτικό για τους γύρω σου, αλλά δε νιώθεις πως εισπράττεις την ανάλογη στήριξη στη δική σου ζωή.

Ανέφερες πως οι άλλοι δεν πιστεύουν σε σένα. Εσύ πιστεύεις στον εαυτό σου; Νομίζω πως θα βοηθούσε να πιστέψεις πως μπορείς να καταφέρεις να κάνεις πράγματα, παρά την αρνητικότητα που μπορεί να βιώνεις από τους γύρω σου. Θεωρείς πως έχεις κάποιο λόγο να πιστεύεις πως θα αποτύχεις στη ζωή σου; Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και ακόμα και αν δε μπορέσεις να σπουδάσεις αυτό που θέλεις, δε σημαίνει πως έχεις αποτύχει ή είσαι αποτυχημένη! Μπορείς να βρεις άλλες διεξόδους ή κάποιο άλλο πεδίο που να σε ενδιαφέρει και να τα πας πολύ καλά! Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το προσπαθήσεις και να “κλείσεις” τα αυτιά σου σε οτιδήποτε μπορεί να σου κόβει τα φτερά. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα ξέρεις ότι τουλάχιστον προσπάθησες και θέλει θάρρος για να κάνεις κάτι τέτοιο.

Είναι πολύ θετικό πως η ξαδέρφη σου πιστεύει σε εσένα απ’ότι γράφεις και αντιλαμβάνομαι πως αυτό σου τονώνει κάπως την αυτοπεποίθηση. Αναφέρεις πως απογοητεύεις τους πάντες και είσαι λάθος. Βασίζεις αυτή σου την άποψη σε συγκεκριμένα περιστατικά όμως; Υπάρχει περίπτωση να έχεις παρερμηνεύσει τη στάση ή τις πεποιθήσεις των άλλων για σένα και να πιστεύεις εσφαλμένα πως τους απογοητεύεις; Πολλές φορές για παράδειγμα, ξεσπάμε στα κοντινά μας, αγαπημένα πρόσωπα λέγοντας πράγματα που πληγώνουν και στην πραγματικότητα δεν τα εννοούμε. Η στάση που περιγράφεις αποτελεί μία πρόσφατη, βραχύχρονη κατάσταση που ενδεχομένως αφορά μεμονωμένες συζητήσεις ή διαρκεί καιρό; Όπως και να έχει, νομίζω πως στην παρούσα κατάσταση θα είχε νόημα να συζητήσεις αυτές σου τις σκέψεις με άτομα που σχετίζονται άμεσα με αυτά τα συμβάντα και θεωρείς πως απογοητεύεις. Ακόμα και αν οι γύρω σου το πιστεύουν, επικεντρώσου στο να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να πορευτείς χωρίς την στήριξη τρίτων! Θα μπορούσες επίσης, να τους μιλήσεις για την ανάγκη σου να είναι εκεί για σένα όταν χρειάζεσαι παντός είδους βοήθεια. Βρίσκεσαι σε μία πολύ “τρυφερή” ηλικία και είναι πολύ λογικό να έχεις ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων χρειάζεται να ζητάς βοήθεια. Δεν ξέρω επίσης, αν έχει σκεφτεί και πιστεύεις πως θα σε βοηθούσε να επισκεφθείς κάποιον ειδικό, αν συμφωνεί και η οικογένειά σου προκειμένου να βοηθηθείς περισσότερο.

Όσον αφορά το αισθηματικό θέμα που αναφέρεις, τα όσα ακούς από τους άλλους σε στεναχωρούν και σε πληγώνουν πολύ απ’ ότι λες και το καταλαβαίνω! Όντως, είναι πολύ δυσάρεστο να μας επιβεβαιώνουν κάτι το οποίο υποψιαζόμαστε και εμείς οι ίδιοι και μας ενοχλεί. Σκέψου όμως ότι ίσως τα αγαπημένα σου πρόσωπα αποσκοπούν στο να σε βοηθήσουν να “ξεκαθαρίσεις” το τοπίο στην κατάσταση που σε προβληματίζει, επειδή θέλουν το καλό σου. Μπορείς βέβαια να τους μιλήσεις και να τους εξηγήσεις πως ο τρόπος τους δεν είναι ο κατάλληλος, αν είναι αυτό που σε επηρεάζει περισσότερο.Υπενθύμιζε στον εαυτό σου τα κίνητρά τους σε όλο αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως το ότι οι άλλοι σου φέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος σε θλίβει δε σημαίνει απαραίτητα πως κάνεις κάτι εσύ απαραίτητα λάθος. Σίγουρα, μπορεί να κάνεις λάθη όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά δε σημαίνει πως η δική σου συμπεριφορά καθορίζει πάντοτε τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των άλλων. Είναι θετικό το ότι μπορεί να στρέφεσαι  στον εαυτό σου, προκειμένου να αποκτήσεις επίγνωση των σφαλμάτων σου και να τα διορθώσεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ευθύνεσαι εσύ πάντα. Μίλησε για το πώς αισθάνεσαι όταν σου μιλούν άσχημα, εξήγησε την ανάγκη σου για μία άλλη ποιότητα επικοινωνίας και ζήτησε εξηγήσεις για θέματα που σε απασχολούν. Έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις!

Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Πίστεψε σε σένα και φρόντισε τον εαυτό σου! Στείλε μου για ό,τι χρειαστείς!

Χρύσα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories