in

Ψtalk: “Ζηλεύω παθολογικά τον σύντροφό μου, με αποτέλεσμα να τσακωνόμαστε συνεχώς”

Απαντά η Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγος

Βρίσκομαι σε μια σχέση που ζηλεύω παθολογικά. Υπήρξαν στην αρχή κάποιες αφορμές οι οποίες ξύπνησαν μέσα μου αναμνήσεις μιας απιστίας μεταξύ των γονιών μου. Αντιδράω άσχημα ενώ υποτίθεται προχωρήσαμε και το αφήσαμε πίσω μας με αποτέλεσμα να τσακωνόμαστε καθημερινά

Από τον/την: Ρία Τ.


Αγαπητή Ρία, θέλω αρχικά να σε ευχαριστήσω που πήρες την απόφαση να μοιραστείς μαζί μας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σου.

Το θέμα της ζήλειας μεταξύ των συντρόφων είναι αρκετά σύνηθες στις σχέσεις και πολλά είναι τα ζευγάρια που προσπαθούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους συναισθήματα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την σχέση τους.

Αρχικά, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι κατανοώ απόλυτα ότι δεν σου είναι εύκολο να διαχειριστείς τα συναισθήματα ζήλειας που σε διακατέχουν για τον σύντροφό σου. Χωρίς να γνωρίζω αρκετά στοιχεία για την ένταση του συναισθήματος αυτού, μας αναφέρεις ότι ζηλεύεις σε υπερβολικό βαθμό, κάτι που με κάνει να σκεφτώ ότι έχεις φτάσει πλέον σε ένα σημείο που χρειάζεται να αναλογιστείς κάποια πράγματα και πιθανόν να προβείς σε κάποιες αλλαγές, προκειμένου να διατηρήσεις την σχέση σου με αυτόν τον άνθρωπο. Θα ήταν βοηθητικό, λοιπόν, να τα βάλεις κάτω και να αναλογιστείς αν ο άνθρωπος αυτός σου έχει δώσει αφορμές να αμφιβάλλεις για την πίστη του σε εσένα ή για οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό και ουσιώδες για την σχέση σας.

Μας αναφέρεις ότι στην αρχή της σχέσης σας, υπήρξαν κάποιες αφορμές από μεριάς του που πυροδότησαν αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να αξιολογήσεις αν οι αφορμές αυτές δικαιολογούν το τόσο έντονο αίσθημα ζήλειας που βιώνεις ή αν πηγάζουν από δικά σου, ενδεχομένως ανεπεξέργαστα, θέματα ανασφάλειας, τα οποία θα εκφράζονταν ούτως ή άλλως, σε όποια σχέση κι αν ήσουν και με τον οποιοδήποτε σύντροφο. Κι αυτό, επειδή μας αναφέρεις ότι ξύπνησαν μέσα σου κάποιες αναμνήσεις απιστίας μεταξύ των γονιών σου, όταν δόθηκε κάποια αφορμή από τον σύντροφό σου.

Αυτό που θα σου πρότεινα, λοιπόν, να κάνεις αρχικά είναι να αναρωτηθείς εάν τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση οι αντιδράσεις ζήλειας που σε κυριεύουν αιτιολογούνται από την συμπεριφορά και τις πράξεις του συντρόφου σου ή είναι αποτέλεσμα δικών σου ανεπίλυτων θεμάτων που πιθανόν προέρχονται από την οικογένεια καταγωγής σου. Έπειτα, θεωρώ ότι θα ήταν εξίσου χρήσιμο να κάνεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου, εκφράζοντάς του όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους αντιδράς με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, μια σχέση, για να είναι υγιής και λειτουργική, θα πρέπει να βασίζεται στην επικοινωνία και στην έκφραση των συναισθημάτων μεταξύ των συντρόφων.

Διαφορετικά, ο καθένας θα σκέφτεται και θα κάνει υποθέσεις για το πώς αισθάνεται ο άλλος, οι οποίες δεν θα βασίζονται στην πραγματικότητα. Συνήθως, πίσω από το συναίσθημα της ζήλειας κρύβεται ένα αίσθημα ανασφάλειας, αδικίας ή απειλής. Σκέψου, λοιπόν, και ψάξε μέσα σου τί είναι αυτό που πιθανόν αισθάνεσαι ότι πυροδοτεί αυτά τα συναισθήματα. Κάνοντας την ενδοσκόπησή σου, θα μπορέσεις να βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και η σχέση σου με τον σύντροφό σου θα βιώνεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση τόσο για εσένα όσο και για εκείνον.

Ελπίζω να ήμουν αρκετά βοηθητική και να σου έδωσα το κίνητρο να προβείς σε σκέψεις και αλλαγές. Άκου τι έχει να σου πει ο εαυτός σου σχετικά με τα συναισθήματα αυτά και πράξε αναλόγως. Σου εύχομαι να βρεις την ανακούφιση και την γαλήνη που τόσο έχεις ανάγκη.

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Στα “άδυτα” της καχυποψίας

“Κίνδυνοι” που απειλούν τους εφήβους