Ψtalk: “Ζηλεύω τους γονείς των φίλων μου”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Ζηλεύω τους γονείς των φίλων μου”

Βλέπω πολλούς γονείς φίλων μου που είναι αγαπημένοι και πάνε μαζί βόλτες κτλ, και οι δικοί μου κάνουν μαζί τα τυπικά και το ζηλεύω αυτό. Και τους το είπα αλλά δεν βρέθηκε κάποια λύση γιατί έχουν κάποια θέματα. Τι να κάνω;

Από τον: Γιάννη


Αγαπητέ Γιάννη,

ευχαριστούμε που μοιράστηκες τον προβληματισμό σου μαζί μας.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως κάθε οικογένεια έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Η οικογένεια ως θεσμός είναι πολύ καθοριστικός για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των μελών της. Οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των γονιών αλλά και οι σχέσεις γονιών – παιδιών είναι σημαντικές. Βασικό χαρακτηριστικό υγιών οικογενειών είναι η επικοινωνία μεταξύ των μελών της, Είναι σημαντικό λοιπόν το γεγονός πως μπόρεσες να εκδηλώσεις στους γονείς σου πώς αισθάνεσαι με το συγκεκριμένο θέμα.

Το να βλέπεις τις οικογένειες των φίλων σου να είναι αγαπημένοι και να κάνουν πράγματα μαζί και να επιθυμείς κάτι αντίστοιχο  και στη δική σου οικογένεια, είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι κάτι που σου λείπει και θα ήθελες να το έχεις και εσύ. Ωστόσο, όπως είπαμε, η κάθε οικογένεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, στα οποία χαρακτηριστικά συγκαταλέγονται και τα θετικά στοιχεία αλλά και τα αρνητικά. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, με δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Αναφέρεις στο γράμμα σου πως οι γονείς σου έχουν κάποια θέματα μεταξύ τους και εκεί αποδίδεις και το γεγονός πως δεν κάνουν πράγματα μαζί. Πιθανόν τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους να τους εμποδίζουν να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως θα ήταν καλό να εστιάσουν στο πρόβλημά τους, να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν ή να ξαναχτίσουν εκείνα τα θεμέλια που δείχνουν να έχουν κλονιστεί.

Εσύ από τη δική σου μεριά  θα μπορούσες  να τους βοηθήσεις με τη στάση σου, ίσως και να τους ωθήσεις στο να προσπαθήσουν να λύσουν τα θέματά τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως αυτό δεν είναι στις υποχρεώσεις σου, δηλαδή δεν χρειάζεται να νιώθεις υπεύθυνος για την  επίλυση των προβλημάτων των γονιών σου, γιατί πιθανώς να περάσουμε στο άλλο άκρο που σχετίζεται με τον όρο «γονεοποιημένο παιδί», δηλαδή ένα παιδί που «αναλαμβάνει» το ρόλο του γονέα. Εσύ είσαι το παιδί και οι γονείς σου έχουν τις δικές τους ευθύνες ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά και προς εσένα. Ωστόσο, έπραξες σωστά που τους μίλησες. Μια δεύτερη συζήτηση πιθανώς να αποφέρει καλύτερο αποτέλεσμα. Η συζήτηση, η επικοινωνία, η έκφραση απόψεων και συναισθημάτων μεταξύ των μελών μιας οικογένειας είναι το πιο ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μπορεί στα δικά σου τα μάτια να βλέπεις τους γονείς σου ως ενόχους, αλλά πίσω από τη δική τους τη συμπεριφορά κρύβονται πολλοί παράγοντες που τους οδηγούν στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Για να  μπορέσεις να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε θέμα, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις για αρχή να τους απενοχοποιήσεις. Να λειτουργήσεις με ενσυναίσθηση και με κατανόηση. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να τους καταλάβεις καλύτερα και εν συνεχεία να μπορέσεις ίσως και να αλλάξεις κάποια πράγματα, έχοντας καλύτερη πλέον γνώση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι γονείς σου έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.

Ελπίζουμε οι μικρές αυτές συμβουλές να σε βοηθήσουν και να μπορέσεις έστω και λίγο να συμβάλλεις στην αλλαγή του τρόπου ζωής των γονιών σου και κατ’ επέκταση και τη δική σου.

Οτιδήποτε επιπλέον χρειαστείς, είμαστε στη διάθεσή σου.

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories