Ψtalk: “Χώρισα και κατάλαβα πως έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση”

Ψtalk: “Χώρισα και κατάλαβα πως έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση”

Χώρισα πρόσφατα και έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν αγαπάω τον εαυτό μου όπως αγαπάω τους γύρω μου. Ακούω συνέχεια για το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω.

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την ιστορία σου.

Ο χωρισμός είναι πάντα μια δύσκολη κατάσταση, κυρίως συναισθηματικά. Είναι σαν ένα challenge απέναντι στον εαυτό μας, να δούμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε την απουσία του ανθρώπου που ήταν μαζί μας. Έχει σημασία το ποιος επιδιώκει το χωρισμό και ποιος τον πραγματοποιεί. Συνήθως, αυτός που κάνει την κίνηση το έχει ήδη επεξεργαστεί στο μυαλό του, είχε χρόνο να το σκεφτεί και ενδεχομένως να είχε απομακρυνθεί κάπως και συναισθηματικά. Χωρίς να είμαστε απόλυτοι βέβαια! Από την άλλη μεριά, αυτός που δέχεται την απόφαση του χωρισμού, συνήθως είναι απροετοίμαστος και δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί και να χωνέψει κάποια πράγματα, ειδικά αν ήταν κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε. Οπότε σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο σε έναν χωρισμό, σε όποια πλευρά κι αν ανήκουμε.

Τώρα, όσον αφορά στην αυτοεκτίμηση, αυτή είναι μια πολύπλοκη έννοια. Έχει να κάνει με την αυταγαπη, τον αυτοσεβασμό, τη φροντίδα του εαυτού μας (συναισθηματική, σωματική, διατροφική κλπ). Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που χτίζεται. Κωνσταντίνα, αναφέρεις ότι πρόσφατα ουσιαστικά συνειδητοποίησες ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μήπως αντιλαμβάνεσαι την αγάπη και τη φροντίδα προς τον εαυτό σου σαν κάτι που συμβαίνει μόνο όταν σε αγαπάνε οι άλλοι; (στην προκειμένη περίπτωση, ο προηγούμενος σύντροφος ίσως) Μήπως έμαθες ότι μόνο αν αγαπάς τους γύρω σου θα μπορέσεις να αγαπήσεις και τον εαυτό σου, από την αγάπη που λαμβάνεις πίσω; Μήπως η αγάπη προς τους άλλους σε γέμιζε τόσο πολύ συναισθηματικά που δεν είχες αντιληφθεί ότι, απουσία αγάπης, εσύ δεν έχεις άλλα αποθέματα για σένα; Ερωτήματα προς σκέψη…

Ναι, είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό γιατί έτσι του φερόμαστε όπως του αξίζει. Για παράδειγμα, αν κάποιος που αγαπάς αντιμετωπίζει μια άσχημη κατάσταση και δεν είναι καλά, δε θα τον φροντίσεις, δε θα του συμπαρασταθείς, δε θα του μιλήσεις όμορφα; Τις ίδιες κινήσεις (χρειάζεται να) κάνουμε και προς τον εαυτό μας όταν τον αγαπάμε.

Αν μέχρι τώρα δεν είχες είχες μάθει να το κάνεις, να ξέρεις ότι ποτέ δεν είναι αργά. Είναι, όμως, κάτι που απαιτεί χρόνο και αλλαγή σκέψης και συμπεριφοράς. Στην αρχή μπορεί αυτά να γίνονται “με το ζόρι”, αργότερα όμως θα σου γίνουν καθημερινότητα, ειδικά όταν δεις πώς θα νιώθεις.

Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται πολύ με την αυτογνωσία. Αρχικά, δοκίμασε να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Αυτό είναι easier said than done αλλά θα κάνουμε baby steps.

Ξεκίνα μία καινούρια δραστηριότητα ή χόμπι. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι σου αρέσει κάτι που δεν πήγαινε καν το μυαλό σου εκεί! Προσπάθησε να φροντίζεις τον εαυτό σου διατροφικά, με μία ισορροπημένη και γευστική διατροφή. Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί διαιτολόγων διατροφολόγων στα social media, που δίνουν ιδέες. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις το διαλογισμό ή τη γιόγκα. Ακόμη, αν είσαι τέτοιος τύπος, αφιέρωσε μια μέρα την εβδομάδα σε σένα, ενδεχομένως με ένα beauté. Σίγουρα νιώθουμε καθαρές/-οι μετά από ένα μπάνιο, πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από μάσκες, άλατα κλπ. Άσε τα συναισθήματά σου να βγουν, όποια κι αν είναι αυτά και μην τα καταπιέζεις. Κάτι έχουν να σου πουν. Νιώσε τα, πάρε το μήνυμά τους και μετά ασ’ τα να φύγουν. Για όλα αυτά μπορείς να κρατάς ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο, όπου θα καταγράφεις αυτά που σε βοηθάνε και θα έχεις και έτοιμο “σκονάκι” σε μελλοντικές δύσκολες στιγμές.

Σου ευχόμαστε καλή τύχη και να απολαύσεις αυτό το όμορφο ταξίδι!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories