Ψtalk: “Bρίσκομαι σε σύγχυση σχετικά με τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό”
Ψtalk: “Bρίσκομαι σε σύγχυση σχετικά με τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό”

Ψtalk: “Bρίσκομαι σε σύγχυση σχετικά με τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό”

Γειά σας! Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει ότι βρίσκομαι σε μία σύγχυση όσον αφορά τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό. Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου αφορούσαν κυρίως σχέσεις με το αντρικό φύλο, αλλά εδώ και κάποιο διάστημα νομίζω ότι έλκομαι και από το ίδιο φύλο, ή ίσως και για παραπάνω από ένα φύλα, αλλά ταυτόχρονα δε μπορώ και να προσδιορίσω ακριβώς αυτήν την έλξη, κι αν εμπίπτει σε ένα πλαίσιο περισσότερο ρομαντικής, πλατωνικής παρά σεξουαλικής έλξης. Ώρες ώρες, πραγματικά, βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό μου αυτό το ζήτημα, στην προσπάθεια μου να δώσω κάποιες απαντήσεις στον εαυτό μου. Δε ξέρω τι θα μπορούσα να κάνω για να ξεκαθαρίσω αυτά τα συναισθήματα.

Από την: Λυδία


Αγαπητή Λυδία,

ευχαριστο’υμε για την ερώτησή σου. Με δυσκολεύει λίγο στο να δώσω συγκεκριμένη απάντηση το γεγονός ότι δεν γνωρίζω την ηλικιακή ομάδα που ανήκεις, διότι η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα είναι πολύ περισσότερο συχνή στην εφηβεία, από ότι στην ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προκύψουν ομοφυλοφιλικές τάσεις σε ανθρώπους σεξουαλικά ετεροφυλόφιλους, όπως επίσης πάρα πολύ συχνά και ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις. Στο να καθοριστεί μια σεξουαλική ταυτότητα παίζει καθοριστικό ρόλο η ηλικία ενός ατόμου. Οι ανησυχίες του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πολύ έντονες στην εφηβική ηλικία, μπορεί να περιέχουν από φαντασιώσεις, το αίσθημα της έλξης προς πρόσωπα του ίδιου φύλου, μέχρι και την ίδια την σεξουαλική δραστηριότητα, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν και έρχεται η ενηλικίωση, το τοπίο αρχίζει να γίνεται αρκετά ξεκάθαρο. Τις περισσότερες φορές οι έφηβοι με τέτοιου είδους ανησυχίες, καταλήγουν σε  ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Συνεπώς αν βρίσκεσαι στη εφηβεία είναι κάτι πολύ σύνηθες να συμβαίνει και δεν είσαι «υποχρεωμένη» να δώσεις στον εαυτό σου μια απόλυτη απάντηση. Αν βρίσκεσαι στην ενήλικη ηλικιακή ομάδα και οι σκέψεις για το που προσανατολίζεσαι σεξουαλικά δημιουργούν έντονη ανησυχία, τότε χρειάζεται να επισκεφθείς έναν/μια ειδικό ψυχικής υγείας να επεξεργαστείτε μαζί αυτό το αίτημα. Πολλές φορές η έντονη ανησυχία για το που «ανήκω» είναι κάποια βαθύτερη ανησυχία και χρειάζεται θεραπευτική προσέγγιση.

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories