Ψtalk: “Βλέπω πάντα την καλή πλευρά των ανθρώπων”

Ψtalk: “Βλέπω πάντα την καλή πλευρά των ανθρώπων”

Βλέπω πάντα την καλή πλευρά των ανθρώπων και αρνούμαι να δω το σκοτεινό παρελθόν ή την ζωή τους. Από την άλλη πλευρά απλώς τους προσπερνάω ή συνήθως τους αγνοώ μαλώνωντας με κοντινούς μου ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνω. Και τον κίνδυνο που μπορεί να μου προκαλεί το άτομο αυτό και θεωρούν πως δεν μπορώ να βάλω στοπ σε αυτούς που με ενοχλούν.

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

σε ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμα της ιστορίας σου. Αναφέρεις στο μήνυμά σου πως έχεις την τάση να βλέπεις τη θετική πλευρά των ανθρώπων γύρω σου και δεν εστιάζεις στα αρνητικά χαρακτηριστικά τους. Απ΄ ό,τι καταλαβαίνω, αυτό αποτελεί αφορμή να τσακώνεσαι με τους κοντινούς σου ανθρώπους, καθώς εκείνοι προσπαθούν να σε αφυπνίσουν και να σου δείξουν ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να σε ενοχλεί και να σου δημιουργεί προβλήματα χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Οι άνθρωποι πάντα έχουν δύο πλευρές ή καλύτερα, έχουν θετικά και λιγότερο θετικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ενδέχεται το περιβάλλον γύρω από ένα άτομο να προκαλεί την εκδήλωση λιγότερο θετικών στοιχείων, αν το άτομο νιώθει να “απειλείται”. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα επαγγελματικό, ας πούμε, χώρο, όπου οι αξίες, η κουλτούρα, το εργασιακό περιβάλλον κ.λπ., έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά του πιστεύω, αναπόφευκτα θα χρειαστεί να “αμυνθεί”, καθώς το άτομο και ο οργανισμός έρχονται σε σύγκρουση.

Ας δούμε λίγο και τον τομέα των σχέσεων, είτε ερωτικών είτε φιλικών. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι απορροφούν όλη την ενέργεια του ατόμου και διοχετεύουν μια τοξικότητα, ενώ άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν να επωφεληθούν από τη σχέση, για δικούς τους, προσωπικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, το δεύτερο άτομο βγαίνει από τη σχέση πλήρως εξουθενωμένο, πέραν των υπόλοιπων ενδεχόμενων επιπτώσεων (κοινωνικών, οικονομικών κ.ά.).

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, είναι αναμενόμενο οι δικοί σου άνθρωποι να θέλουν να σε προστατέψουν. Η στάση τους δείχνει πως ενδιαφέρονται για σένα και για το να είσαι καλά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυο στήριξης για τον κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν πάντα όλη την εικόνα, εσύ έχεις την πλήρη εικόνα. Από την άλλη μεριά, εφόσον βρίσκονται έξω από την κατάσταση και δεν τη βιώνουν οι ίδιοι, έχουν τη δυνατότητα να δουν κάποια πράγματα πιο καθαρά. Μερικοί άνθρωποι αποτελούν πράγματι κίνδυνο για κάποιους άλλους και μάλιστα έχουν το ταλέντο να πείθουν την άλλη πλευρά για το αντίθετο, ότι δηλαδή η ύπαρξή τους θα αποφέρει πλεονεκτήματα στο άτομο, ενώ στην πραγματικότητα δε συμβαίνει πάντα αυτό.

Μαρία, το να βάλεις “στοπ” στα άτομο που σε ενοχλούν είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που ονομάζεται οριοθέτηση. Η οριοθέτηση έχει να κάνει με τα όρια που βάζουμε στους άλλους (ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά κ.λπ.) και χρειάζεται πρώτα απ’ όλα γνώση του εαυτού μας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι μπορούμε να ανεχθούμε και τι όχι και χρειάζεται επίσης να σεβόμαστε τον εαυτό μας, ώστε να μην επιτρέπουμε στους άλλους να ξεπερνάνε τα όρια που έχουμε θέσει. Τα όρια μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μας, σεβόμενοι και τον εαυτό μας και τους άλλους (ακόμα και το να πούμε “όχι” σε μία πρόταση, γιατί θεωρούμε πως χρειαζόμαστε κάτι άλλο ή δε μας εκφράζει η πρόταση, αποτελεί ένδειξη θέσπισης ορίων).

Βέβαια, για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος να θέτει όρια, το εγχείρημα αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο να αγνοούμε πλήρως τις ανάγκες του εαυτού μας και να βάζουμε πάντα τους άλλους πάνω από μας, για να είναι ευχαριστημένοι και να αποφύγουμε ίσως κάποιους τσακωμούς. Το να πάμε, λοιπόν, σε μια κατάσταση που θέτουμε όρια είναι λογικό ότι θα μας φαίνεται ξένο. Παρόλα αυτά, με πολλή προσπάθεια και επιμονή μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μαρία, μη σταματήσεις να βλέπεις τη θετική πλευρά των ανθρώπων γιατί το αντίθετο δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν άνθρωποι με καλή “αύρα”, που μας βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό. Οι άνθρωποι αυτοί μας αποδέχονται όπως είμαστε και μας παρακινούν να γίνουμε καλύτεροι, ακόμα κι αν το παρελθόν τους δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Έχε πάντα στο μυαλό σου το παρελθόν του ατόμου ενώ ταυτόχρονα του δίνεις μια ευκαιρία. Γιατί μερικοί άνθρωποι χρειάζονται απλώς μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν τι αξίζουν. Επίσης, κάνε μία συζήτηση με τους δικούς σου ανθρώπους, εξήγησέ τους τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και άκου μετά τη δική τους πλευρά.

Μεγαλώνοντας, θα πορευτείς μόνη σου σε πολλά κομμάτια της ζωής σου, οπότε χρειάζεται σίγουρα να γνωρίζεις, να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που είναι να μείνουν δίπλα σου θα αγκαλιάσουν όλα σου τα χαρακτηριστικά, θετικά και λιγότερο θετικά και δε θα προσπαθήσουν να σε βλάψουν με κανέναν τρόπο.

Σου ευχόμαστε καλή τύχη, Μαρία!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories