Ψtalk: “Βιώνω αρκετά άσχημα το γεγονός ότι δεν έχω σχέση”
Ψtalk: “Βιώνω αρκετά άσχημα το γεγονός ότι δεν έχω σχέση”

Ψtalk: “Βιώνω αρκετά άσχημα το γεγονός ότι δεν έχω σχέση”

Καλημέρα. Είμαι 25 χρονών και μένω στην Αθήνα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Τον τελευταίο χρόνο δεν έχω κάποια σχέση με κάποια κοπέλα και το βιώνω αρκετά άσχημα αυτό το γεγονός δεδομένου ότι παλαιότερα είχα αρκετές σχέσεις. Βλέπω τους φίλους μου που βγαίνουν με κοπέλες κι αισθάνομαι ζήλεια, νεύρα κι αίσθημα κατωτερότητας.

Από τον: Μιχάλη


Μιχάλη, σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις ανησυχίες σχετικά με την προσωπική σου ζωή θα πρέπει όμως να δώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου, να σέβεσαι τον δικό σου χρόνο.

Θα πρέπει αρχικά να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είσαι έτοιμος για σχέση. Πρόκειται για εσωτερική ανάγκη να έχεις κάποιον σύντροφο ή στο επιβάλλει το κοινωνικό περιβάλλον; Έπειτα πόσο έτοιμος είσαι συναισθηματικά έτσι ώστε να συνάψεις μια σχέση; Το ότι βιώνεις την μη σύναψη σχέσης αρκετά άσχημα, όπως λες, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας πολλές φορές.

Καταλαβαίνω όταν φίλοι σου έχουν σχέση βιώνεις πιο έντονα την μοναξιά και μοιάζει να είναι δύσκολο μερικές φορές αλλά αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση των δικών σου δυσκολιών. Όλοι έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας με τους φίλους μας με αποτέλεσμα να νοιώθουμε μειονεκτικά αλλά και να μην μας απασχολεί ο εαυτός μας και η καλυτέρευσή του. Η σύγκριση του εαυτού με άλλους αν είναι διαρκής μπορεί να θεωρηθεί τρομερά επώδυνη και σπάνια έχει ως αποτέλεσμα θετικά αποτελέσματα για τον εαυτό μας, διότι πολλές φορές πέφτουμε στο λάθος να εξιδανικεύσουμε το άλλο άτομο επειδή έχει κάτι που εμείς δεν έχουμε, αγνοώντας πως και το άλλο άτομο έχει και άσχημες  πλευρές.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις καλύτερα από όλους: να είσαι ο εαυτός σου. Όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους φίλους χάνεις τον χρόνο σου εστιάζοντας σε αυτό που δεν έχεις και δεν μπορείς να δεις και να ενισχύσεις αυτά που ήδη έχεις. Επιπλέον σημαίνει ότι εστιάζεις σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι εσύ. Θα πρέπει να θυμάσαι πως όλοι οι άνθρωποι έχουν προτερήματα και ελαττώματα και πως η προσωπικότητά σου είναι πολύ διαφορετική από την δική του οπότε δεν είναι πολύ δίκαιο να συγκρίνεσαι μαζί του. Επίσης μειώνεις την αυτοεκτίμησή σου θεωρώντας πως η ζωή σου είναι λιγότερο ευνοϊκή από την δική τους γεγονός που σε κάνει να υποτιμάς τις δυνατότητές και τα επιτεύγματα σου. Η διάθεσή σου μειώνεται καθώς οι συγκρίσεις επηρεάζουν το πως αισθάνεσαι με αρνητικό τρόπο καθώς όπως είπες νοιώθεις ζήλια και νεύρα με αποτέλεσμα να σε αποτρέπει να δημιουργείς υγιείς και ποιοτικές σχέσεις.

Κατανοώ πως η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι σημαντική αλλά η σχέση με τον εαυτό μας είναι ζωτικής σημασίας. Θα σε συμβούλευα πριν επενδύσεις σε μια σχέση να επενδύσεις πρώτα στον εαυτό σου. Νοιώσε άνετα με την ιδέα να είσαι μόνος, το να νοιώθεις άνετα με την δική σου παρέα ίσως είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να νοιώσει κάποιος πραγματική σύνδεση με τους ανθρώπους. Όταν δημιουργούνται σχέσεις από ανάγκη χάνεις χρόνο από το να γνωρίσεις και να πραγματοποιήσεις πραγματική σύνδεση με τον εαυτό σου.

Μάθε τι είναι αυτό που σου αρέσει σε μια σχέση. Τι ζητάς από μια σχέση. Είναι η επικοινωνία; Είναι η εμπιστοσύνη; Είναι η ιδιαίτερη σύνδεση που θα έχεις με ένα άλλο άτομο; Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ανακαλύψει τι είναι αυτό που θέλει, τις πραγματικές του ανάγκες, έτσι θα μπορείς πιο εύκολα και να το ζητάς. Αγάπησε τον εαυτό σου, κανείς δεν είναι καλύτερος από σένα. Είναι όμορφο να κατανοείς θετικά στοιχεία και να μπορείς να τα προσφέρεις σε έναν άνθρωπο αλλά είναι εξίσου όμορφο να κατανοείς πως ο εαυτός σου είναι η προτεραιότητά σου. Προσπάθησε να αποσυμφορήσεις αυτή την πίεση από το μυαλό σου και εστίασε σε άλλους τομείς της ζωής σου. Τι άλλο θα ήθελες να καταφέρεις, τι σου δίνει χαρά; Τι καινούριο θα ήθελες να μάθεις; Να θυμάσαι πως ο άνθρωπος που φροντίζει και αγαπά τον εαυτό του έλκει στην ζωή του καλύτερες σχέσεις αγάπης.

Ελπίζω να σε βοήθησα και είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories