Ψtalk: ” Τρόμαξα όταν μου είπαν πως οι συνεδρίες μας θα βιντεοσκοπούνται. Δεν ξέρω τι να κάνω”

Ψtalk: ” Τρόμαξα όταν μου είπαν πως οι συνεδρίες μας θα βιντεοσκοπούνται. Δεν ξέρω τι να κάνω”

Καλημέρα! Μετά από παρότρυνση του διατροφολόγο μου αποφάσισα να επισκεφτώ ψυχολόγο. Λόγω του ότι δεν είμαι αρκετά άνετα οικονομικά ώστε να πηγαίνω κάπου έξω αποφάσισα να πάω σε ένα από τα κέντρα ψυχικής υγείας. Με πήραν εχθές τηλέφωνο για να ξεκινήσουμε την θεραπεία απλά πριν κλείσουμε ραντεβού ήθελαν να δουν αν συμφωνώ η όχι στο να βιντεοσκοπείται η συνέδρια. Με διαβεβαίωσαν ότι πέραν της γιατρού μου (ίσως και κάποιος γιατρός ακόμα) και εμού δεν θα έχει κανένας άλλος πρόσβαση. Εγώ ήθελα λίγο χρόνο να το σκεφτώ γιατί δεν με πολύ κάλυψαν αυτά που μου είπε. Διότι ρωτούσα που θα βοηθήσει αυτό εμένα και η απάντηση ήταν απλά θα σας βοηθήσει. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι αν όντως υπάρχει τέτοια θεραπεία και πως θα βοηθήσει εμένα. Η αλήθεια είναι πως κάπως τρόμαξα με αυτή την θεραπεία. Και πέρασαν από το μυαλό μου διάφορα. Του τύπου πως έχω όντως τόσο μεγάλο πρόβλημα και με βάζουν σε αυτή την διαδικασία. Συγνώμη για το κατεβατό αλλά ήθελα μια γνώμη από ειδικό γι αυτή την θεραπεία..

Από τον/την: Ειρήνη


Αγαπημένη Ειρήνη,

χαίρομαι πάρα πολύ για την ερώτηση που μας έστειλες, μου δίνεις την ευκαιρία να θίξω μερικές απορίες πολύ σημαντικές.

Καταρχήν, θέλω να τονίσω πως αυτό που έχεις κάνει είναι ένα πολύ πολύ υπεύθυνο και σημαντικό βήμα για εσένα. Καταλαβαίνω πως έχεις αντιμετωπίσει με ωριμότητα το ζήτημα της δυσκολίας σου με το φαγητό, μιας και ζητάς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία και είσαι έτοιμη να το δουλέψεις. Είμαι πολύ χαρούμενη με την απόφασή σου να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία! Ας σχολιάσω λίγο το οικονομικό κομμάτι που αναφέρεις. Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα και οφείλει να είναι προσιτή σε όλους. Ένας θεραπευτής που δεν προσαρμόζεται στις δικές σου δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και τις οικονομικές, αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί σου. Καταλαβαίνω πως από την άλλη πλευρά, ο κάθε ειδικός κοστολογεί τη δουλειά του διαφορετικά όμως αλίμονο, πώς νοιαζόμαστε για τον θεραπευόμενο όταν χρειάζεται την θεραπεία, επιθυμεί να μπει στην διαδικασία να αλλάξει και το μοναδικό εμπόδιο είναι το οικονομικό; Προσωπικά, γνωρίζω πολλούς αν όχι όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να κάνουν οικονομικές διευκολύνσεις, ιδίως την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Επομένως, οποιαδήποτε σκέψη περί ανελαστικών οικονομικών ορίων ας μην μας περιορίζει από την αναζήτηση συνεργασίας με κάποιον ειδικό ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή.

Επιπλέον, τα κέντρα ψυχικής υγείας αποτελούνται συχνά από ομάδα ειδικών που κάνουν αξιόλογες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Για να επανέλθω στον προβληματισμό σου, σε πήραν πριν το ραντεβού να ζητήσουν την άδεια σου αν καταλαβαίνω καλά, για να μαγνητοσκοπούνται οι συνεδρίες. Οι σκέψεις που έκανες είναι αναμενόμενο να σε τρομάξουν και να σε βάλλουν σε σκέψεις για την πορεία της θεραπείας. Από την δική μου εμπειρία, γνωρίζω πως συχνά οι συνεδρίες ηχογραφούνται ή ακόμη και βιντεοσκοπούνται πάντα με την συγκατάθεση του θεραπευόμενου. Ποτέ δεν γίνεται κάτι για το οποίο ο θεραπευόμενος δεν έχει πλέον ερωτηθεί! Η μαγνητοφώνηση λοιπόν της συνεδρίας είναι κάτι που γίνεται για πολλούς λόγους. Βοηθάει στην εποπτεία ή ακόμα και σε εκπαιδευτικά πλαίσια για άλλους ψυχολόγους. Δηλαδή, με το να θέλει να βιντεοσκοπήσει την συνεδρία ο ψυχοθεραπευτής φαντάζομαι, θέλει να ζητήσει μια δεύτερη οπτική ματιά από τον επόπτη του για τους χειρισμούς του στην θεραπεία και τα όσα συζητήθηκαν. Επίσης, μπορεί να έχει στο μυαλό του να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό για να αναλύσει το περιστατικό με συναδέρφους εκπαιδευτικά, ώστε να μάθουν και εκείνοι πώς χειριζόμαστε αντίστοιχες δυσκολίες. Βέβαια, το ψυχοθεραπευτικό πρωτόκολλο οφείλει να προστατεύει τον θεραπευόμενο, σε αυτή την περίπτωση εσένα Ειρήνη μου, αλλάζοντας τα προσωπικά στοιχεία και προστατεύοντας την ταυτότητά σου. Επομένως, για εμένα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε προβληματίζει. Αν είσαι σύμφωνη, το επιτρέπεις. Αν δεν είσαι σύμφωνη έχεις πάντα το δικαίωμα να το αρνηθείς και να προχωρήσετε κανονικά στην θεραπεία χωρίς αυτή να καταγράφεται.

Πέραν της καταγραφής, η προσέγγιση που θα ακολουθήσετε ποια είναι; Η καταγραφή και μόνο του θεραπευόμενου δεν φέρει σε καμία περίπτωση θεραπευτικό αποτέλεσμα. Διαβάζω στο μήνυμά σου πως είσαι ένας άνθρωπος που ρωτά και θέλει διαβεβαιώσεις για την υπηρεσία που θα του παρέχουν. Και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις το να θέτεις ερωτήσεις. Πιθανόν, η απάντηση που έλαβες δεν ήταν πλήρης μιας και δεν σου έγινε γνωστό πως ακριβώς θα σε βοηθήσει η καταγραφή της συνεδρίας. Συνέχισε να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με τον θεραπευτή και την πορεία που θα ακολουθήσετε στην ψυχοθεραπεία. Παραθέτω παρακάτω ένα σχετικό ποστ μου στο ινσταγκραμ που θα σε βοηθήσει ίσως να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα ψυχοθεραπευτή.

Στέλλα Καρατζόγλου Ψυχολόγος (@skaratzoglou_psy) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

Εύχομαι με τα όσα έγραψα να σε βοήθησα Ειρήνη να καταλάβεις καλύτερα τα όσα συμβαίνουν στον άγνωστο, ακόμα, για εσένα κόσμο της ψυχοθεραπείας. Ελπίζω μετά από αυτό οι απορίες σου να καλύφθηκαν. Είμαι στην διάθεσή σου για ό,τι άλλο χρειαστείς. Καλή συνέχεια!

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα Καρατζόγλου

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories