Ψtalk: “Τι τραύματα έχει στη ψυχή του κάποιος που έχει περάσει δύσκολα;”
Ψtalk: “Τι τραύματα έχει στη ψυχή του κάποιος που έχει περάσει δύσκολα;”

Ψtalk: “Τι τραύματα έχει στη ψυχή του κάποιος που έχει περάσει δύσκολα;”

Καλησπέρα, όταν ένα παιδί στην ηλικία των 15 χρόνων βρίσκει τον πατέρα του να έχει αυτοκτονήσει..κ από τότε συντηρεί όλη την οικογένεια του για πολλά χρόνια …γίνετε ο πατέρας της οικογένειας…επίσης έχει δεχτεί κ bulling στο σχολείο λόγο της καταγωγής κ της εμφάνισης του!!τι τραύματα έχει στην ψυχή του…ποιο μοτίβο ακολουθεί κ ποιες είναι η φοβίες που δημιουργούνται συνήθως???

Όλια


Καλησπέρα Όλια,

αυτό που περιγράφεις είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε για πολλά ταυτόχρονα τραυματικά γεγονότα. Σίγουρα τα τραύματα αυτά αφήνουν κατάλοιπα και πόνο μέσα σε μία ψυχή.

Όπως καταλαβαίνω, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη, μιλάς για κάποιο άλλον, όχι για σένα. Και πάλι χωρίς να γνωρίζω τη σχέση που έχετε, φαίνεται να έχεις μεγάλο νοιάξιμο για το παιδί αυτό.

Σίγουρα δεν υπάρχει κανόνας ή μία συγκεκριμένη πορεία, όπως κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Οπότε και δεν μπορώ να σου απαντήσω συγκεκριμένα χωρίς να γνωρίζω τον άνθρωπο αυτόν. Θα ήταν άδικο να δοκιμάζαμε να κάνουμε υποθέσεις γιατί μπορεί να πέσουμε έξω τόσο σε αυτό που αισθάνεται, όσο και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και εσωτερικό απόθεμα καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μέσα από τη στάχτη μία νέα ζωή, με νέες συνθήκες και να αναπτυχθούν.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να καταβάλλονται περισσότερο από αυτά τα γεγονότα και να έχουν συσσωρεύσει μέσα τους τον πόνο, τον φόβο, τη μοναξιά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν, μπορεί να νιώθουν τη ζωή πιο βαριά και πιο δύσκολη.

Κάποιοι νοηματοδοτούμε τα γεγονότα πιο γρήγορα από άλλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τη δική μοναδική θεώρηση απέναντι στη ζωή. Κάποιοι από τα δύσκολα βρίσκουν ζωή, άλλοι εγκλωβίζονται μέσα στο σκοτάδι, άλλοι προχωρούν και μαζί φέρνουν και τα βάρη τους.

Η κάθε πορεία είναι μοναδική όπως είναι και το κάθε άτομο.

Σίγουρα βέβαια αυτές οι εμπειρίες που έχεις περιγράψει είναι δύσκολες και τραυματικές και σίγουρα έχουν αφήσει ουλές και πληγές που μπορεί να ανοιγοκλείνουν ανάλογα τις καταστάσεις. Ο καθένας χρειάζεται να βρει τον δικό του τρόπο να φροντίσει τις πληγές του και να δημιουργήσει τη ζωή του. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας από τους τρόπους αυτούς που μπορεί να βοηθήσει στην διεργασία όλων αυτών των βιωμάτων και στο μετασχηματισμό τους σε κάτι νέο, πιο λειτουργικό.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories