Ψtalk:”Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να έχω υποψίες ότι είμαι αμφιφυλόφιλη.”

Ψtalk:”Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να έχω υποψίες ότι είμαι αμφιφυλόφιλη.”

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να έχω υποψίες ότι είμαι αμφιφυλόφιλη. Όταν βλέπω μια γυναίκα γυμνή, με τα εσώρουχά της ή προκλητικά ντυμένη νιώθω πως κάπως έτσι αισθάνονται οι στρέιτ άντρες. Έχω ερωτευτεί δυο φορές άνδρες και στην πραγματική ζωή δεν έχω ερωτευτεί γυναίκα- ακόμα τουλάχιστον-. Όμως σε σειρές και ταινίες που έχω δει, βλέπω κάποιες πρωταγωνίστριες με διαφορετικό τρόπο κι είμαι μπερδεμένη με την σεξουαλικότητά μου. Ο μπαμπάς μου άμα μάθει ότι είμαι bi θα με διώξει από το σπίτι. Η μαμά μου θα το πάρει πιο ψύχραιμα. Τι να κάνω για να επιβεβαιωθούν οι υποψίες μου;
Υ.Γ: Νιώθω έτοιμη να κάνω κάτι με γυναίκα.

Από την: Σοφία


Αγαπημένη μου Σοφία,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχεις το θάρρος να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου σε σχέση με το σεξουαλικό σου προσανατολισμό. Αισθάνομαι πως είναι ένα θέμα που σε απασχολεί πολύ.

Σύμφωνα με τα όσα είπες, υποψιάζεσαι πως είσαι αμφισεξουαλική, καθώς βλέπεις ορισμένες γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, αν και δεν έχεις αισθανθεί ερωτευμένη ακόμα με κάποια. Επίσης θα ήθελες να έχεις σεξουαλική εμπειρία με άτομο του ίδιου φύλου. Τέλος, δηλώνεις πως είσαι μπερδεμένη και επιθυμείς να ξεδιαλύνεις την κατάσταση.

Επίτρεψε μου να παραθέσω ορισμένες πληροφορίες. Ο όρος «αμφισεξουαλικός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο που βιώνει συναισθηματική, ρομαντική και/ή σεξουαλική έλξη και δημιουργεί ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις με άτομα που ανήκουν και στο θηλυκό και στο αρσενικό γένος. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπου τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, συμβαίνει καμιά φορά  τα κορίτσια να σκέφτονται άλλα κορίτσια με σεξουαλικό τρόπο, το ίδιο και τα αγόρια. Κάποιοι είναι σίγουροι από μικρή ηλικία για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, κάποιοι άλλοι τον αντιλαμβάνονται πολύ αργότερα. Επιπλέον, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με το πέρας των χρόνων. Ένας άνθρωπος δηλαδή που ταυτίζεται με τον όρο straight μπορεί αργότερα στη ζωή του να αντιληφθεί πως οι σεξουαλικές του προτιμήσεις έχουν αλλάξει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρωτύτερα έλεγε ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους. Τέλος, ένα άτομο που ταυτίζεται με τον όρο ομοφυλόφιλος, μπορεί να έχει σεξουαλικές εμπειρίες με άτομα του αντίθετου φύλου, όπως και ένας ετεροφυλόφιλος με άτομα του ίδιου φύλου χωρίς απαραίτητα να αισθάνονται αμφιφυλόφιλοι.

Η περιγραφή σου με έκανε να αναρωτηθώ: Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι όταν βλέπεις μια άλλη γυναίκα γυμνή ή προκλητικά ντυμένη; Είναι ερωτική έλξη ή θαυμασμός; Είναι η σεξουαλική επιθυμία που σε ωθεί να θέλεις να πειραματιστείς με γυναίκα, η περιέργεια ή η ανάγκη σου να ταυτοποιήσεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό; Έχεις αισθανθεί στο παρελθόν ερωτική έλξη για άτομο του ίδιου φύλου; Αν όχι, και αν στην παρούσα περίοδο συμβαίνει αυτό, τότε γιατί τώρα; Έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου το τελευταίο διάστημα;  Αν υποθέσουμε, πως είσαι αμφισεξουαλική, τι συναισθήματα σου δημιουργεί αυτή η ταυτότητα;

Η αλήθεια είναι πως το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αρκετά περίπλοκο. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι κάτι που ορίζουμε και δε χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό. Ανέφερες πως ο πατέρας σου δεν θα το δεχτεί με καλό τρόπο, αν είσαι αμφισεξουαλική. Δεν είναι ανάγκη να το μοιραστείς μαζί του ή με όποιον αισθάνεσαι πως θα σε κρίνει αρνητικά. Θα ήταν καλό βέβαια να κουβεντιάσεις με ανθρώπους που μπορούν να σε κατανοήσουν, ακόμα καλύτερα με ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν στο στερεοτυπικό μοντέλο σεξουαλικότητας. Σε κάθε περίπτωση είσαι εσύ που θα ορίσεις πότε και σε ποιόν αισθάνεσαι έτοιμη να ανοιχτείς.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας και κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικής θα σε βοηθούσαν ιδιαίτερα να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα μέσα σου. Ένα τέτοιο άτομο με τις κατάλληλες ερωτήσεις θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει να ανακαλύψεις ποιος τελικά είναι ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός και πως θέλεις να το διαχειριστείς. Όπως και να ‘χει, δώσε στον εαυτό σου χρόνο, κατανόηση, φροντίδα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να αντιμετωπίσεις την νέα πιθανότητα που ξετυλίγεται μπροστά σου.

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοήθησαν να ξεδιαλύνεις κάπως τον προβληματισμό σου. Για κάθε τι νέο, είμαι πάντα στη διάθεση σου.

Φιλικά,
Ραφαέλλα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories