in

Ψtalk: “Το παρελθόν μου με στοιχειώνει αλλά θέλω να παλέψω για κάτι καλύτερο”

Απαντά η Θεοδώρα Παρασκευά, Ψυχολόγος

Είμαι 23 ετών και κάθε μέρα δίνω μια εσωτερική μάχη με τον εαυτό μου. Μεγάλωσα σ’ ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου αισθανόμουν συνέχεια ανασφαλής, ασταθής και συναισθηματικά κακοποιημένη. Είχα μοναχικά παιδικά χρόνια καθώς η μητέρα μου εργαζόταν 15 ώρες την ημέρα .Ο πατέρας μου από τα 7 μέχρι τα 13 μου ήταν απών καθώς εξέτιε την ποινή φυλάκισής του για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Δεκατριών ετών υπέστη θύμα bullying από την κοινωνία της πόλης μου καθώς κάποια άτομα προσπάθησαν να με βλάψουν με την χρήση προσωπικού υλικού διαδίδοντας το σε όλο σχολείο. Έχω δει τον πατέρα μου να βιαιοπραγεί πάνω στην μητέρα μου και να κάνει χρήση ουσιών. Έπειτα χρεοκόπησε την επιχείρηση της μητέρας μου και μείναμε κυριολεκτικά στον «δρόμο». Άλλαξα δύο σχολεία γιατί το bullying δεν σταματούσε. Ο πατέρας μου με απέρριψε πριν 8 χρόνια και απλά σταμάτησε να απαντά στα τηλεφωνήματα μου. Η μητέρα μου πάλεψε για να καταφέρω να σπουδάσω και να έχω ένα καλύτερο μέλλον και τα καταφέραμε. Σπουδάζω Ψυχολογία. Το παρελθόν μου κάποιες φορές με στοιχειώνει και μου κόβει τα φτερά, νιώθω πως με τέτοιο παρελθόν πως μπορώ να έχω ένα φυσιολογικό μέλλον. Τι νόημα έχει η ζωή όμως εν τέλει αν δεν προσπαθήσεις για τα όνειρα σου; Αυτό που έμαθα από τα βιώματα μου, είναι να παίρνω δύναμη από ότι με πόνεσε και να παλεύω κάθε μέρα για κάτι καλύτερο ώστε να νιώσω κάποια στιγμή ευτυχισμένη.

Από την: Α.Κ.


Αγαπητή Α.Κ.,

Διάβασα με προσοχή και σεβασμό όσα μοιράστηκες και θέλω να σου πω ένα μεγάλο “μπράβο” για το κουράγιο σου να μιλήσεις για όλα αυτά.

Μοιράστηκες δύσκολα και τραυματικά γεγονότα της ζωής σου, τα οποία είναι απολύτως λογικό να έχουν αφήσει τα σημάδια τους στη σκέψη σου, στα συναισθήματά σου και στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου ακόμα. Ναι, το παρελθόν πολλές φορές εμφανίζεται μπροστά μας, σαν να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Όσα έχουμε νιώσει και όσα μας τραυμάτισαν μας επηρεάζουν στο παρόν και μας έχουν διαμορφώσει κατά ένα μεγάλο μέρος. Ωστόσο, δεν είμαστε το παρελθόν μας. Το παρελθόν είναι απλώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Τα βιώματά μας είναι μεγάλοι δάσκαλοι που μπορούν, αν τα ακούσουμε, να μας δείξουν το δρόμο για την αυτογνωσία και την εξέλιξη. Διότι σήμερα εμείς είμαστε πλέον πρωταγωνιστές και οδηγοί στη ζωή μας και πηγαίνουμε όπου θέλουμε εμείς να πάμε.

Κάποιοι άνθρωποι εστιάζουν στο παρελθόν, ζουν σε αυτό και νιώθουν πως δε μπορούν να ξεφύγουν. Άλλοι πάλι ζουν στο μέλλον, αισθάνονται ανασφάλεια και μια ανεξέλεγκτη ανάγκη για έλεγχο της ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να μη σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον μας, αλλά μία βαθύτερη αλήθεια είναι ότι ζούμε μόνο στο παρόν και μόνο σε αυτό μπορούμε να δράσουμε. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το πώς μεγαλώσαμε ως παιδιά, είναι ωστόσο δική μας ευθύνη, ως ενήλικες, να πάρουμε τον παιδικό μας εαυτό από το χέρι, να τον φροντίσουμε και να του προσφέρουμε όσα έχει στερηθεί.

Θα ήθελα να σου προτείνω – εάν φυσικά δεν το έχεις κάνει ακόμα- να μιλήσεις για τη ζωή σου σε ένα έμπιστο άτομο, φίλο, συγγενή ή και ψυχολόγο. Υπάρχει μέσα σου μία εσωτερική μάχη που χρειάζεται να εκφραστεί και να γίνει διάλογος. Έτσι, θα μπορέσεις να κοιτάξεις πιο καθαρά προς τα πίσω, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου με τον τρόπο που έχεις ανάγκη να το κάνεις και να αποκτήσεις καλύτερη επαφή με το μέσα σου. Ήδη το πρώτο σου βήμα το έκανες σήμερα.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να σου πω ότι με συγκίνησε το θάρρος σου και η πηγαία δύναμή σου.
Έχεις καταφέρει μέσα από τα τραύματά σου να δώσεις ένα νόημα στη ζωή σου, να παλεύεις κάθε μέρα για τα όνειρά σου και να προσπαθείς να δημιουργήσεις το μέλλον και την πραγματικότητά σου όπως τα θέλεις.
Έχεις μεταμορφώσει -μετά από πολύ κόπο και μάχη- όλες αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής σου ηλικίας σε μαθήματα ζωής κι έχεις μεταμορφωθεί κι εσύ μέσα από αυτά.
Αυτή, αγαπημένη μου, είναι η μεγαλύτερη νίκη!

Είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Πώς ορίζονται η δομή και η διεργασία της προσωπικότητας;

Ψtalk:”Μετά τον χωρισμό νιώθω ότι έχει πέσει η αυτοεκτίμησή μου”