Ψtalk: “Το διαζύγιο των γονιών μου μ’ έχει επηρεάσει περισσότερο απ΄ ότι νόμιζα”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Το διαζύγιο των γονιών μου μ’ έχει επηρεάσει περισσότερο απ΄ ότι νόμιζα”

Νομίζω πως το διαζύγιο τον γονιών μου με έχει επηρεάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι μπορώ να παραδεχτώ.

Από τον/την: –


Αγαπητέ/ή,

σε ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σου. Αναφέρεις πως το διαζύγιο των γονέων σου σε έχει επηρεάσει πολύ και ίσως είναι περισσότερο από όσο μπορείς να παραδεχτείς στον εαυτό σου.

Η αλήθεια είναι πως ένα διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά ποικιλοτρόπως. Η επίδραση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:  από τη σχέση των γονέων, τη σχέση των γονέων με το παιδί/τα παιδιά τους, τη σχέση του παιδιού με τον εαυτό του ή με τα αδέρφια του, οικονομικούς παράγοντες, κοινωνικούς παράγοντες κ.λπ. Για παράδειγμα, αν το παιδί βιώνει ανασφάλεια και έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενδέχεται να κατηγορεί τον εαυτό του για το διαζύγιο, φαινόμενο που συναντάται συχνά.

Αγαπητέ φίλε/η, είναι σημαντικό που εξετάζεις τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιο σε εσένα. Είναι σίγουρα μια επώδυνη κατάσταση και χρειάζεται δυστυχώς να τη βιώσεις εξολοκλήρου ώστε να τη διαχειριστείς και τελικά να την αντιμετωπίσεις. Υπάρχει πιθανότητα να είχες πείσει τον εαυτό σου πως όλα είναι καλά και πως εσύ είσαι καλά. Ή να είχες πειστεί ότι αυτό το διαζύγιο δε θα πραγματοποιηθεί τελικά και να βίωνες άρνηση. Ωστόσο, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υποθέσεις, καθώς δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.

Όπως και να έχει, ένα διαζύγιο πάντα επηρεάζει. Όχι μόνο το ζευγάρι, αλλά όλη την οικογένεια και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της και τα μέλη ξεχωριστά. Οπότε, τα συναισθήματα που βιώνεις είναι λογικά και αποδεκτά.  Προσπάθησε να μιλήσεις με τους γονείς σου και να τους εξηγήσεις πώς αισθάνεσαι. Ακόμα κι αν η σχέση του ζευγαριού δεν υφίσταται πλέον, οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να είναι γονείς σου, να σε αγαπάνε και να είναι δίπλα σου. Μίλησε και στα αδέρφια σου, αν έχεις, δες πώς αισθάνονται εκείνα και στηρίξτε ο ένας τον άλλο.

Αγαπητή/έ, σε κάθε περίπτωση, αν αισθάνεσαι πως δε μπορείς να λειτουργήσεις στην καθημερινότητά σου όπως και πριν, ίσως θα ήταν καλό να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο ώστε να σε κατευθύνει κατάλληλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories