Ψtalk: “Το άγχος μου με πνίγει.”
Ψtalk: “Το άγχος μου με πνίγει.”

Ψtalk: “Το άγχος μου με πνίγει.”

Γεια σας ότι και κανω αγχομαι πολυ και πιανει ενας πανικος που με πνιγει και μετα απο λιγο φυγει. Μου ειχε δημιουργηθει στο μυαλο μου σε οτι κανω θα γίνει κατι κακο αλλα ποτε δεν γίνεται .Αυτο που συμβαίνει πολυ καιρό και εκεινη Την ωρα δεν μπορώ να το ελεγξω . Επίσης αυτο με περιοζει να κανω πράγματα μονη μου. Κυριως κατι που κανω για πρώτη φορά. Και θέλω να εχω κάποιον δίπλα μου επιβεβαιωση ετσι νιώθω πιο ασφαλής.

Από τον/την: Βασιλική


Αγαπητή Βασιλική,

Χαίρομαι που βρήκες το θάρρος να μας κοινοποιήσεις το πρόβλημα που σε απασχολεί και να αναζητήσεις βοήθεια. Διαβάζοντας το μήνυμα σου με προσοχή αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που σου δημιουργεί το άγχος και πόσο μεγάλη δυσφορία σου προκαλεί ο πανικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, έχουν βιώσει άγχος, βιώνουν ή θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το άγχος, στην ουσία, είναι μία συναισθηματική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μία υποκειμενική αίσθηση του φόβου και διάφορα δυσφορικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση και κεφαλαλγίες. Συνήθως, το άγχος προκύπτει ως απάντηση σε μία απειλή που δεν είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμη ή συγκεκριμένη. Ακόμη όμως και όταν είναι συγκεκριμένη (όπως π.χ. το άγχος για τις γραπτές εξετάσεις), η ένταση της είναι πολύ μικρή σε σχέση με το μέγεθος της ψυχολογικής αντίδρασης που προκαλεί.

Ωστόσο, το άγχος δεν είναι πάντα μια αρνητική εμπειρία. Πολλές φορές λειτουργεί σαν μηχανισμός προειδοποίησης (ασφάλειας), ο οποίος εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα σε καταστάσεις κινδύνου που έχουν σχέση με την αβεβαιότητα, οδηγώντας σε αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων μέσω της ενεργού αντιμετώπισης προβλημάτων και την αναζήτηση πληροφοριών. Υπάρχουν, όμως και φορές που το άγχος είναι πολύ έντονο, δυσφορικό, ανεξέλεγκτο, χρονοβόρο, αρκετά συχνό και δυσανάλογο της επικείμενης απειλής. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιούμε πόσο μας ταλαιπωρεί αυτή η κατάσταση και αναζητούμε λύσεις διαφυγής.

Οι σκέψεις και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε γεγονότα και καταστάσεις, δημιουργούν με τη σειρά τους αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, θυμό, θλίψη). Καθώς μεγαλώνουμε, έρχονται στο προσκήνιο νέες καταστάσεις, τις περισσότερες φορές άγνωστες προς εμάς. Η άγνοια επιφέρει άγχος. Είμαστε, συνήθως, αρνητικά προκατειλημμένοι σε μία νέα, άγνωστη κατάσταση. Πολλοί, όπως και εσύ Βασιλική θα σκεφτούμε «θα γίνει κάτι κακό». Θα μπορούσαμε, όμως να σκεφτούμε «όλα θα πάνε καλά». Όπως την πρώτη φορά που κάνουμε ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες. «Δεν μπορώ, θα πέσω! Θα χτυπήσω». Κάτι δεν μου αρέσει στη φράση «δεν μπορώ». Ίσως γιατί μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Πόσα πράγματα χάνουμε, εξαιτίας αυτής της φράσης; Κυρίως χάνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Μπορεί πράγματι να μην μπορούμε, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ αν δεν δοκιμάσουμε. «Και αν πέσω;» «Αν πέσεις θα σηκωθείς! Και πλέον θα ξέρεις».

Αγαπητή Βασιλική, έχεις παρατηρήσει σε ποιες καταστάσεις βιώνεις άγχος; Είναι γενικευμένο ή αφορά συγκεκριμένες περιστάσεις; Ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σου; Δοκίμασε να καταγράψεις τις στιγμές που βιώνεις άγχος και τις σκέψεις που κάνεις σε ένα ημερολόγιο. Θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς τη συχνότητα, καθώς και αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις σκέψεις σου. Είναι ρεαλιστικές αυτές οι σκέψεις; Προσπάθησε να δώσεις την απάντηση αυτή μία στιγμή που θα είσαι ήρεμη και δεν θα βιώνεις άγχος.

Αναρωτιέμαι αν έχεις ζήσει αποτυχίες στο παρελθόν και πώς τις βίωσες. Ο τρόπος που βιώνουμε μία αποτυχία, οι σκέψεις που ακολουθούν, η εικόνα που δημιουργούμε για τον εαυτό μας μετά από την αποτυχία, οι σκέψεις μας για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, παγιώνουν πολλές φορές την αντίληψη μας για τον εαυτό μας και τις ικανότητες μας. Σίγουρα θα έρθουν αποτυχίες στη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν θα έρθουν και επιτυχίες. Αρκεί να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή…

Αναφέρεις «με πιάνει ένας πανικός που με πνίγει και μετά από λίγο φεύγει». Αναφέρεσαι σε κρίσεις πανικού;

Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από τις κρίσεις άγχους. Χαρακτηρίζονται ως αιφνίδιες και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για να λήξουν, υποχωρούν όμως μέσα σε λίγα λεπτά μόνες τους. Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, ωστόσο σε καμία περίπτωση μία κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Οι κρίσεις πανικού κρούουν τον κώδωνα ενός προβλήματος, μίας δυσκολίας. Άκουσε τες και προσπάθησε να ανακαλύψεις τον λόγο που βιώνεις μία κρίση πανικού. Σαφώς και είναι δύσκολο, αλλά μη το αποφεύγεις, γιατί η αποφυγή συμβάλλει στη διαιώνιση και όχι στην επίλυση. Έτσι κι αλλιώς, μόνο όταν γνωρίζουμε τον «εχθρό» μας μπορούμε και να τον «πολεμήσουμε»! Χρησιμοποίησε την απόδειξη που έχεις «…αλλά ποτέ δεν γίνεται» υπέρ σου και δοκίμασε. Προσπάθησε να δοκιμάσεις μόνη σου. Δεν είναι εύκολο να έχεις πάντα κάποιον δίπλα σου. Πίστεψε στη δύναμη που κρύβεις μέσα σου!

Ξεκίνησε αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της κρίσης. Κατέγραψε τα επεισόδια κρίσεις και τις συνοδές σκέψεις , συναισθήματα, σωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές. Κάνε θετικές σκέψεις, «θα περάσει», «ξέρω ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα». Μη βιαστείς να πάρεις γρήγορες αναπνοές. Ανέπνεε αργά και βαθιά, χρησιμοποιώντας το διάφραγμα σου.

Ακόμα και αν δεν βιώνεις κρίσεις πανικού, αλλά ταραχή και έντονο άγχος, εξαιτίας της άγνωστης κατάστασης μην αποφύγεις την καταγραφή. Η επαφή με τις σκέψεις σου, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα λάθη στα οποία υποκύπτεις και να τις αντικαταστήσεις με πιο λειτουργικές. με τη σειρά τους οι λειτουργικές σκέψεις θα επιφέρουν θετικότερα συναισθήματα. Σταδιακά το υπερβολικό άγχος θα υποκύψει.

Για να απεγκλωβιστείς, όμως τελείως από αυτή τη δυσφορική κατάσταση που βιώνεις, πρέπει να διαχειριστείς το φόβο που σου προκαλεί άγνωστο. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, γι’ αυτό μην απογοητευτείς. Αξίζει να προσπαθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, αν αισθάνεσαι έτοιμη, σου συνιστώ να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι πιο εύκολο να παλεύεις, όταν λαμβάνεις ψυχολογική υποστήριξη. Θα είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε βοηθήσει να λύσεις τα δεσμά που σε ταλαιπωρούν, παρέχοντας κατανόηση, ενσυναίσθηση και εξειδικευμένη υποστήριξη.

Το μόνο που μένει είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου «είμαι έτοιμη να σπάσω τους φαύλους κύκλους;»

Αγαπητή Βασιλική, ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν και σύντομα να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Μη ξεχνάς πως είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε, όποτε έχεις ανάγκη.

Στυλιανή Πιτσινή

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Στέλλα Πιτσινή, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια CBT
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com