Η ιστορία μου έχει να κάνει με το θέμα της απόκτησης παιδιού και όταν μάλιστα δεν έρχεται εύκολα.
Το βιώνουμε με το σύζυγό μου εδώ και κάποια χρόνια. Μέχρι να καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει και σε 1 χρόνο και κάτι ακόμη δεν έχω μείνει έγκυος, περάσαμε στο ψάξιμο με εξετάσεις, βρέθηκε ένα μικρό προβληματάκι, το οποίο μπήκαμε στη διαδικασία να το λύσουμε, πέρασε ένα ικανό διάστημα έτσι και στο μεταξύ μας βρήκε και η καραντίνα, όπου όλα λιγάκι “πάγωσαν”. Πιστεύοντας πως λύθηκε το θέμα μας συνεχίσαμε τις προσπάθειες, το βασικότερο πρόβλημα που υπήρχε ωστόσο αν και ήταν αρκετά κοινό, από αυτά που κοιτάζεις πρώτα δεν το παρατήρησε ο ειδικός στον οποίον απευθυνθήκαμε. Είχαμε στην πορεία και μια αποτυχημένη εγκυμοσύνη σε πολύ αρχικό στάδιο, που μετά από τόσο καιρό άκαρπης προσπάθειας μας ενθάρρυνε κάπως, παρά την άσχημη εξέλιξη. Ευτυχώς βρέθηκε κάποιος γυναικολόγος σε μεγάλη πόλη και πιο εξειδικευμένος στις δυσκολίες σύλληψης ο οποίος μας κατηύθυνε σωστά, βελτιώθηκαν πολύ πλέον οι εξετάσεις μας και μας προτείνει να προβούμε αν θέλουμε σε σπερματέγχυση. Είμαστε και σε μία φάση να το προσπαθούμε ακόμη με φυσιολογικές επαφές, μήπως έρθει και έτσι. Το θέμα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια και όσα περάσαμε, οι επαφές έχουν γίνει σαν καταναγκαστικά έργα. Όχι συνολικά, αλλά τις ημέρες κοντά στην ωορρηξία νιώθω πως είναι πιεστικό το να λέω στον σύζυγο μου ουσιαστικά πρέπει να βρεθείς “στη διάθεση” και να κάνουμε σεξ. Σε αυτό ίσως επιβάρυναν την κατάσταση και τα τεστ ωορρηξίας που χρησιμοποιώ και σου λένε ουσιαστικά ότι την ίδια ή επόμενη ημέρα θα γίνει η ωορρηξία. Ποιος είναι ο τρόπος να χαλαρώσουμε; Ίσως να ξεχάσω τις επαφές ντε και καλά εκείνη τη μέρα και την εβδομάδα που πλησιάζει πριν απλά να το πω στο σύζυγο και όποτε και αν υπάρχει η διάθεση χωρίς καταπίεση να έρθουμε σε επαφή; Όποια γενικότερη συμβουλή σχετική με όσα βιώνουμε θα βοηθούσε και εμάς και πιθανόν πολλά ζευγάρια που βλέπω πως δυσκολεύονται εξίσου στην τεκνοποίηση.Από την: Μι.Μη.
Αγαπητή Μι.Μη,
αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες τα συναισθήματα και τον προβληματισμό σου, τα οποία σίγουρα αφορούν και πολλές άλλες γυναίκες.
Το ποσοστό υπογονιμότητας άγνωστης αιτιολογίας στον Δυτικό κόσμο αγγίζει σε ποσοστό το 20%. Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι και το έντονο μακροχρόνιο στρες. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα στρες στις γυναίκες με υπογονιμότητα είναι παρόμοια με αυτά σε γυναίκες που πάσχουν από καρδιοπάθειες ή και καρκίνο. Σε αυτή την κατάσταση η γυναίκα μπορεί να βιώνει άσχημα συναισθήματα όπως ντροπή, στο οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον, απογοήτευση αλλά και ζήλεια όταν βρίσκεται ανάμεσα σε γυναίκες που κυοφορούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπογονιμότητα και το στρες έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Το άγχος επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα την ψυχική κατάσταση και δημιουργεί άγχος. Πολλές φορές η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και κατάθλιψη. Μπορεί να δημιουργήσει δυσβάσταχτες ψυχολογικές καταστάσεις στο ζευγάρι, που ο καθένας το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της ωορρηξίας ακόμα και αναστολή της.
Σημαντικό, λόγω της διατάραξης της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού θα ήταν η συμβολή ειδικού για την κατανόηση των συναισθημάτων και επίλυση των προβλημάτων τους. Στις γυναίκες συναντάται συχνότερα το αίσθημα της απογοήτευσης. Η διαδικασία σύλληψης δεν πρέπει να επηρεάζει καθόλου την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαδικασίας του διαλογισμού, της άσκησης, των συχνών περιπάτων και των ταξιδιών.
Σπάσε το πιο μεγάλο ταμπού και αγάπησε τον εαυτό σου, μην τον ταπεινώνεις και μην τον υποβιβάζεις για ένα γεγονός που δεν έχει επιτυχία αυτό το συγκεκριμένο διάστημα. Χαλάρωσε, δώσε αγάπη πρώτα στον εαυτό σου και μετά στον σύζυγό σου. Η αγάπη για τον εαυτό σου δεν ζηλεύει τους άλλους γιατί ξέρει ότι είσαι μοναδική και δεν είσαι ούτε χειρότερη ούτε καλύτερη από τους άλλους. Είσαι επαρκής, δεν υπολείπεσαι, σου αξίζει να ζεις με χαρά και όχι με μόνιμο άγχος. Είσαι σημαντική και μέσα από τις δυσκολίες σου έρχεται η ευτυχία. Άλλωστε πολλές γυναίκες έμειναν έγκυος φυσιολογικά μετά από την απόκτηση παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μη μπλοκάρεις την σεξουαλική σου ζωή, μη συνδέεις το σεξ με αποτυχία. Τώρα είναι το διάστημα που μπορείς πιο εύκολα να χαρείς την σεξουαλικότητά σου και να την απολαύσεις με τον σύντροφό σου.
Είμαστε δίπλα σου σε ό τι άλλο χρειαστείς.
*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.