Ψtalk: “Θέλω να πάω σε ψυχολόγο αλλά οι γονείς μου δεν το θεωρούν απαραίτητο”

Ψtalk: “Θέλω να πάω σε ψυχολόγο αλλά οι γονείς μου δεν το θεωρούν απαραίτητο”

 Θέλω τόσο πολύ να πάω σε ψυχολόγο, παλεύω καιρό με το σκοτάδι αλλά οι γονείς μου δεν το θεωρούν απαραίτητο, καθώς δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να με πάνε κάπου.

Από την: Μαρία


Μπράβο σου που συνεχίζεις να πιστεύεις πως θα σε βοηθούσε να επισκεφθείς κάποιον ψυχολόγο, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών σου. Πολλές φορές ακόμα και δικοί μας άνθρωποι αδυνατούν να μπουν στη θέση μας και να δουν τα πράγματα όπως τα βλέπουμε εμείς. Πιθανότητα οι γονείς σου να μη μπορούν να αντιληφθούν αυτή σου την ανάγκη και αυτό είναι εντάξει. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα το τι συμβαίνει μέσα μας.

Αρχικά, προτείνω να μιλήσεις στους γονείς σου πολύ συγκεκριμένα για το θέμα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Να τους εξηγήσεις πόσο σημαντικό είναι για εσένα το να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο και να “βγεις” απ’ το σκοτάδι μέσα στο οποίο βρίσκεσαι καιρό απ’ ότι γράφεις. Αν νιώθεις άνετα θα μπορούσες επίσης, να τους δώσεις μία εικόνα του τι περνάς, πόσο καιρό το περνάς, πώς ξεκίνησε όλο αυτό και αν οξύνθηκε από κάποιο άλλο γεγονός. Ίσως αυτό βοηθήσει στο να αντιληφθούν την έντονη ανάγκη σου να μιλήσεις με ειδικό.

Έπειτα, αντιλαμβάνομαι πως το οικονομικό ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά τέτοιου είδους θέματα που αφορούν τη ψυχική μας ευημερία απαιτούν συχνά την εκπλήρωση μιας πολύ βασικής μας ανάγκης, όπως μια αντίστοιχης σωματικής ανάγκης, που θα μας ανάγκαζε να επισκεφθούμε κάποιον γιατρό, προκειμένου να διερευνήσουμε το σύμπτωμα ή την ενόχληση που νιώθουμε. Η ψυχική μας υγεία λοιπόν, είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και θεωρώ πως είναι καλό να σκεφτείς και να τους εξηγήσεις πως η φροντίδα αυτής δεν αποτελεί πολυτέλεια.

Σε περίπτωση που όντως είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθείτε σε κάποιον-α ιδιώτη θεραπευτή-τρια μπορείς να αναζητήσεις θεραπεία σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας κοντά στην περιοχή που διαμένεις. Εκεί, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Επιπλέον, λόγω κορονοϊού παρέχονται κατά διαστήματα  υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και από πολλούς οργανισμούς-εταιρίες χωρίς κανένα κόστος. Θα πρότεινα λοιπόν, να κάνεις μια αναζήτηση στο ίντερνετ και να δεις αν “τρέχει” κάποιο πρόγραμμα αυτό το διάστημα, στο οποίο θα μπορούσες να συμμετάσχεις. Οι συνεδρίες παρέχονται μέσω διαδικτύου σε πολλές περιπτώσεις, οπότε πιθανώς να σε εξυπηρετεί ακόμα και αν διαμένεις σε άλλη πόλη.

Ελπίζω οι παραπάνω ιδέες να φανούν αποτελεσματικές και να ξεκινήσεις σύντομα τη θεραπεία που επιθυμείς! Να είσαι καλά και για ό,τι χρειαστείς μπορείς να μου στείλεις!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories