in

Ψtalk: “Θέλω να ξεφύγω από την οικογένειά μου γιατί μου ασκούν βία”

Απαντά η Στυλιανή Αξή, Ψυχολόγος

Έχω όλη μέρα άγχος με αποτέλεσμα να ζαλίζομαι και να θέλω να κάνω εμετό. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε κάτι. Είμαι φοβισμένο άτομο στη ζωή μου λόγω της οικογένειας μου. Είναι καταπιεστικοί και ασκούν λεκτική και παλαιότερα σωματική βία. Θέλω να ξεφύγω από αυτούς και να φύγω από το σπίτι καθώς είμαι ενήλικη αλλά φοβάμαι μην μου κάνουν κακό τι μπορώ να κάνω για να είμαι ασφαλής ;

Από την: Μαρία


 

Αγαπητή Μαρία,

η κατάσταση που βιώνεις είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα  απαιτεί άμεσο χειρισμό για να ξεφύγεις  από αυτή. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το τεράστιο κουράγιο σου να επικοινωνήσεις αυτό που βιώνεις και να ζητήσεις βοήθεια.

Το παρατεταμένο άγχος που οδηγεί σε ζαλάδες, εμετούς κι έλλειψη συγκέντρωσης, με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο καιρό βιώνεις αυτά τα συμπτώματα. Πώς αντέχεις να ζεις κάθε μέρα με τόσο έντονο φόβο και άγχος που εκδηλώνονται επίσης τόσο έντονα ψυχοσωματικά και με την απειλή της λεκτικής και σωματικής βίας;  Επίσης, αναρωτιέμαι αν έχεις μιλήσει για αυτή την κατάσταση  σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και νιώθεις άνετα να ανοιχτείς, ώστε να ανακουφιστείς έστω και λίγο. Έχει αναγνωρίσει κάποιο συγγενικό ή φιλικό σου πρόσωπο τα σημάδια βίας και έχει προσπαθήσει να σε βοηθήσει;

Η λεκτική και σωματική βία, όπως και κάθε μορφής βία, δεν πρέπει να υφίσταται σε κανένα πλαίσιο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ως μέρος της εύρυθμης λειτουργίας του πλαισίου που αυτές συμβαίνουν. Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω πως η λεκτική και σωματική βία είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο σπίτι σου επανειλημμένα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις φοβισμένη, να θες να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση και να φοβάσαι  να το κάνεις ώστε να είσαι ασφαλής.

Θα σε συμβούλευα η απομάκρυνση από το σπίτι να γίνει με τη βοήθεια ειδικών στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Πέρα από την αστυνομία όπου μπορείς να πάρεις τηλέφωνο για να δηλώσεις την καταγγελία για σωματική και λεκτική βία, υπάρχει η γραμμή “SOS 1900“, για γυναίκες που δέχονται βία. Είναι 24ωρή και λειτουργεί κάθε μέρα (email: sos1900@isotita.gr). Επίσης, μπορείς να τηλεφωνήσεις στα Κέντρα Υποστήριξης “Δίπλα σου”, στο τηλέφωνο 800 1188881, χωρίς χρέωση, ενώ μπορείς να επικοινωνήσεις και με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στο 210.5244657. Οπουδήποτε κι αν απευθυνθείς, θα σε κατευθύνουν πώς να κινηθείς και θα παρέμβουν για να φύγεις με ασφάλεια από το σπίτι σου και να βρεθείς σε ένα χώρο όπου θα νιώθεις ασφάλεια και δεν θα υπάρχει η απειλή της βίας από την οικογένεια σου.

Επιπλέον, θα ήθελα να σου τονίσω πως η βία που σου ασκεί η οικογένειά σου, δεν σε καθορίζει και με αυτό εννοώ, πως δεν πρέπει να σκεφτείς σε καμία περίπτωση πως κάτι που σχετίζεται με εσένα ή με κάποια συμπεριφορά σου, σε κάνει άξια να δέχεσαι βία. Η βία δεν είναι λύση σε κανένα πρόβλημα και είναι κάτι που θα πρέπει να καταγγέλλεται και όχι να αποσιωπάται, ακόμα και αν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Αγαπητή Μαρία, σου εύχομαι ολόψυχα όλη αυτή η επώδυνη κατάσταση που βιώνεις να φτάσει σε ένα τέλος. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ανασφάλεια και πως ανεβαίνεις έναν Γολγοθά. Όμως το να μείνεις στο ίδιο το περιβάλλον που σου ασκείται η σωματική και λεκτική βία, θα σε οδηγήσει να βιώνεις πάλι τα ίδια ψυχοσωματικά συμπτώματα και τις ίδιες ανασφάλειες και φόβους. Το γεγονός πως βρήκες το θάρρος να μιλήσεις για την κατάσταση  που βιώνεις, με κάνει να νιώθω πως μιλάω σε ένα άτομο με τεράστιο κουράγιο και δύναμη ψυχής.

Εύχομαι τα λόγια μου να σου προσφέρουν κάποια βοήθεια και ανακούφιση και σύντομα όλη αυτή η κατάσταση να ανήκει στο παρελθόν. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Επιπτώσεις δυσμενούς οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ψtalk: “Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχασα τον πατέρα μου”