in

Ψtalk: “Θέλω να κάνω μια νέα αρχή αλλά φοβάμαι”

Απαντά η Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος

Είμαι στη φάση της ζωής μου που επιτέλους θέλω την εξέλιξη στη ζωή μου και να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου. Είμαι σε μια δουλειά 4 χρόνια που δε με γεμίζει, βαριέμαι. Aυτό έχω σπουδάσει αλλά τελικά έχω καταλάβει ότι δεν μου ταιριάζει. Θέλω να κάνω μια νέα αρχή αλλά φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω να κάνω στη ζωή μου. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου αλλά φοβάμαι πολύ μην προσπαθήσω πάλι και αποτύχω. Κάθε μέρα που περνάει νιώθω και πιο κενή και να απομακρύνομαι από τον εαυτό μου…

Aπό την: Β.


Αγαπητή Β,

σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας. Διαβάζοντας όσα μας γράφεις καταλαβαίνω πως βρίσκεσαι σε μία πολύ κομβική στιγμή στη ζωή σου και βλέπω τη θέληση αλλά και συγχρόνως το φόβο σου να την αλλάξεις.

Πριν από όλα, θέλω να σταθώ σε αυτό που είπες στην αρχή και να σου πω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι επιζητάς την εξέλιξη στη ζωή σου και στην επαγγελματική σου πορεία, και κυρίως ότι θέλεις να κάνεις πράγματα για εσένα. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που κινητοποιεί τον άνθρωπο και τον παρακινεί στο να δραστηριοποιείται είναι η επιθυμία του να γίνεται καλύτερος και να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.

Το επάγγελμα που επιλέγουμε όπως και η εκπαίδευση που θα ακολουθήσουμε για να είμαστε καταρτισμένοι, αλλά και η επαγγελματική μας πορεία εν γένει, αποτελεί λίγο, πολύ μέρος της ταυτότητάς μας. Είναι λοιπόν πολύ λογικό από τη στιγμή που νιώθεις πως πλέον δεν σε καλύπτει η μέχρι τώρα δουλειά όπως και το αντικείμενο των σπουδών σου να νιώθεις όπως είπες κενή, καθώς η ασχολία σου αυτή δεν σε γεμίζει. Αν μάλιστα το καλοσκεφτούμε, η εργασία καλύπτει το ένα τρίτο της καθημερινότητάς μας όποτε βλέπεις πόσο σημαντικό είναι να αντλούμε ικανοποίηση από αυτή. Πολλοί άνθρωποι που έχουν σπουδάσει πάνω σε ένα αντικείμενο και έχοντας δοκιμάσει να εργαστούν πάνω σε αυτό συνειδητοποιούν στην πορεία πως δεν είναι αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει και κάνουν στροφή στην καριέρα τους ασχέτως της ηλικίας ή της φάσης στην οποία βρίσκονται. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό γιατί αν αναλογιστούμε ότι καλούμαστε να επιλέξουμε το πεδίο των σπουδών μας ως επί το πλείστον κοντά στην ηλικία των 17-18 ετών, υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να δούμε αργότερα  πως δεν είναι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει ουσιαστικά.

Έτσι, καταλαβαίνω τη θέλησή σου για μία νέα αρχή όπως καταλαβαίνω και τον φόβο σου για το εγχείρημα αυτό. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο, η ανασφάλεια να αφήσουμε πίσω μας κάτι σίγουρο και οικείο που δημιουργείται με τη δύναμη της συνήθειας, αλλά και ο φόβος για το άγνωστο και την ενδεχόμενη αποτυχία μάς κάνει να αντιστεκόμαστε και να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην αλλαγή. Ωστόσο, αν την νοηματοδοτήσουμε θετικά και την αντιμετωπίσουμε ως ένα έναυσμα για πρόοδο θα μας οδηγήσει στην εξέλιξη και στην ανάπτυξή μας. Επομένως, αγαπητή Β, προσπάθησε να εστιάσεις στο τώρα και στο συναίσθημα που σου προκαλεί η παρούσα κατάσταση. Παρατηρείς πως η αίσθηση της ανίας που βιώνεις και της απομάκρυνσης από αυτά που θέλεις πραγματικά και από τον ίδιο σου τον εαυτό είναι το σημάδι που χρειάζεσαι και η πυξίδα που θα σε κατευθύνει στις αλλαγές που θέλεις να κάνεις.

Όσον αφορά στην αβεβαιότητα  ως προς αυτό που θέλεις να κάνεις και τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις θα σου πρότεινα, μιας και έχεις κάποια πράγματα όπως είπες στο μυαλό σου, να πάρεις μολύβι και χαρτί. Κάνε μία λίστα με τα πράγματα που πιστεύεις ότι σε ενδιαφέρουν, γράψε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής, όπως και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να τα πετύχεις (μία ενδεχόμενη μετεκπαίδευση αν δεν ανήκει στον τομέα που έχεις εκπαιδευτεί, τυχόν προγράμματα ή/και επιλογές πρακτικής άσκησης που μπορείς να κάνεις ώστε να δοκιμάσεις αυτό που σε ενδιαφέρει, κ.α.), πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις στην κάθε επιλογή. Θα μπορέσεις έτσι να έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών βάσει πάντα των δικών σου ενδιαφερόντων, αλλά και να σκεφτείς τα πιθανά σενάρια. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι προετοιμασμένη και ο φόβος για την αποτυχία θα αμβλυνθεί. Επίσης, μπορείς να καταγράψεις σε μία λίστα τις ικανότητες και επαγγελματικές δεξιότητες που πιστεύεις ότι κατέχεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να αντιστοιχίσεις τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα με τις ικανότητές σου και θα μπορέσεις να επιλέξεις αυτό που θεωρείς πιο κατάλληλο για σένα. Ακόμη, αν έχεις την δυνατότητα και σε ενδιαφέρει θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κάποια δομή που να καλύπτει τα ενδιαφέροντα σου και να δοκιμάσεις για ένα διάστημα εθελοντικά σε κάποιο τομέα ώστε να δεις αν σου ταιριάζει ο εκάστοτε κλάδος. Επίσης, αν νιώθεις ότι δε σε βοηθούν τα παραπάνω, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε να σε βοηθήσει πιο εξατομικευμένα και να βρείτε μαζί το επάγγελμα που να σε ενδιαφέρει και να σου ταιριάζει.

Τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι σε απασχολεί αρκετά το ενδεχόμενο αποτυχίας. Λίγο πολύ όλοι φοβόμαστε την αποτυχία που στην ουσία είναι η μη επίτευξη ενός στόχου που έχουμε θέσει. Παρατήρησα μάλιστα ότι χρησιμοποίησες την λέξη “πάλι”. Από αυτό καταλαβαίνω πως ίσως στο παρελθόν είχες έρθει αντιμέτωπη με μία αποτυχία. Δε θα ήθελα να κάνω υποθέσεις επ’ αυτού, αλλά θέλω να ξέρεις πως οι πρότερές μας εμπειρίες, μαζί με διάφορους άλλους παράγοντες (όπως είναι η τελειομανία ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης, κ.α.), μας οδηγούν στο να φοβόμαστε την αποτυχία και μας εμποδίζουν να ρισκάρουμε και να βγούμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σκεφτείς μόνη σου τι είχε συμβεί τότε, με ποιον τρόπο θεωρείς ότι απέτυχες, τι διαφορετικό θα έκανες τότε γνωρίζοντας τώρα τι συνέβη και πώς σε επηρέασε εκείνη η αποτυχία (τι σκέψεις σου δημιουργήθηκαν και τι συναισθήματα σου προκάλεσε). Όσον αφορά στο τώρα, θα σου πρότεινα να αναλογιστείς (βασιζόμενη αν θέλεις και στη λίστα που σου ανέφερα παραπάνω) τι θα μπορούσε να πάει στραβά από εδώ και πέρα αν επιχειρήσεις την αλλαγή. Πώς ορίζεις εσύ η ίδια την αποτυχία; Τι θα σήμαινε για σένα το να δοκίμαζες κάτι και να αποτύγχανες αν αυτό είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο; Από που πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος για την πιθανή αποτυχία;

Εστιάζοντας στα παραπάνω και κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε σένα ο φόβος θα μπορέσεις πιο εύκολα και συνειδητοποιημένα να τον αντιμετωπίσεις. Προσπάθησε, τέλος αγαπητή Β, να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις και στην θετική πλευρά της αλλαγής με όλα αυτά που έχει να σου προσφέρει και να σε βοηθήσει στο να εξελιχθείς. Και μην ξεχνάς πως πολλές φορές οι αποτυχίες και τα λάθη είναι αυτά που με τα μαθήματα που μας δίνουν μας οδηγούν εντέλει στην επιτυχία.

Ελπίζω να σε βοήθησα και σου εύχομαι να πετύχεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Χαρακτηριστικά των ‘’ψεύτικων’’ ανθρώπων.

Το σύνδρομο του βραστού βατράχου.