in

Ψtalk: “Θέλω να αποδεχτώ τον χωρισμό μου μετά από 5 χρόνια σχέσης”

Aπαντά η Χριστίνα Αντωνίου, Ψυχολόγος

Θέλω να αποδεχτώ τον χωρισμό μου μετά από 5 χρόνια σχέσης και να βρω τη δύναμη να μετακομίσω από το σπίτι που μένουμε μαζί.

Από την:  Σοφία


Αγαπητή Σοφία,

αισθάνομαι από τα όσα γράφεις  ότι η αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για σένα.  Πράγματι, ένας χωρισμός είναι πιθανόν να έχει τα ίδια συναισθήματα με εκείνα που αισθανόμαστε όταν βιώνουμε ένα πένθος.  Άλλωστε και στην μια και στην άλλη περίπτωση, βιώνουμε την απώλεια ενός αγαπημένου μας ανθρώπου από τη ζωή μας.  Θα ήταν πολύ εύκολο να έχουμε έναν οδηγό που να ταιριάζει σε όλους, έτσι ώστε σε τέτοιες καταστάσεις να ανατρέχουμε σε αυτόν και να ακολουθούμε τα βήματα που μας δίνει και κάπως μαγικά να εξαφανίζεται το αίσθημα του ψυχικού πόνου και της θλίψης που βιώνουμε.  Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Σε έναν χωρισμό, οι άνθρωποι φαίνεται ότι περνάμε από διάφορα στάδια, όπως εκείνα της άρνησης, του θυμού, της θλίψης, της διαπραγμάτευσης και της αποδοχής της νέας συνθήκης της ζωής μας.  Φυσικά, δεν περνάμε όλοι με την ίδια σειρά και τρόπο τα στάδια αυτά καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως η προσωπικότητά μας, οι γενικότερες συνθήκες ζωής μας, η σχέση που είχαμε με αυτόν τον άνθρωπο κ.α. Έτσι, θα σου πρότεινα να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου έτσι ώστε να επεξεργαστείς τον χωρισμό και τελικά να αποδεχτείς την κατάσταση.  Ο μόνος  που ξέρει καλύτερα τι είναι αυτό που χρειάζεσαι είσαι εσύ, γι’ αυτό και εγώ θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να αφουγκραστείς τις ανάγκες που σου αναδύονται αυτό το διάστημα, χωρίς να τις κρίνεις.  Για παράδειγμα, ίσως έχεις την ανάγκη να βγεις με φίλες αλλά ίσως να νιώθεις ότι δεν θέλεις να δεις κανέναν.  Σε τέτοιες περιπτώσεις, να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν λάθος και σωστές κινήσεις, αρκεί αυτό που κάνουμε να είναι αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε.  Συμβαίνει συχνά, σε έναν χωρισμό το κοινωνικό μας περιβάλλον να μας προτρέπει να προχωρήσουμε τη ζωή μας, να το αφήσουμε πίσω μας, να τον/την ξεχάσουμε.  Σαφώς, είναι φράσεις που εκφράζονται για να δείξουν ότι μας νοιάζονται, ωστόσο πιστεύω ότι μας ωθούν σε βεβιασμένες κινήσεις, με αποτέλεσμα να προχωράμε σε επόμενη σχέση, χωρίς να έχουμε επεξεργαστεί τι ακριβώς συνέβη και πώς ακριβώς νιώσαμε με τον χωρισμό.  Αυτό πιστεύω ίσως να σε βοηθήσει να αποδεχτείς το χωρισμό σου, όπως λες.

Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι βιώνεις μια μεταβατική περίοδο, όπου από την μια χρειάζεται να αποδεχτείς τον χωρισμό και από την άλλη να πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις σε άλλο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Εάν καταλαβαίνω σωστά, το σπίτι το οποίο μένεις τώρα είναι το σπίτι το οποίο έμενες με τον/την πρώην σύντροφό σου.  Πράγματι, μοιάζει πιο δύσκολο να επεξεργαστούμε έναν χωρισμό, όταν ο ίδιος ο χώρος στον οποίο συνεχίζουμε να μένουμε, μας θυμίζει το πρόσωπο αυτό και τις στιγμές που έχουμε περάσει μαζί του.  Η ίδια η διαδικασία της αναζήτησης νέου σπιτιού και της μετακόμισης, ίσως αποτελέσει ένα αίσθημα μιας καινούργιας αρχής και έτσι τελικά, να δημιουργηθεί χώρος για νέες εμπειρίες και αναμνήσεις στη ζωή σου.  Πώς σου ακούγεται αυτό;

Εύχομαι να βρήκες τα λόγια μου βοηθητικά.

Είμαστε στη διάθεση σου, αν το ξαναχρειαστείς.

What do you think?

14 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Έχω γίνει η Miss Στεναχώρια!”

Ψtalk: “Δεν έχω το θάρρος να ρωτήσω τον σύντροφό μου αν με απατάει”