Ψtalk: “Θέλω να γνωρίσω τον εαυτό μου!”

Ψtalk: “Θέλω να γνωρίσω τον εαυτό μου!”

Κουράστηκα. Είμαι 24 και δεν έχω ζήσει ποτέ μόνη. Ζω με τους γονείς και την έφηβη αδερφή μου ανέκαθεν. Σπούδασα στην Αθήνα κι διέμενα μόνιμα στη Σαλαμίνα, όπως μέχρι σήμερα. Ζήτησα βοήθεια απο τους γονείς μου όταν ένιωσα την ανάγκη να μείνω μόνη μου ως φοιτήτρια, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να μου παρέχουν οικονομική στήριξη. Η part-time εργασία μου σε κέντρο ξένων γλωσσών απο το δεύτερο έτος δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αν ήθελα να μείνω μόνη στην Αθήνα. Έχω πλέον ολοκληρώσει της σπουδές μου, κάνω με δικά μου έξοδα τα πάντα, περιλαμβανομένων των επιμορφώσεων που παρακολουθώ. Δεν αντέχω να είμαι βάρος. Αν ακολουθώ τις συνήθειες που θέλουν οι άλλοι, καταπιέζομαι( κι όμως αυτο κάνω!). Αν ακολουθώ τις συνήθειες που εγώ προτιμώ-όπως το να κάνω μπάνιο στις 12 μετά απο μια κουραστική μέρα δουλειάς- γίνομαι βάρος κι ενοχλώ τους υπόλοιπους. Έχω ανάγκη να κάνω το επόμενο βήμα. Να με γνωρίσω χωρίς την επιρροή της μητέρας ή του πατέρα. Νιώθω την ψυχή μου βαριά. Και άγνωστη πολλές φορές. Δεν με ξέρω. Έχω ανάγκη να με γνωρίσω. Τρελαίνομαι. Προσπαθώ να με “βρω” και με χάνω όλο και πιο πολύ.

Από τον/την: Λία


Αγαπημένη μου Λία,

Από τον τρόπο που γράφεις αντιλαμβάνομαι την κούραση και την ανάγκη σου να προχωρήσεις παρακάτω στη ζωή σου. Η αλήθεια είναι πως όντως δεν έχεις περάσει εύκολα. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι ένας πολύ αγχωτικός παράγοντας και μπορεί να σταθεί ως ένα γερό εμπόδιο στην εξέλιξη και την αυτονομία των νέων, όπως εμείς. Το να μείνεις μόνη σου αισθάνομαι πως αφενός είναι ένα απωθημένο σου, καθώς δε το έχεις βιώσει ποτέ ως τώρα όσο διακαώς κι αν το ήθελες, και πως αφετέρου είναι μία διαφυγή και ένας δρόμος. Ένας δρόμος που θα σε οδηγήσει στον εαυτό σου και στην εξέλιξή σου. Μένοντας στη Σαλαμίνα, μένεις στην παλιά Λία. Στη μικρή Λία που βρίσκεται ακόμα υπό την επιρροή των γονέων, που δεν έχει διαμορφώσει μία σταθερή ταυτότητα, που αισθάνεται βάρος και δεν έχει ακόμα συναντήσει τον εαυτό της.

Αυτό το οποίο χρειάζεσαι, αν σε κατάλαβα σωστά, είναι να αυτονομηθείς ψυχικά αλλά και χωρικά από την οικογένειά σου. Ήδη κάνεις τεράστια προσπάθεια δουλεύοντας και προσπαθώντας να βελτιώσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες, πληρώνοντας μόνη σου τα σεμινάρια που κάνεις. Για να μπορέσεις να αυτονομηθείς χωρικά, λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να διευθετηθεί ο οικονομικός παράγοντας. Χρειάζεται δηλαδή να μπεις με θάρρος στη δράση και να κάνεις ένα πλάνο για το που θα ήθελες και που μπορείς να μετακομίσεις. Έπειτα, να κρατήσεις κάποια χρήματα από τη δουλειά σου στην άκρη, ώστε όπου κι αν πας να μπορείς να μείνεις ένα διάστημα μέχρι να βρεις δουλειά. Δε γνωρίζω ποιο είναι το επάγγελμά σου, σου προτείνω όμως να ενημερωθείς πλήρως για το που μπορείς να εργαστείς, για την αγορά εργασίας και για τις επιλογές που έχεις. Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι να επιλέγουμε.

Αναφέρεις, ακόμη, ότι δεν αντέχεις να είσαι βάρος. Θα ήθελα να σου πω το εξής: Μία οικογένεια είναι ένα ολόκληρο σύστημα, μέσα στο οποίο ο καθένας ξέρει τον άλλον πολύ καλά και ο καθένας έχει έναν ρόλο. Μέσα στην οικογένεια, επίσης, διαμορφώνονται κανόνες που δεν είναι ίδιοι με καμίας άλλης. Η οικογένεια, ως σύστημα, «θέλει» να παραμένει σταθερή και οι κανόνες που υπάρχουν να μένουν ακέραιοι και να τηρούνται, ώστε να διατηρείται σταθερή και συνεκτική. Η οπτική που θέλω να σου δώσω, λοιπόν, είναι ότι δεν είσαι βάρος επειδή θέλεις να διαμορφώσεις τους δικούς σου κανόνες, αλλά είναι η δυναμική της οικογένειας ως «όλον» που σε τραβά πίσω ώστε να μην αλλάξει η κανονικότητα. Είναι πολύ λογικό να θέλεις να ακολουθείς τις δικές σου συνήθειες και, ώσπου να αυτονομηθείς χωρικά, θα ήταν καλό με όμορφο τρόπο να το επικοινωνείς στην οικογένειά σου, εξηγώντας τη θέση σου και την αλήθεια σου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από αυτή την περιέργεια να σε γνωρίσεις, να σε συναντήσεις, να σε εξερευνήσεις και να σε εξελίξεις πέρα από αυτό που έχεις συνηθίσει να είσαι. Πρόκειται για τη λεγόμενη τάση αυτοπραγμάτωσης, την έμφυτη τάση που έχουμε όλοι να φτάσουμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Έχεις το δικαίωμα και την ελευθερία να αλλάξεις, να δημιουργήσεις το μέλλον σου, να γίνεις το άτομο που θέλεις να είσαι, να επιλέξεις πως θα ζήσεις και να δημιουργήσεις τη δική σου πραγματικότητα. Ο δρόμος προς την αυτογνωσία μας είναι μεγάλος και γεμάτος εκπλήξεις. Είναι ένας δρόμος παράλληλος με τη ζωή μας, καθώς όσο ζούμε τόσο μας γνωρίζουμε.

Μία φιλική συμβουλή από μένα είναι να διαθέτεις ένα μέρος των χρημάτων σου σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, τις οποίες θα ξεκινήσεις με έναν ψυχολόγο που θα νιώσεις ότι εμπιστεύεσαι και ότι είσαι ασφαλής. Ο λόγος που σου το προτείνω είναι αρχικά επειδή χρειάζεσαι υποστήριξη στο μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή στη ζωή σου κι έπειτα επειδή μέσα από το θεραπευτικό σου ταξίδι θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, θα μάθεις να τιμάς τα όρια και τις επιλογές σου και θα αλλάξεις προς αυτό που (θέλεις να) είσαι πραγματικά.

Φιλικά

Θεοδώρα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories