in

Ψtalk: “Τελευταία κοιμάμαι με δυσκολία εξαιτίας κάποιων θρίλερ που παρακολούθησα”

Aπαντά η Στυλιανή Αξή, Ψυχολόγος

Xαίρετε! Μπορεί το πρόβλημά μου να ακουστεί κάπως χαζό, αφού μοιάζει περισσότερο με πρόβλημα 10χρονου παρά 16χρονης. Παρόλα αυτά, έχω ανάγκη να μιλήσω σε κάποιο. Εδώ και αρκετές μέρες κοιμάμαι με δυσκολία, κοιμάμαι πολύ αργά π.χ. στις 4-5 τα ξημερώματα κι αυτό είναι επειδή έχω δει δύο θρίλερ τα οποία με έχουν στοιχειώσει. Μικρότερη αντιμετώπιζα παρόμοια προβλήματα φοβίας αλλά μεγαλώνοντας το ξεπέρασα. Με αγχώνει το γεγονός ότι επέστρεψαν αυτοί οι φόβοι και τα άγχη. Δεν ξέρω τι να κάνω. Αποφεύγω να δω κάποια ταινία που να με τρομάζει αλλά πλέον φοβάμαι με το οτιδήποτε. Ας μην ξεχάσω να πω πως τα βραδιά, για να μη νιώθω μόνη, απασχολούμαι με το κινητό μου. Νιώθω πως είναι σαν ένας ζωντανός φίλος. Μπαίνω στο ίνσταγκραμ, σερφάρω στο ίντερνετ, στο youtube και ομολογώ πως με ενοχλεί αυτό, διότι δε θέλω να είμαι εθισμένη στο κινητό μου και να μη μπορώ να το αποχωριστώ. Θέλω να είναι έξω από το δωμάτιό μου, απενεργοποιημένο, ενώ εγώ θέλω να διαβάζω ένα βιβλίο πριν πάω για ύπνο και να κοιμάμαι ήσυχα. Χρειάζομαι μια συμβουλή, μια βοήθεια. Ιδιαίτερα τώρα που θα ξεκινήσουν τα σχολεία, θα έχω ανάγκη έναν καλό ύπνο. Ευχαριστώ.

Από την: Ελευθερία


Αγαπητή Ελευθερία,

θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες μαζί μας κάτι που σε δυσκολεύει και με αυτό τον τρόπο διεκδίκησες την ευκαιρία να δώσεις χώρο σε αυτό που σε προβληματίζει. Αρχικά θα ήθελα να σου τονίζω πως δεν υπάρχει χαζό πρόβλημα. Κάτι που σε δυσκολεύει, σε κάνει να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα κι επιδρά στην καθημερινότητά σου, ακόμα κι αν νιώθεις πως κανείς δεν το καταλαβαίνει ή το θεωρεί κάτι απλό κι ασήμαντο, αυτό δεν μειώνει την σημαντικότητά του για εσένα ούτε το καθιστά χαζό.

Τα θρίλερ σίγουρα πολλές φορές τρομάζουν αυτούς που τα βλέπουν και τους οδηγούν σε αϋπνίες. Όμως το να έχεις να κοιμηθείς πολλές μέρες λόγω των θρίλερ που έχεις δει με κάνει να αναρωτηθώ μήπως στα θρίλερ αυτά είδες κάτι  τραυματικό που να έχεις βιώσει κι εσύ στο παρελθόν. Μήπως σου ξυπνάνε μνήμες από κάτι που εσύ βιώνεις ή βίωνες στο παρελθόν, δυσάρεστα συναισθήματα ή από κάτι που και παλιότερα σου δημιουργούσε φοβίες; Φοβάσαι ότι κάτι που συμβαίνει στο θρίλερ ίσως συμβεί σε εσένα ή σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο; Θα σου πρότεινα να αναλογιστείς τα ερωτήματα αυτά.

Είναι πολύ ευτυχές το γεγονός πως παρόλο που και παλαιότερα είχες φοβίες, κινητοποιήθηκες για να της αντιμετωπίσεις. Δείχνει πως είσαι ένα άτομο που νοιάζεσαι να φροντίσεις τις ανάγκες σου.  Επίσης είναι πολύ όμορφο  που αναφέρεις πως θες να αφήνεις το κινητό σου, να διαβάζεις ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς και να μην είσαι εθισμένη σε αυτό. Θα σου σύστηνα αν ήδη δεν το έχεις κάνει να μιλήσεις σε κάποιο κοντινό σου άτομο που εμπιστεύεσαι για τους φόβους και τα άγχη  που επανεμφανίστηκαν. Κατευθείαν θα νιώσεις ένα βάρος να φεύγει από την πλάτη σου και ίσως και από την πρώτη φορά που θα μιλήσεις να κοιμηθείς έστω και λίγο καλύτερα.

Παράλληλα, θα σου πρότεινα να κρατήσεις το κινητό σου για παρέα εφόσον αυτό είναι κάτι που σε βοηθάει να κοιμηθείς αλλά σταδιακά να μειώνεις την ώρα που το έχεις  και να παίρνεις το βιβλίο σου. Σιγά σιγά να μειώνεις το κινητό και να αυξάνεις το διάβασμα μέχρι να εξαλείψεις το χρόνο που κάθεσαι στο κινητό. Ξεκίνα από μια σελίδα, μετά κάνε τες δύο και ούτω καθεξής.

Αν οι φοβίες και οι αϋπνίες σου επιμένουν, θα σου σύστηνα να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Θα μπορέσεις να μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε προβληματίζει και σε δυσκολεύει σε ένα πλαίσιο απόλυτης ασφάλειας. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να σε ακούσει και να καταλάβει και όχι να σε κρίνει.

Αγαπητή Ελευθερία, δεν μπορώ παρά να εκτιμήσω τη δύναμή σου να ανοιχτείς παρόλο που αναφέρεις το πρόβλημα σου ως χαζό και να προσπαθήσεις να βρεις μια λύση σε αυτό που βιώνεις και σε δυσκολεύει. Θεωρώ πως όπως και στο παρελθόν είχες φοβίες και κατάφερες να τις ξεπεράσεις έτσι και τώρα, και σαν μεγαλύτερη, μπορείς εξίσου να βοηθήσεις τον εαυτό σου να βγει από αυτή την κατάσταση. Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου τονίσω, πως το γεγονός πως επανεμφανίστηκαν οι φοβίες που είχες στο παρελθόν δεν πρέπει να εκληφθεί εκ μέρους σου σε καμία περίπτωση ως προσωπική αποτυχία. Όλοι έχουμε δυσκολίες που μπορεί να έχουμε αντιμετωπίσει και παρόλα αυτά να ξαναεμφανιστούν.

Ελπίζω οι σκέψεις μου να σου φανούν βοηθητικές. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

14 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η ανασφάλεια για το σώμα μου με οδήγησε στη βουλιμία”

Ψtalk: “Έχω εμμονή με τις ερωτικές μου σχέσεις γιατί φοβάμαι ότι θα τις χάσω”