Ψtalk: “Tα παραπάνω κιλά με εμποδίζουν να αγαπήσω τον εαυτό μου”

Ψtalk: “Tα παραπάνω κιλά με εμποδίζουν να αγαπήσω τον εαυτό μου”

Η μητέρα μου μου έχει δημιουργήσει κόμπλεξ για το σώμα μου. Τα παραπάνω κιλά που εχω με εμποδίζουν να αγαπήσω τον εαυτό μου. Δυστυχώς η μητέρα μου ασκεί λεκτική βία τόσο σε μένα όσο και στη μικρότερη αδερφή μου για τα κιλά μας. Πίστευα ότι δεν με άγγιζε και μου περνούσε αδιάφορο, καθώς πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος οφείλει να τα πάει καλά με τον εαυτό του και να τον άγαπα, αλλά κατέληξα ότι τελικά με επηρεάζει σημαντικά.

Από την: Λυδία


Γεια σου Λυδία,

Διάβασα προσεκτικά αυτά που μοιράζεσαι. Αρχικά θέλω να σου πω ότι είναι πολύ σημαντικό που έχεις εντοπίσει και αναγνωρίζεις την επίδραση που έχει πάνω σου αυτή η κατάσταση.

Παρόλο που θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες, μπορώ να πω από αυτά που μοιράζεσαι, ότι αυτό που βιώνεις είναι βαρύ και δύσκολο. Πονάει πολύ όταν ο γονιός μας και ειδικά η μητέρα μας, μας απορρίπτει ή ασκεί οποιαδήποτε βία εναντίον μας. Αυτό που χρειαζόμαστε από τους γονείς κι ίσως είναι και το μόνο που τα εμπεριέχει όλα είναι αποδοχή. Θέλουμε -ανεξάρτητα από την ηλικία μας- να μας αποδέχονται όπως είμαστε, και γι αυτό που είμαστε.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει, είναι δύσκολο. Η μη αποδοχή από τους γονείς ή η απόρριψη αφήνει μέσα μας πληγές και τραύματα που μας βασανίζουν. Με τον καιρό, οι φωνές των γονιών μας γίνονται δικές μας εσωτερικές φωνές και καταλήγουμε να απορρίπτουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Αυτό που βλέπω σε σένα είναι ότι έχεις αναπτύξει και μία άλλη δική σου φωνή, αυτή που λέει ότι όλα αυτά δεν είναι σωστά, αυτή που πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος οφείλει να τα πάει καλά με τον εαυτό του, αυτή η φωνή που σου λέει να σε αγαπάς όπως είσαι. Φαίνεται ότι είναι μία αντίθετη και μαλακή γεμάτη αγάπη φωνή, που πάει αντίθετα σε αυτές της μητέρας σου. Μπορεί να μην είναι πολύ δυνατή, μπορεί να ψιθυρίζει ή να μιλάει σιγανά αλλά υπάρχει και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δοκίμασε να την ακούς περισσότερο και να της δίνεις περισσότερη αξία. Είναι η πλευρά του εαυτού σου που σε αποδέχεται όπως είσαι.

Τα παραπάνω κιλά σου σε δυσκολεύουν επειδή δεν υπάρχει αποδοχή. Είναι πολύ συχνό για τους ανθρώπους που έχουν παραπάνω κιλά να εστιάζουν εκεί και να μάχονται ενάντια στον εαυτό τους με αυτό-απόρριψη και σκληρότητα, με αυστηρότητα και κατηγόριες για τα κιλά ή για το σώμα. Επηρεάζει πολύ και η κοινωνία και τα στερεότυπα.

Είναι σημαντικό αντί να σε κατηγορείς να δοκιμάσεις να σε καταλάβεις περισσότερο. Έχεις όντως κιλά που σε δυσκολεύουν πρακτικά; Αν σε δεις απ’ έξω με τη ματιά ενός τρίτου πως σου φαίνεσαι; Αν δεν σου αρέσει το σώμα σου, γιατί δεν σου αρέσει; Είναι οι λόγοι προσωπικοί ή ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των άλλων και της κοινωνίας;

Είναι πολύ συχνό να μην μας αρέσει το σώμα μας επειδή νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο ψιλές, πιο λεπτές, πιο καμπυλωτές ή λιγότερο, επειδή αυτό προβάλλεται πάρα πολύ. Δοκίμασε να τα παρατηρήσεις όλα αυτά πως λειτουργούν μέσα σου.

Επίσης, τις περισσότερες φορές, τα κιλά είναι ένα σύμπτωμα και κάτι εξυπηρετούν, συνδέονται με μία ψυχική μας λειτουργία που κάτι εξυπηρετεί την δεδομένη περίοδο.

Τέλος θέλω να σου πω ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά χωρίς αποδοχή. Τα πράγματα αλλάζουν ουσιαστικά και με νόημα μέσα από την αποδοχή και την κατανόηση.

Είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός που οδηγεί στην αυτοεκτίμηση και τη αυτογνωσία αλλά κάνει τη ζωή μας πλουσιότερη. Γι αυτό ίσως να είχε νόημα να ζητήσεις βοήθεια συστηματική από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορείς να βρεις τρόπους να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου και να τον συνοδεύεις με αγάπη και κατανόηση.

Εύχομαι καλή συνέχεια και να βρεις τα δικά σου προσωπικά πατήματα μέσα στη ζωή!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories