Ψtalk: “Τα γεγονότα γυναικοκτονιών με έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά”
Ψtalk: “Τα γεγονότα γυναικοκτονιών με έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά”

Ψtalk: “Τα γεγονότα γυναικοκτονιών με έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά”

Γεια σας! Το τελευταίο καιρό βλέποντας αυτά που συμβαίνουν στην τηλεόραση
με τις γυναικοκτονίες με έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά και αυτό με εμποδίζει στις σχέσεις. Πώς μπορώ να διαχειριστώ αυτόν τον φόβο;

Από την: Εύα


Αγαπητή Εύα,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για το μοίρασμα σου. Υπάρχουν πολλά δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και για τα οποία η δυνατότητα πληροφόρησης έχει αυξηθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεγονότα που μας στεναχωρούν, μας θυμώνουν, μας τρομάζουν, μας προβληματίζουν. Και ενώ υπάρχουν κάποια πράγματα σχετικά με τα γεγονότα αυτά που δεν άπτονται του δικού μας χειρισμού, είναι σαφώς ελπιδοφόρο ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς σε σχέση με αυτά που μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά διατηρώντας αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Το να επικοινωνούμε το συναίσθημά μας γύρω από αυτά, όπως πολύ σωστά εσύ πράττεις, είναι μία τέτοια κίνηση.

Χαρακτηρίζεις την ανησυχία σου αυτή ως φόβο και αναρωτιέσαι πώς θα τον διαχειριστείς. Αναφέρεις ότι σε εμποδίζει στις σχέσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι βρίσκεσαι  σε μία φάση όπου έχεις αναγνωρίσει τη δυσκολία που σου προκαλεί ο φόβος αυτός στην καθημερινότητα σου και επιθυμείς  να σταματήσει να συμβαίνει. Έχεις  δηλαδή στραφεί προς την λύση και τη βελτίωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για σένα αφού αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η βελτίωση αυτή να επέλθει. Αυτό που θα μπορούσες επιπλέον να σκεφτείς είναι σε ποιο στάδιο της σχέσης έχεις παρατηρήσει ότι ο φόβος αυτός σε εμποδίζει. Έχει να κάνει με την πρώτη φάση της, δηλαδή με την αρχική προσέγγιση ή την ιδέα αυτής; Σχετίζεται μήπως με τη δέσμευση και τη συνύπαρξη; Έχεις γνωρίσει πρόσφατα κάποιον άνθρωπο που σου κέντρισε το ενδιαφέρον και αν ναι από ποιο σημείο της γνωριμίας και έπειτα αισθάνθηκες ότι ο φόβος σου αυτός σε εμποδίζει να προχωρήσεις;

Γενικά, οι φόβοι, συμβαίνει συχνά να εμποδίζουν την λειτουργικότητα ενός ατόμου στην καθημερινότητά του και κάποια πράγματα τα οποία για κάποιους, ή/και για τους ίδιους σε προγενέστερη φάση, θεωρούνται ή θεωρούνταν δεδομένα, να φαντάζουν ακατόρθωτα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας βοηθούν τα άτομα αυτά να μιλήσουν για τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίσουν τα πιθανές αιτίες που πυροδοτούν τον φόβο, να μειώσουν το άγχος, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους, να αναδομήσουν τις σχέσεις τους  και τελικά να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους  και τον τρόπο που τη διαχειρίζονται όχι μόνο σε σχέση με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά συνολικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι  οι σχέσεις μας επηρεάζουν και άλλους τομείς της ζωής μας όπως και ότι οι τομείς αυτοί αντανακλούν στις σχέσεις μας. Φροντίζοντας για τις σχέσεις μας, φροντίζουμε για την ευημερία μας σε όλα τα επίπεδα. Και είναι πολύ θετικό το ότι βρίσκεσαι ήδη σε αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζω τα λόγια μου να ήταν βοηθητικά. Παραμένουμε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories