in

Ψtalk:”Tα έχω όλα, όμως δεν έχω τίποτα!”

Απαντά η Στυλιανή Πιτσινή, Ψυχολόγος

Δεν βρίσκω δουλειά. Όπου και να πήγα δεν με επέλεξε κανένας. Νιώθω πως κάτι πάει λάθος με εμένα και για αυτό δεν με διαλέγουν. Νιώθω άσχημη και ας ξεκίνησα το γυμναστήριο γιατί νόμιζα πως θα αλλάξω. Τρώω!!!! Δεν έχω χρήματα, για να αγοράσω ένα ρούχο περιμένω μήνες και το σκέφτομαι 100 φορές! Έχω μια καινοτόμα ιδέα για να ξεκινήσω μια δική μου επιχείρηση με πολύ μικρό κόστος αλλά δεν έχω χρήματα. Σπούδασα όμως, το πτυχίο μου δεν πιάνει μία, λυπάμαι τον εαυτό μου. Θέλω να κάνω τόσα πράγματα και δεν μπορώ, κουράστηκα. Δεν μου ταιριάζει ο σύντροφός μου, δεν έχω καμία σχέση με την οικογένεια μου πια! Τα έχω όλα όμως δεν έχω και τίποτα!!!!! Με συγχωρείτε για το κατεβατό!

Από την: Μάρα


Αγαπητή Μάρα,

Χαίρομαι πολύ που μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνεις βρήκες τη δύναμη να εκμυστηρευτείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Ανοίγεις μια νέα πόρτα, αναζητώντας βοήθεια και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Ωστόσο, αν αντιλαμβάνομαι σωστά διαβάζοντας το μήνυμα σου, αυτό που αποζητάς είναι η υποστήριξη.

«Τα έχω όλα, όμως δεν έχω τίποτα!» Έχω μία στέγη και ένα κρεβάτι να κοιμηθώ, έχω φαγητό στο πιάτο μου, ρούχα για να κοιμηθώ, όμως…. όμως κάτι μου λείπει. Δεν γελάω, δεν νιώθω χαρά, δεν είμαι ευτυχισμένη.

Η ζωή είναι σαν ένα άδειο βιβλίο, όπου με το πέρας κάθε ημέρας γεμίζει λέξεις, φράσεις, εικόνες, συναισθήματα. Όσο και να προσπαθούμε να μάθουμε το τέλος της ιστορίας, δεν πρόκειται να μας φανερωθεί. Κάθε μέρα, κάθε σελίδα είναι καινούρια, άγνωστη.  Γι’ αυτό η ζωή είναι δύσκολη. Η άγνοια είναι το μεγαλύτερο εμπόδιό μας. Στην προσπάθειά μας να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, εμφανίζεται αυτό το εμπόδιο και όλα έρχονται «τούμπα».

Η ενήλικη ζωή είναι γεμάτη ευθύνες. Συνήθως, πρώτο μέλημα μας είναι η εύρεση εργασίας, πράγμα φυσιολογικό, καθώς χρειαζόμαστε ένα εισόδημα για τα προς τα ζην. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις δουλειά, ιδίως σε μία χώρα με αρκετές οικονομικές δυσκολίες και αρκετά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πόσοι από εμάς δεν έχουν ακούσει έστω μία φορά «Διάβασε να σπουδάσεις και να βρεις δουλειά» ;Το πτυχίο σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλό προσόν, κυρίως όταν αναζητούμε εργασία πάνω στον τομέα σπουδών μας.  Μας προσφέρει περαιτέρω γνώσεις, εμπειρία και καλύτερη κατάρτιση. Ανοίγει κάποιες πόρτες εργασίας. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει πάντα. Τα πτυχία δεν συνάδουν πάντα με την αγορά εργασίας, το πτυχίο μας δεν ανταποκρίνεται στις κενές θέσεις εργασίας, αυτές οι κενές θέσεις δεν είναι του ενδιαφέροντος μας. Δεν πρόκειται για δικό μας λάθος και σίγουρα «δεν πάει κάτι λάθος με εσένα». Απλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι θέσεις εργασίας λιγοστές. Το πιο εύκολο είναι να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, το «τέλειο θύμα».

Αυτή τη φορά ας προσπαθήσουμε να μη πέσουμε στην παγίδα! Είναι πολύ θετικό που ξεκίνησες γυμναστική. Δεν συμβάλλει μόνο στην καλή σωματική υγεία και στη διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά παράλληλα, αποφορτίζει και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Το φαγητό από την άλλη, σε περιόδους πίεσης μετατρέπεται σε «φάρμακο». Στην πραγματικότητα, με κάποια υπερβολή, είναι «εχθρός μας». Φρόντισε να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και Ω3 λιπαρά, όπου συμβάλλουν στην καλή διάθεση και κατά συνέπεια στην καλύτερη ψυχολογία. Έχοντας καλή ψυχολογία, έχεις περισσότερη όρεξη να προσπαθήσεις, να δοκιμάσεις, και που ξέρεις, ίσως πετύχεις. Σπάσε τώρα τον φαύλο κύκλο που σε ρίχνει στη μιζέρια και ξεκίνα βήμα βήμα να πραγματοποιείς τα όνειρά σου.

Μην απογοητεύεσαι! Και θα με ρωτήσεις πώς γίνεται να μην απογοητευτώ, έπειτα από τόσες ματαιώσεις; Είναι δύσκολο, το ξέρω, όμως μη χάνεις τις ελπίδες σου. Αν σταματήσεις, σίγουρα δεν θα βρεις εργασία, αν όμως συνεχίσεις να προσπαθείς κάτι θα βρεις. Μέχρι πότε; Έως ότου… Μη λυπάσαι τον εαυτό σου, αλλά πίστεψε σε εκείνον και βοήθησε τον να πετύχει τα όνειρα του.

Άραγε ποια είναι τα όνειρα σου; Τι είδους εργασία θέλεις να κάνεις; Τι επιχείρηση σκέφτεσαι να ιδρύσεις; Πέρα από το οικονομικό κομμάτι έχεις σκεφτεί τι χρειάζεσαι για την επιχείρησή σου; Από την ιδέα μέχρι το ίδρυση μεσολαβούν πάρα πολλά στάδια, πέρα από το budget. Πάρε χαρτί και μολύβι και δώσε εικόνα στην καινοτόμο ιδέα σου. Οι σπουδές σου συνάδουν με τα ενδιαφέροντα σου; Αν όχι, μη φοβηθείς ένα νέο ξεκίνημα. Έχεις σκεφτεί μήπως περιορίζεις εσύ τον εαυτό σου; Για αρχή φτιάξε μία λίστα με επαγγέλματα που σου ταιριάζουν, σου αρέσουν, στα οποία βλέπεις τον εαυτό σου μελλοντικά. Τι προσόντα χρειάζεσαι για αυτά;

Είναι λογικό να νιώθεις κουρασμένη, αλλά είμαι σίγουρη πως μπορείς να κάνεις πολλά ακόμα πράγματα, απλά ακόμα δεν το γνωρίζεις. Κάνε ένα break! Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και τα θέλω σου και κλείσε για λίγο την πόρτα στα προβλήματα. Ασχολήσου με μια δραστηριότητα που σου αρέσει, κάνε πράγματα που σε χαλαρώνουν, βγες με φίλους.

Φαντάζομαι πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις με τα επαγγελματικά σου, έχουν επηρεάσει και τη σχέση σου. Είναι δεδομένο πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ταιριάζουμε απόλυτα με το σύντροφο μας. Είμαστε διαφορετικοί και αυτές οι διαφορές κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας, μας προσελκύουν. Ερωτευόμαστε, αγαπάμε, δενόμαστε. Κάθε σχέση όμως απαιτεί σεβασμό και αποδοχή. Αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε «τον άνθρωπο μας», να τον «φτιάξουμε» όπως εμείς θέλουμε, τότε δεν είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι. Βέβαια, δεν έχουν όλες οι σχέσεις happy end! Όταν μία σχέση έχει κάνει τον κύκλο της, είναι απολύτως αποδεκτό και λογικό να φύγουμε. Όταν δεν είμαστε ευτυχισμένοι, όταν υπάρχουν διαφωνίες, εντάσεις ή ακόμα και βία, όταν τα πιστεύω και οι αξίες της ζωής δεν βρίσκονται παράλληλα αλλά αντίθετα, είναι η ώρα να τραβήξουμε διαφορετική πορεία. Αν όσα σας χωρίζουν με το σύντροφο σου είναι ανυπέρβλητα, μη διστάσεις να προχωρήσεις χωρίς εκείνον.

Αναφορικά με την οικογένεια σου, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί επέλεξες να απομακρυνθείς. Το σημαντικό είναι η σωματική και ψυχική σου υγεία και αν η απόφαση σου πάρθηκε με γνώμονα αυτό, τότε είναι σωστή.

Ωστόσο, μην απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνεις χρειάζεσαι υποστήριξη, ανθρώπους που σε αγαπούν και θα είναι εκεί για να σε ακούσουν και να σου συμπαρασταθούν. Μη διστάζεις να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν. Η συζήτηση πάντα βοηθάει, ίσως υπάρξουν λύσεις που δεν είχες σκεφτεί.

Αγαπητή Μάρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα! Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και βάλε σε τάξη τις σκέψεις σου. Όταν ανασυγκροτηθείς, ΞΕΚΙΝΑ!

Εύχομαι οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν και να σε καθησυχάσουν. Ευχόμαστε σύντομα να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου!

What do you think?

70 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Μη υγιής σχέση Μητέρας – Γιου

Η τέχνη του να αποφασίζεις αντικειμενικά