Ψtalk: “Τα έχω όλα φαινομενικά, αλλά αισθάνομαι ότι κάτι μου λείπει”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Τα έχω όλα φαινομενικά, αλλά αισθάνομαι ότι κάτι μου λείπει”

Δεν είναι και μια ιδιαίτερη ιστορία…Τα έχω όλα φαινομενικά είμαι προγραμματίστρια σε μια πολυεθνική. καλοπληρωμένη ιδρώνω να την διατηρήσω και ό,τι έχω έχω μείνει μόνη … Βαρέθηκα να με χωρίζουν από την άλλη μέρα τα 30 δεν έχει κ τόση σημασία…απλώς πλέον φτιάχνω κ πλάθω στο μυαλό μου μια καλύτερη ζωή την οποία κ αναπαράγω στους γύρω μου προκειμένου να με θεωρήσουν χωρίς προβλήματα να τραβήξω προσοχή κ να με αγαπήσουν …δουλεύω αωρα γιατί εκεί βρίσκω μόνο να με γεμίζει κάτι στην ημέρα…νιώθω τυχερή αλλά τίποτε άλλο. ούτε ευτυχισμένη ούτε δυστυχής

Από τον/την: Δήμητρα


Γειά σου αγαπητή Δήμητρα!

Σε ευχαριστούμε θερμά που επέλεξες να μοιραστείς μαζί μας την κατάσταση που βιώνεις, καθώς και τα συναισθήματά σου. Η έκφραση των συναισθημάτων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για πολλούς ανθρώπους και μπράβο σου που το κατάφερες.

Αρχικά, δεν θα σου κρύψω ότι η ιστορία σου με προβλημάτισε και μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα. Από την μια, μας περιγράφεις ότι θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που, όπως μας λες, τα έχεις όλα, αλλά φαινομενικά, και από την άλλη, ότι πλάθεις στο μυαλό σου μια φανταστική ζωή, προκειμένου να γίνεις αποδεκτή από τον περίγυρό σου. Ωστόσο, μας αναφέρεις ότι δεν αισθάνεσαι ούτε ευτυχισμένη αλλά ούτε και δυστυχισμένη με τη ζωή σου. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από την περιγραφή σου δεν κατάφερα να εντοπίσω τι είναι εκείνο που αισθάνεσαι ότι χρειάζεται αλλαγή στη ζωή σου, καθώς τα όσα μας αναφέρεις είναι αρκετά γενικά. Ωστόσο, αυτό που κράτησα είναι ότι, όπως λες, βαρέθηκες να είσαι μόνη σου και να σε χωρίζουν, με αποτέλεσμα το μόνο πράγμα το οποίο σε γεμίζει να είναι η εργασία σου, γι’ αυτό και έχεις αφοσιωθεί σε αυτή με όλο σου το είναι. Από τα λίγα στοιχεία που μας αναφέρεις, αυτό που μπορώ να σου πω είναι να αναρωτηθείς, σε επίπεδο συντροφικών σχέσεων, τι είναι αυτό που, ενδεχομένως, ωθεί τους άλλους να μην επιθυμούν τη συνέχιση της σχέσης τους μαζί σου.

Επίσης, θα ήταν ωφέλιμο, θεωρώ, να αναλογιστείς τί είναι αυτό που εσύ η ίδια επιθυμείς, αναζητάς και χρειάζεσαι από μια συντροφική σχέση, προκειμένου να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες σου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μπεις σε μια σχέση, κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Τι ζητάω και τι έχω ανάγκη να μου δώσει αυτός ο άνθρωπος; Έτσι, θα βοηθήσεις τόσο τον εαυτό όσο και την ίδια τη σχέση να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει, εφόσον πλέον θα είναι ξεκάθαρο μέσα σου τι ζητάς από τον άλλο.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται πια να παρουσιάζεις στους άλλους φανταστικά σενάρια για μια καλύτερη ζωή που θα φτιάξεις στο μέλλον, προκειμένου να κερδίσεις την προσοχή, το ενδιαφέρον και την αγάπη τους. Ξεκίνα από σήμερα και εστίασε στο τι εσύ πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου και όχι οι άλλοι. Αν σκέφτεσαι συνεχώς πώς να ευχαριστήσεις τους άλλους, με οποιονδήποτε τρόπο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα νιώθεις ευτυχής και πλήρης. Όσον αφορά την εστίαση της προσοχής σου αποκλειστικά στην εργασία σου, αν αυτό σε ευχαριστεί και σε γεμίζει, θα σου έλεγα να συνεχίσεις να το κάνεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους να “βλέπουμε” τον εαυτό μας μέσα από διαφορετικούς ρόλους και όχι μόνο μέσα από έναν (για παράδειγμα, μόνο ως εργαζόμενους). Και αυτό γιατί, μέσα από αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους καλύπτονται διαφορετικές μας ανάγκες και έχουμε, έτσι, την ευκαιρία να αντιληφθούμε τον εαυτό μας μέσα από πολλά πρίσματα.

Συνεπώς, σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα ή κρίση που θα μας προκύψει, θα έχουμε το ψυχικό σθένος να το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, αφού θα έχουμε περισσότερα ψυχικά αποθέματα, προκειμένου να το διαχειριστούμε. Είμαι βέβαιη ότι και εσύ μπορείς να σκεφτείς κι άλλους ρόλους μέσα από τους οποίους μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου. Και σίγουρα, με το πέρασμα του χρόνου, θα εξακολουθείς να χτίζεις κι άλλους.

Σε προτρέπω, λοιπόν, να “ανοίξεις” το φακό της εστίασής σου και να ψάξεις μέσα σου για το τι σε γεμίζει και το τι σε κάνει χαρούμενη. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις κι άλλα πράγματα, εκτός από την εργασία σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα, έστω και λίγο, με τις συμβουλές μου. Μην σταματήσεις ποτέ να αγωνίζεσαι και να αναζητάς αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories